Jan-Willem Rozenboom legt graag uit waarom juist deze muziek hem zo raakt. Foto: Bart Heemskerk
Jan-Willem Rozenboom legt graag uit waarom juist deze muziek hem zo raakt. Foto: Bart Heemskerk Bart Heemskerk

Jan-Willem Rozenboom brengt muziek Schubert tot leven

Actueel 466 keer gelezen

Zoetermeer - Jan-Willem Rozenboom is al 25 jaar de vaste pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Samen met de bekende Brabantse zanger schreef hij vele hits waaronder: ‘Toen ik je zag’, ‘Brabant’, en ‘Tranen Gelachen’. Wat veel mensen niet weten is dat Rozenboom tot een van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland behoort. Op zaterdag 14 mei staat hij op het podium van de kleine zaal in het Stadstheater in Zoetermeer met bekende solostukken van Schubert.

Door Robbert Roos

Rozenboom (1974) heeft een grote passie voor de piano. In 2000 studeerde hij cum laude af aan het Brabants Conservatorium bij Alexander Hrisanide en volgde aansluitend een masteropleiding bij Rian de Waal die hij afrondde aan het Koninklijk Conservatorium in Den haag. “Het mooie aan de piano is dat je kunt beschikken over het gehele toonspectrum”, vertelt hij enthousiast. “Vooral de harmonie is erg boeiend en handig in combinatie met het schrijven en componeren van liedjes.”

Romantische componist
Toen Rozenboom in 2015 een opname van de Goldbergvariaties van Bach uitbracht werd dit bijzonder goed ontvangen met een succesvolle tour langs verschillende concertzalen tot gevolg. Nu staat een recital van de meesterwerken van Schubert op het programma. “Het oeuvre wat hij geschreven heeft is, zeker gezien zijn leeftijd, bijzonder imposant.” De Oostenrijkse componist die gezien wordt als een van de eerste romantische componisten werd slechts 31 jaar. Het werk wat hij achterliet bestaat uit bijna duizend verschillende werken waaronder ouvertures, dansen, strijkkwartetten, koorwerken en symfonieën. “Veel van zijn werken werden pas na zijn dood echt bekend.” Toch lenen ze zich prima voor een avondvullend recital met solostukken.

Andere benadering
“Toen ik klaar was met mijn tour met Goldbergvariaties dook ik in mijn kast met muziekboeken en kwam ik bij de werken van Schubert terecht”, vertelt Rozenboom. “Het waren stukken die ik al speelde sinds mijn jeugd. Doordat ik mijzelf in de loop der jaren op muzikaal gebied verder ontwikkeld heb, en door de ervaring die ik met de recitals van Bach had opgedaan, benader ik de stukken nu op een heel andere manier en ontdekte ik een nieuwe, diepere laag in de muziek. Dat was best een bijzondere gewaarwording.” Bij elk muziekstuk gaat het om het tempo, de dynamiek en de articulatie, zeg maar de lengte waarop je tonen aanhoudt. “Door hierin te differentiëren komen bepaalde delen in stukken beter tot zijn recht, of krijgt de melodie meer rust, of juist de ruimte.”

Toelichting op de muziek
Rozenboom speelt de muziek niet alleen, hij vertelt ook met passie waarom juist deze stukken hem zo raken. Op het repertoire staan onder andere de ingetogen ‘Impromptus’ en de vermaarde ‘Deutsche Tänze’, maar ook romantische liederen die Schubert bewerkte voor piano, en het extraverte ‘Wanderer-Fantasie’. “Ik vertel graag wat meer over de componist zelf en pak er meestal een stuk uit waar ik wat dieper op in ga. Schubert werd bijvoorbeeld omschreven als eerste romantische componist. Ik leg graag uit wat dat precies inhoudt en hoe dat zich weer vertaald in zijn muziek.” Als laatste legt Rozenboom graag uit wat hem zelf zo raakt in deze muziek door bepaalde passages die hem aanspreken te laten horen. “Sommige mensen vinden klassieke muziek ingewikkeld terwijl dat in de praktijk heel erg meevalt. Als je wat meer achtergrondinformatie en geeft en dat hier en daar toelicht, kun je de muziek zelf ook beter plaatsen doordat je gevoel en verstand beter in balans zijn. Ik weet zeker dat mensen die Schubert nog niet (goed) kennen de componist na de avond ook in het hart sluiten.”
Zaterdag 14 mei Stadstheater. Kaarten: www.stadstheater.nl

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5