Marus van der Made in zijn expositie, Foto: Fred Roland
Marus van der Made in zijn expositie, Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Marus van der Made laat 45 jaar kunst zien in Franx

Actueel 471 keer gelezen

Zoetermeer - Kunstenaar Marus van der Made is 45 jaar actief in de beeldende kunst. Een goed moment voor een expositie in Kunstgarage Franx waar tevens een boek over 45 jaar kunst werd gepresenteerd.

Door Hélène Ouwerkerk

De 81-jarige Zoetermeerse kunstenaar kijkt met een goed gevoel terug op de opening. “Ik word altijd ontroerd als dingen zo mooi samenkomen. Ik had speciaal voor de opening de dansers Martina Vanzetto en Lorenzo Mattioli van ‘De Dutch Don’t Dance Division’ gevraagd. Het was prachtig en veel mensen reageerden erop dat ze het ook mooi vonden. Het viel mij op dat je zowel tijdens de opening als bij het optreden een speld kon horen vallen. Dat maak ik wel anders mee”, vertelt hij daags na de opening.

Zijn werk van 45 jaar in één expositie vatten is geen eenvoudige opgave bevestigt Marus van der Made. “Wat dat betreft is Kunstgarage Franx door haar grote open ruimte die je op alle manieren kan indelen een uitkomst. Ik heb een unit erbij gehaald waar ik een aantal logo’s laat zien die ik heb ontworpen. Bijvoorbeeld voor het ministerie van Justitie maar ook voor de gemeente Den Haag”, vertelt hij. “Ook heb ik veel aandacht voor toegepaste kunst in bijvoorbeeld bruggen en zitelementen die overigens niet alleen in heel Nederland maar ook in het buitenland te zien zijn.” Een goed voorbeeld hiervan in Zoetermeer is de brug die de Dorpsstraat en het CKC verbindt. “Die betaalde opdrachten heb ik altijd erg belangrijk gevonden”, legt Van der Made uit. “Ik wilde het zelf rooien en als kunstenaar niet afhankelijk zijn van subsidies.”

Piramide
Zijn kunst is heel divers: een piramide, een cirkel of vormen die in beweging zijn. “Ik ben een minimalist”,zegt hij. “In de jaren tachtig werkte ik veel met verdraaiing. Nu zijn er vooral veel hangende elementen en sinds 2013 ben ik veel bezig met de piramide die ik ook graag ophang zodat de vorm in beweging is. Ik ben altijd aan het experimenteren met nieuw materiaal. Zo kwam ik op een bouwbeurs het materiaal corian tegen waar veel keukenbladen van worden gemaakt. Ik vind dat zo interessant en heb zelfs een stuk in de sloot gehangen om te kijken hoe het materiaal reageert”, licht hij de zoektocht naar materialen toe die hij in zijn kunstwerken kan gebruiken. Een werk begint altijd met kartonnen modellen waar de kunstenaar mee aan de slag gaat. “Zo ontstaat er een concept. Maar het is soms een hele uitdaging. Ik ben weleens een paar jaar bezig om iets uit te werken. Dat is ook belangrijk. Een schilder kan nog wel een extra streek neerzetten maar bij mij zie je ieder foutje. Ik kan niets verdoezelen.” Hij vindt het moeilijk om iets uit te leggen waar hij specifiek trots op is “Maar in Engeland is een mooie collectie kunst te zien waar alle grote namen waaronder Rietveld te zien zijn. Daar sta ik ook tussen. Dat is echt een cadeautje”, zegt hij.

Expositie
De oeuvre-expositie in Franx is tot en met 29 mei te zien. In de galerij is werk te zien van de jonge kunstenaar Eelke van Willigen. Hij is door Marus van der Made gevraagd om te exposeren. “Voor Hannies galerie kwamen mijn vrouw Hannie en ik veel in contact met jonge kunstenaars. We vinden het belangrijk om juist deze jonge kunstenaars een podium te geven”, zegt Van der Made. Daarnaast is er een prachtig boek gemaakt waarin het werk Van der Made wordt getoond. “Mijn zoon Eelco heeft het vormgegeven en het boek geeft een mooi overzicht van mijn werk. Ik ben er trots op.”

Kunstgarage Franx is gevestigd op Vlamingstraat 1 en open van dinsdag t/m zondag 11-17 uur. De toegang is gratis. Het boek is in Franx te koop.

Uit de krant