Yvette Feeke en Lisanne Van Oosterhout maken ook het laatste stukje van de cacaoketen duurzaam.
Yvette Feeke en Lisanne Van Oosterhout maken ook het laatste stukje van de cacaoketen duurzaam. Robbert Roos

Eerlijke chocolade per fiets van Amsterdam naar Zoetermeer

Actueel 1.073 keer gelezen

Zoetermeer - Als u denkt dat het onmogelijk is om chocolade vanaf de bron, op een duurzame manier naar Nederland te krijgen dan heeft u het mis. Op zaterdag 3 juni brengen De Wereldwinkel en het Green Impact Netwerk de chocolade van ‘Chocolatmakers’ namelijk vanuit Amsterdam op de fiets naar Zoetermeer. Met die actie is ook het laatste stukje van de cacaoketen helemaal duurzaam.

Door Robbert Roos

Het begon allemaal met een ontmoeting tijdens een wandeling door de stad die DuurSamen Zoetermeer organiseerde op 9 april jl. Daarbij waren verschillende mensen en organisaties aanwezig die zich stuk voor stuk een rol spelen in de verduurzaming van Zoetermeer. Tijdens de tocht werden de verschillende initiatieven door theateracts onder de aandacht gebracht. “We raakten met elkaar aan de praat en hadden direct een click”, vertellen Lisanne van Oosterhout van het Green Impact Netwerk Zoetermeer, en Yvette Feeke van Wereldwinkel Zoetermeer enthousiast. Beide liepen al rond met plannen om meer met voeding en duurzaamheid te doen, maar misten nog een partner om het mee vorm te geven. “Ik ben al langer bezig met het initiatief foodcycle”, vertelt Van Oosterhout. “Dat is een manier om het verhaal van ons eten en systemen te vertellen, en eten te vervoeren per fiets. Omdat het op 3 juni aanstaande Wereldfietsdag is, leek me dat bij uitstek een leuk moment om dit te doen.” 

De Wereldwinkel in de Dorpsstraat in Zoetermeer staat bekend om de fairtrade producten die zij verkopen. “Dat zijn producten die op een duurzame wijze zijn geproduceerd of ontwikkeld, met respect voor de omgeving en eerlijke arbeidsrechten”, vertelt Feeke. ‘Chocolatemakers’ koopt de biologische cacaobonen direct bij de cacaoboeren zelf en betalen daarvoor een goede en eerlijke prijs. “Vanuit de Dominicaanse Republiek wordt de cacao met het zeilschip ‘Tres Hombres’, geheel op de kracht van de wind naar Nederland gebracht. De chocoladefabriek ligt direct aan de kade waar de lading gelost wordt. Het gehele traject is dus duurzaam en CO2-neutraal.” In de fabriek wordt de cacao verwerkt tot smakelijke chocolade. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van speciale machines die erg degelijk, en soms zelfs antiek zijn. Hoe duurzaam wil je het hebben?”  

Alleen het vervoer vanuit de fabriek in Amsterdam was net dat ene stukje wat nog niet duurzaam was. “Ik kende een Duits initiatief waarbij de chocolade per fiets afgeleverd werd”, vertelt Feeke. “Net zoals ‘Chocolatemakers’ hun chocolade binnen Amsterdam ook per fiets vervoert. Toen ik van Lisanne over haar Foodcycle initiatief hoorde hadden we elkaar dan ook al snel gevonden en besloten we de handen ineen te slaan.” 

Maar daarbij hebben Feeke en Van Oosterhout wel de hulp van het Zoetermeerse publiek nodig. “Tot 31 mei kunt u uw favoriete smaak van ‘Chocolatemakers’ bestellen bij de Wereldwinkel via bestel@wereldwinkelzoetermeer.nl “, vertelt Feeke. Wij verzamelen de bestellingen en laten die op zaterdag 3 juni afleveren bij onze winkel in de Dorpsstraat.” Niet alleen particulieren kunnen een bestelling plaatsen, ook bedrijven worden van harte uitgenodigd aan dit initiatief mee te doen. “Hoe leuk is het om uw medewerkers te verrassen met smakelijke chocolade die ook nog eens helemaal duurzaam is?” Van Oosterhout is zelf een van de mensen die de chocolade per fiets vanuit Amsterdam naar Zoetermeer gaat brengen en nodigt inwoners van Zoetermeer van harte uit om met haar mee te doen. “Het zou ontzettend leuk zijn als we dit met een heleboel fietsers tegelijk kunnen doen”, vertelt ze vol passie. “Mensen die met ons mee willen fietsen kunnen zich aanmelden via worldfoodforumnl@gmail.com.” Als u de afstand van Amsterdam naar Zoetermeer te ver vindt is het ook mogelijk om een deel van de tocht mee te fietsen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 23 uur geleden
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 23 uur geleden
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer gisteren 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot gisteren