STAK is op zoek naar chauffeurs voor de bus en vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren van activiteiten.
STAK is op zoek naar chauffeurs voor de bus en vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren van activiteiten. STAK

Wekelijkse activiteiten voor gehandicapten zijn weer begonnen

Actueel 430 keer gelezen

Zoetermeer - Lange tijd konden de activiteiten van Stichting Aktiviteiten Verstandelijk Gehandicapten (STAK) door de maatregelen rondom corona niet doorgaan. Maar dat is gelukkig allemaal voorbij. Wekelijks worden er weer leuke activiteiten georganiseerd. Dat is niet mogelijk zonder de inzet van vele vrijwilligers. En daarvan heeft STAK er nooit genoeg.

Door Robbert Roos

De ‘Stichting Aktiviteiten Verstandelijk Gehandicapten’ is een organisatie die is opgezet en geheel gerund wordt door vrijwilligers. Al meer dan 40 jaar organiseren en verzorgen zij het hele jaar door leuke en gezellige activiteiten voor verstandelijk- en meervoudig gehandicapten die wonen in Zoetermeer of de directe omgeving.

“We zijn erg blij dat onze activiteiten weer begonnen zijn”, vertelt Cock Dobbe, vrijwilliger bij STAK. “De afgelopen jaren was het voor onze deelnemers niet mogelijk om wekelijks te genieten van het maken van muziek, lekker te bewegen tijdens sport en spel of swingen en dansen bij de disco. Dat was voor hen een groot gemis, temeer omdat het vaak de enige uitjes zijn die onze deelnemers hebben.” Waar de bussen van STAK normaal gesproken af en aan reden om de deelnemers bij het clubgebouw aan het Kerkenbos af te zetten, was het tijdens deze periode maar stil en verlaten. “Daarom zijn we zo blij dat corona nu geen belemmering meer vormt. We kunnen niet wachten om onze deelnemers weer te ontmoeten en hun week een beetje op te fleuren met onze activiteiten.”

Wekelijkse activiteiten
En dat zijn er behoorlijk wat “Dinsdag is onze muziekavond”, vertelt Dobbe. “Vanaf 10 mei oefenen we van 18.45 uur tot 20.30 uur met elkaar in het orkest ‘De Vrolijke Noot’. Met elkaar studeren we een repertoire in wat we uitvoeren tijdens verschillende optredens gedurende het jaar en tijdens onze musical.” Op donderdag kunnen de deelnemers lekker bewegen tijdens het onderdeel Sport & Spel. “In de gymzaal aan de Velddreef 230 kunnen deelnemers van 19.00 uur tot 21.00 uur lekker sporten. Dat is niet alleen erg gezond, maar ook leuk om te doen.” Op vrijdagavond is het Klupavond in het clubgebouw van STAK aan het Kerkenbos 28. “Van 19.00 uur tot 21.00 uur organiseren we verschillende activiteiten waaronder computerles. Daar leren de deelnemers hoe ze om moeten gaan met een laptop of pc. Klup schrijven we bewust met een K en een P, als een knipoog naar de manier waarop onze eerste deelnemers het schreven.” Elke laatste zaterdag van de maand gaat het dak er bijna letterlijk af bij STAK. “Dan organiseert ‘Team Discopower’ een fantastische disco-avond voor onze deelnemers. Van 19.30 uur tot ca. 23.00 uur kunnen zij lekker swingen en dansen op aanstekelijke muziek. En zeg nou zelf; wat is er leuker om af en toe even flink de heupen los te gooien?” In het clubgebouw is ook speel-o-theek ‘Meerspel’ gevestigd. “Hier kunnen mensen wekelijks speelgoed lenen.” In het najaar is er een herfstkamp. “Dat is een zeer gewilde vakantieactiviteit.”  

Vrijwilligers
Net als veel andere organisaties kan ook STAK niet zonder hulp van vrijwilligers. “We hebben enige tijd geleden een nieuwe bus aangeschaft waarmee we onze deelnemers halen en brengen. We zijn op zoek naar mensen die een paar uurtjes in de week de bus willen besturen”, legt Dobbe uit. “Ook bij onze andere activiteiten kunnen we altijd wel een paar extra helpende handen gebruiken. Dus als u zich aangesproken voelt om een bijdrage te leveren dan kunt u zich aanmelden via de site. Ook mensen die zich op bestuurlijk niveau in zouden willen zetten zijn van harte welkom”, aldus Dobbe.

Informatie 
Kijk voor alle activiteiten en meer informatie over STAK op de website: www.stak.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07