Helene Sirag (links) en Janneke Wekhorst gaan bij MAX op de koffie. Foto: Marcel Daniëls
Helene Sirag (links) en Janneke Wekhorst gaan bij MAX op de koffie. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: Vrouwen helpen in ontwikkeling

Actueel 564 keer gelezen

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Janneke Werkhorst en Helene Sirag (bestuursleden) van Soroptimistclub Zoetermeer e.o.

Door Marcel Daniëls

Persoonlijke vragen
Voor welk paspoort zou je die van jouw in willen ruilen? Janneke : De Zweedse, omdat die evenals de Nederlandse staat voor gelijkwaardigheid!Helene : Italië.
Wie is je lichtend voorbeeld? Janneke : mijn vader, hij was dierenarts en stond altijd voor iedereen klaar. Helene : President Zelensky van Oekraïne, staat voor 100% achter zijn volk!
Waar naartoe met vakantie? Janneke : fietsen naar Denemarken. Helene : Sardinië

Waarom bij MAX op de koffie?
“De Soroptimisten willen vooral andere vrouwen inspireren, ondersteunen en met elkaar een groot netwerk vormen, verbinden. Elkaar kunnen en willen steunen, er zijn voor elkaar en daarmee helpen te groeien en jezelf te ontwikkelen. Dat kan lokaal, maar ook internationaal. Dat is iets wat we veel meer voor het voetlicht willen brengen. Daarom bij MAX op de koffie”, steekt Janneke van wel.
Kun je een voorbeeld geven? Helene hoeft daar niet lang over na te denken: “Op dit moment telt onze club 28 leden die één keer per maand bij elkaar komen. Eén van die projecten is ‘100xTrees4Life’. Voor dit project hebben we een boom geplant in het voedselbos in de nieuwe Driemanspolder en gelijktijdig zamelen we met andere Soroptimistclubs geld in om gedurende 3 jaar in Mali ook bomen te planten. Het geheel moet er uiteindelijk voor zorgen dat 1000 vrouwen in dit droge en arme land geholpen worden met voedsel verbouwen en een inkomen verwerven. Zo krijgen vrouwen perspectief op een betere toekomst”.
Verenigde Naties en lokale projecten. Janneke: “Dit project sluit overigens ook prachtig aan bij één van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, namelijk het betrekken van vrouwen bij duurzame ontwikkelingen en het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. We zijn vooral in Zoetermeer erg actief. Zo verzamelen we op dit moment tweedehands damestassen die we dan straks weer door middel van een leuke actie proberen te verkopen. En de opbrengst gaat dan weer naar een goed doel, onder meer de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen. We zoeken eigenlijk nog een leuke pop-up winkel. We halen trouwens ook het nodige geld op met onze ‘bridge drive’. De leden bakken dan taart en serveren dat tijdens het bridgen. Dat doen we nu overigens alweer voor de 29ste keer.”
Orange the World. Helene vult aan: “Wat erg onze aandacht heeft is het geweld tegen vrouwen. Soroptimist Zoetermeer e.o. voert activiteiten uit voor de internationale campagne ‘Orange the World’, een initiatief van de Verenigde Naties en in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. We vonden het super leuk dat alle gemeenteraadsleden toen we inspraken bij de gemeenteraad een oranje kledingstuk droegen om zo de campagne te ondersteunen. Daarnaast hebben we ook bijgedragen aan de totstandkoming van een oranje molen de Hoop en de Watertoren. En wat vooral mooi is dat we van veel mannen positief commentaar krijgen”.
Overigens een bijzondere naam, Soroptimisten. Janneke: “Het komt van het Latijnse woord Sorores Optimum wat zoiets betekent als zusters die het optimale nastreven. En daar kunnen we ons helemaal in vinden. Want, verbinden, elkaar ondersteunen, netwerken en het nastreven van goede doelen komen bij ons allemaal bij elkaar. We willen ook graag nog meer werkende vrouwen bereiken die zich herkennen in onze missie. Zij kunnen een mail sturen naar zoetermeer@soroptimist.nl.

Uit de krant