Fabiënne, Anja en Alide bij een van de kunstwerken van de tentoonstelling bij De Voorde. Foto Robbert Roos
Fabiënne, Anja en Alide bij een van de kunstwerken van de tentoonstelling bij De Voorde. Foto Robbert Roos Robbert Roos

Museumbezoek kan de kans op dementie aanzienlijk verkleinen

Actueel 777 keer gelezen

Zoetermeer - Kun je door regelmatig een museum te bezoeken de kans op dementie verkleinen? Het klinkt misschien vreemd, maar is wel waar. Kunst prikkelt je brein en zet je aan het denken. Je vindt iets mooi of juist heel erg lelijk, je ziet wat een kunstenaar voor ogen had toen hij het kunstwerk maakte of begrijpt er juist helemaal niets van. Op vrijdagavond 27 mei organiseert Museum De Voorde in samenwerking met Plicare een speciale avond met het thema ‘Prikkel je brein’.

Door Robbert Roos

Dementie is een ziekte die de hersenen aantast en die nog steeds niet te genezen is. “Alleen al in de regio Haaglanden lijden op dit moment zo’n 16.000 mensen aan dementie”, vertellen Anja Lens en Alide Verkerke, beiden preventieverpleegkundigen bij Plicare, onderdeel van Vierstroom in Zoetermeer. “Een aantal wat naar verwachting de komende 30 jaar zal verdubbelen. Dat is geen prettig vooruitzicht.” Al is de ziekte dan niet te genezen en is er geen medicijn; u kunt de kans op dementie met 30 tot 40 procent verkleinen.

Om dit blijvend onder de aandacht te brengen startte in januari van dit jaar de preventiecampagne; ‘We zijn zelf het medicijn.’ “De campagne is erop gericht om mensen bewust te maken welke rol zij zelf kunnen spelen om de kans op dementie te verkleinen’, legt Lens uit. En die rol is groter dan u zou verwachten. Natuurlijk helpt het enorm om een gezonde levensstijl aan te nemen, maar ook het prikkelen van uw brein speelt een belangrijke rol. “Dat kunt u doen door een hobby te beoefenen, maar ook het regelmatig bezoeken van een museum kan daarbij helpen”, vult Verkerke aan. “Kunst zet aan tot denken over wat er met een bepaald stuk bedoeld wordt, u gaat erover in gesprek met anderen om te peilen hoe zij erover denken. Zo houdt u uw brein in beweging, én in conditie.”

Daarom organiseert Plicare in het kader van de campagne ‘Preventie tegen Dementie’ samen met Museum De Voorde de speciale thema-avond. “Ik was op zoek naar ambassadeurs om onze campagne vorm te geven en ben gewoon bij Museum De Voorde binnengestapt en heb gevraagd of zij mee wilden werken.” Dat wilde het museum graag. “Het draait bij onze tentoonstellingen altijd om beleving”, vertelt Fabiënne van Rij. “De campagne van Plicare sluit dan ook prima aan bij onze eigen doelstellingen. “Tijdens de thema-avond in het museum zullen wij aan de hand van verschillende activiteiten uitleggen waarom het bezoeken van een museum zo gezond is voor ons brein”, vertelt Lens. “Aansluitend volgt er een speciale rondleiding door de tentoonstelling ‘RESPECT! Perspectieven in de hedendaagse kunst’. Tijdens deze rondleiding door een vrijwilliger kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar de kunstwerken en is er ruimte om hierover met elkaar van gedachten te wisselen.”

De avond is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. “Het is leuk als u samen met uw ouders komt”, vertelt Van Rij. “Zo prikkelt u uw brein tijdens het bezoek, en maakt u het onderwerp tegelijkertijd bespreekbaar.” Museum De Voorde is sowieso een dementievriendelijk museum. “Onze medewerkers en vrijwilligers hebben een speciale cursus gevolgd waarin ze geleerd hebben hoe ze signalen van dementie kunnen herkennen en hoe ze ermee om moeten gaan”, legt ze uit. “We hebben de avond dan ook bij onze eigen achterban onder de aandacht gebracht. Ik denk dat ons museum een duidelijk voorbeeld is dat iedereen zijn steentje aan deze campagne bij kan dragen.” 

Want al zijn er inmiddels zo’n 25 campagnevrienden voor deze campagne; er kunnen er altijd nog meer bij. “Bedrijven of instellingen die geïnteresseerd zijn om bij ons aan te haken kunnen contact opnemen via anja.lens@plicare.nl.”

Uit de krant