Op sommige plaatsen in de wijk Buytenwegh de Leyens komt extra cameratoezicht.
Op sommige plaatsen in de wijk Buytenwegh de Leyens komt extra cameratoezicht. Robbert Roos

Burgemeester Bezuijen: ‘Dit wil ik niet in mijn stad’

Actueel 1.496 keer gelezen

Zoetermeer - Extra cameratoezicht in de wijken Buytenwegh de Leyens, Meerzicht en Driemanspolder, een samenscholingsverbod in twee delen van de wijk Buytenwegh en een intensivering van het aantal surveillances in de buurt; dat zijn de maatregelen die vanaf 28 mei gelden naar aanleiding van zeer heftige gebeurtenissen op 15, 16 en 18 mei. Het samenscholingsverbod geldt tot en met 30 november. Hiermee geeft burgemeester Michel Bezuijen een duidelijk statement af. “Dit wil ik niet in mijn stad.”

Door Robbert Roos

De recente gebeurtenissen veroorzaken veel onrust onder de bewoners van de wijk Buytenwegh de Leyens. Een schietpartij in een speeltuin op 15 mei waarbij een slachtoffer gewond raakte, een steen door de ruit bij de woning van een van de verdachten op 16 mei, en een vuurwerkexplosief door de brievenbus van een onschuldige omwonende; mensen zijn soms bang, willen weten waar ze aan toe zijn en hebben veel vragen. Ook de afgekondigde maatregelen riepen vragen op. “Daarom besloten we om snel te schakelen en met de bewoners in gesprek te gaan.” Tijdens een besloten bijeenkomst afgelopen dinsdag konden bewoners hun zorgen uitspreken en werd een update van de stand van zaken gegeven door burgemeester Michel Bezuijen en verschillende betrokken partijen. “De bijeenkomst werd bezocht door zo’n 130 tot 140 bewoners”, doet Bezuijen verslag van de avond. “Dat geeft wel aan welke impact de gebeurtenissen op de inwoners van de wijk hebben gehad.”

Bewonersavond
De avond was besloten en uitsluitend bestemd voor de bewoners van de wijk. Tijdens de avond werd eerst plenair, en later in kleinere groepen besproken wat er leeft in de wijk en konden de bewoners vragen stellen. “Tijdens de avond merkte je een mix van verschillende emoties”, vertelt Bezuijen die zelf ook uitgebreid met de bewoners in gesprek ging. Naast de gemeente waren ook andere partijen zoals politie, het Openbaar Ministerie, Handhaving, Buurtwerk, de woningcorporatie, het wijkteam en de Wijkregisseur aanwezig om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden. “We kregen ook vragen waar we niet direct een pasklaar antwoord op hebben. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan een speciale wijkpost. Die vragen nemen we mee en komen er op een later moment op terug.”

Cameratoezicht
“In afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie heb ik besloten om tot en met 30 november 2022 cameratoezicht in de stellen op de Gershwinrode en de Obrechtrode ter hoogte van de Muzieklaan”, licht Bezuijen toe. Ook in de wijken Meerzicht en Driemanspoder zullen extra camera’s geplaatst worden. Over de precieze reden daartoe kon hij in het belang van het politieonderzoek geen verdere mededelingen doen. “Daarnaast geldt voor twee gebieden in de wijk Buytenwegh een samenscholingsverbod. Ook dat verbod is geldig tot 30 november.”

Gebieden Samenscholingsverbod
Het betreft de volgende gebieden: De Muzieklaan (even en oneven zijde), tussen de Zwaardslootseweg en de César Franckrode. De Zwaardslootseweg, tussen de Muzieklaan en het water langs de Meerpolder. Het water langs de Meerpolder, tussen de Zwaardslootseweg en ter hoogte van het MBO Rijnland César Franckrode 64ADe César Franckrode, tussen nr. 64A (MBO Rijnland), nr. 68 (Keerking), nr. 70 (De Watersnip), en de MuzieklaanDe Hildebrandhove tussen: Zwaardslootseweg, tussen Maria Koenenhove en Herman GorterhoveHerman Gorterhove, tussen Zwaardslootseweg en Pierre Kemphove. Pierre Kemphove, tussen Herman Gorterhove en Maria KoenenhoveMaria Hoenenhove, tussen Pierre Kemphove en Zwaardslootseweg. “Dit betekent dat men niet met andere personen samen mag komen in dit gebied in de openbare ruimte. Doen zij dit wel én is er sprake van overlast, dan wordt er opgetreden.” De komende maanden zal worden gekeken of de maatregelen effect hebben en of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt gisteren
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22