Gerda Griffioen organiseert de pelgrimage en Hans van der Bilt staat klaar om eventueel hulp te bieden tijdens de wandelingen. Foto Kees van Rongen
Gerda Griffioen organiseert de pelgrimage en Hans van der Bilt staat klaar om eventueel hulp te bieden tijdens de wandelingen. Foto Kees van Rongen

“Pelgrimstocht kan ommekeer in je leven worden”

Actueel 397 keer gelezen

ZOETERMEER - “Een pelgrimstocht kan een ommekeer in je leven worden,” stelt pionierspastor Gerda Griffioen. Zij houdt ook dit jaar een pelgrimage van vier dagen rondom Zoetermeer wandelen of fietsen. De deelnemers verzamelen de eerste dag, donderdag 26 mei, om 08.30 uur bij de Pelgrimskerk aan de Eerste Stationsstraat 86.

Door Kees van Rongen

“Van oudsher is de pelgrimage een manier geweest om eens een aantal zaken in je leven op een rijtje te zetten, of opnieuw de zin van je leven te ontdekken,” zegt Gerda Griffioen. “Je zou het wandelen met een vraagstelling kunnen noemen. Wat is er mooier dan een aantal dagen mentaal even stil te houden. Stil te staan bij wat je belangrijk vindt in je leven. Stil te staan misschien ook bij de gedachte dat er meer is tussen hemel en aarde. Een pelgrimage kan verdiepend zijn en kan je dichter bij het ‘geheim’ van het leven brengen. Het ontdekken van die stilte in jezelf kan een ware verademing zijn in de drukte van je bestaan.”

Sinds 2016 wordt de pelgrimage rond Zoetermeer georganiseerd. Door de coronapandemie kon de pelgrimage in 2020 en 2021 geen doorgang vinden. “Vorig jaar voorzagen we, dat een andere opzet nodig was. We hadden toen een vierluik voorbereid, waarbij ieder weer gewoon elke dag kan terugkeren naar zijn eigen vertrouwde woonplek. Ook dit jaar zullen we vier dagen rondom Zoetermeer wandelen of fietsen. De eerste dag, donderdag 26 mei, gaan we eerst in westelijke richting en komen via noord terug. Vrijdag 27 mei gaan we in noordelijke richting en komen via oost terug. Zaterdag 28 mei gaan we in oostelijke richting en komen via zuid terug en zondag 29 mei wordt via zuid vertrokken en komen we uit westelijke richting terug.” Tijdens de vier dagen wordt gemiddeld 25 kilometer per dag gewandeld of gefietst. Hiervoor geldt maximaal 60 kilometer per dag. Zijn de afstanden te lang, dan kan men kiezen voor een inkortingsroute via de wandel- en fietsknooppunten. Voor pelgrimage betaalt men 100 euro voor vier dagen. Hiervoor krijgt men de routebeschrijvingen, begeleiding onderweg en bezinning voor en na afloop van de wandelingen. Na het bezinningsmoment ‘s morgens gaat men individueel op pad. Er is een volgauto met Hans van der Bilt, die eventueel hulp kan bieden onderweg.

Iedereen is welkom. Wel heeft het bezinningsmoment een christelijk karakter. Informatie en aanmelden via e-mail: info@depelgrimzoetermeer.nl of tel. 06-24975092.

Uit de krant