Sham Hira toont zijn verhalenbundel waarmee hij het armoedeproject en schoolmeubilairproject voor Suriname wil ondersteunen. Foto Kees van Rongen
Sham Hira toont zijn verhalenbundel waarmee hij het armoedeproject en schoolmeubilairproject voor Suriname wil ondersteunen. Foto Kees van Rongen

Brug slaan tussen Hindoestaanse en Zoetermeerse inwoners

Actueel 1.071 keer gelezen

ZOETERMEER - Sham Hira (49) kwam met zijn ouders op z’n tweede jaar vanuit Suriname naar Assen. In 1987 verhuisde het gezin naar Zoetermeer. “Ik miste m’n vrienden en verveelde me. In de flat in Meerzicht zag ik het echtpaar Molenaar oude kranten inzamelen voor een goed doel. Ik vroeg of ik mee mocht helpen. Dat was m’n eerste vrijwilligersbaantje,” vertelt Sham Hira.

Door Kees van Rongen

Zijn tomeloze inzet voor allerlei vrijwilligerswerk en liefdadigheidsprojecten bleef niet onopgemerkt. Drie jaar geleden werd hij hiervoor koninklijk onderscheiden.
Als voorzitter van de Stichting Sociaal Culturele Activiteiten Zoetermeer (SSCAZ) ondersteunt hij de Hindoestaanse cultuur. “Ons voornaamste doel is het organiseren van sociaal-culturele activiteiten voor de Hindoestaanse gemeenschap. Maar dat betekent niet, dat de activiteiten uitsluitend voor Hindoestanen zijn. Integendeel,” benadrukt Shira. “Middels onze activiteiten willen we graag bruggen bouwen, de verbinding zoeken met alle gemeenschappen in Zoetermeer. Activiteiten op het gebied van sport en muziek, maar ook kookworkshops. De activiteiten zijn zo universeel, dat het een ideale manier is om nieuwe mensen te leren kennen.”
Bij SSCAZ zet hij zich in voor liefdadigheidsprojecten zoals schoolmeubilair voor Suriname. “De scholen gebruiken nog meubilair van voor de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Als scholen in Zoetermeer hun meubilair vernieuwen vraag ik het oude meubilair op. De transportkosten probeer ik via donaties bij elkaar te krijgen. De scholen in Suriname zijn er heel blij mee. Hiervoor werken wij samen met ChietSana Foundation. Ook steunen we het armoedeproject van Mahé Yoga met onder meer rollators, sportkleding en voetballen voor kinderen.”

Debuutboek
Om zelf nog extra geld te doneren, heeft Hira een verhalenbundel geschreven en in eigen beheer uitgegeven. “Op mijn bucketlist stond, dat ik voor mijn vijftigste een boek wilde schrijven. Na 2,5 half jaar schrijfplezier is het boek De Boom en Het Blad gereed. De titel slaat op het vallen en vernieuwen van de bladeren uit een gedicht van de overleden Hindoestaanse zanger Ramdew Chaitoe. In het debuutboek staan vijftien waargebeurde verhalen van mensen. Het boek is te koop via: www.sscaz.nl voor € 19,95 (exclusief € 3,99 verzendkosten buiten Zoetermeer). Van elk verkocht boek wordt €3 gedoneerd aan: schoolmeubilairproject, armoedeproject en het organiseren van sociaal-culturele activiteiten van SSCAZ.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51