Candenza Clash vertolkte het nummer 28 Hours uit de musical Come From Away. Foto: Robbert Roos
Candenza Clash vertolkte het nummer 28 Hours uit de musical Come From Away. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Zoetermeer viert ‘60 jaar New Town’ met show vol eigen talent

Actueel 684 keer gelezen

Zoetermeer - Zangers, zangeressen, dansers en circusacts, stuk voor stuk begeleid door een groot orkest; de gemeente Zoetermeer had alle schuiven opengetrokken om ‘Zoetermeer 60 jaar New Town’ op grootse wijze te vieren tijdens een speciale avond in het Stadstheater. De gastheer van deze avond was niemand minder dan onze eigen burgemeester Michel Bezuijen die zichtbaar blij was om iedereen hier te mogen ontmoeten. Want wat er ook gebeurt; The show must go on.

Door Robbert Roos

“Eindelijk kan het weer”, begroet Bezuijen de aanwezigen in het goed gevulde Stadstheater. “Wat is het fijn om weer samen met u in het theater te zijn. Gewoon ouderwets, schouder aan schouder. Samen genieten van al dat talent wat onze stad kent.” 

Omdat de traditionele nieuwjaarsreceptie vanwege de toenmalige lockdown niet door kon gaan zinde de gemeente op een alternatief. Dat werd gevonden in de viering van het 60-jarig jubileum als New Town. “Zestig jaar geleden werd besloten dat Zoetermeer een groeistad moest worden”, licht Bezuijen toe. Ondertussen zijn op de achtergrond grote foto’s te zien die duidelijk maken hoeveel er veranderd is in die 60 jaar. “Er was nog geen Stadstheater, geen Poppodium Boerderij en geen openluchttheater. Zoetermeer telde toen ongeveer 10.000 inwoners. Dat aantal moest vertienvoudigen.” 

Daar is de stad in elk geval goed in geslaagd. “Ik ben trots om te vertellen dat we op dit moment 126.000 inwoners tellen. Ook het talent is met ons meegegroeid. En het einde is nog lang niet in zicht. Corona is gelukkig voorbij, dus het is tijd om een feestje te vieren.” Om er direct aan toe te voegen; “Want wat er ook gebeurt; The show must go on.” En een feestje is het. Het ene na het andere talent betreedt de bühne om te stralen voor het Zoetermeerse publiek. Circus Nevermind, Dansschool Dansis, Cadenza Clash en verschillende solisten weten de aanwezigen onder begeleiding van het complete Theaterorkest onder leiding van Timo Pronk te verrassen, verbazen én te ontroeren. Met uitbundige dans, prachtige, ingetogen solo’s, uitbundige kaskrakers of adembenemende circusacts; Zoetermeer heeft het allemaal in huis. En daar mogen we best trots op zijn. 

Tussen de acts door vertelt gastheer Bezuijen leuke anekdotes over de afgelopen 60 jaar. Zoals over een reclame van Nutricia die speciale aardappelvlokken verkocht waarmee je puree kon maken, of een aankondiging in de krant dat Kees toegelaten was tot het lyceum. “Het had allemaal nog niet echt veel om hand toen”, grapt Bezuijen. “Dat veranderde flink toen in 1966 in Palenstein en Driemanspolder de eerste heipalen de grond in gingen. Toen was er sprake van woningnood. En nu, zoveel jaar later is er nog steeds diezelfde woningnood. Daarom willen we als stad verder groeien en inzetten op betaalbare woningen, met behoud van ons groene karakter.” 

Want al mogen we dan alle potentie daarvoor in huis hebben, Bezuijen maakt ook het vergelijk met een dof geworden edelsteen. “Een diamant is een mooie edelsteen die flink kan schitteren en stralen, maar je moet hem af en toe wel opknappen en poetsen, hetzelfde geldt voor onze stad. Met de groei krijg je soms ook te maken met zaken die zorgen baren, ook daar is aandacht voor. Gelukkig vinden de meeste inwoners de stad gezellig en wonen ze hier erg naar de zin.” Bezuijen sluit af met een statement en uitnodiging. “Als het aan mij ligt zal Zoetermeer nooit en te nimmer een slaapstad worden. Als gemeente gaan we ervoor en ik wil u van harte uitnodigen; the show must go on, doet u mee?”  

En dan is het tijd voor de grande finale met een scene uit Cats, en een afscheid van alle deelnemers aan deze show. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en nog even na te praten. 

Uit de krant

Uit de krant