Uitstappen bij het monument.
Uitstappen bij het monument.

Bevrijdingsvaarten door Zoetermeerse polder

Actueel 244 keer gelezen

Zoetermeer - Varen en meer horen over de Tweede Wereldoorlog. Het kan op dinsdag 3 mei. Dan houdt Rondvaart Zoetermeer samen met Netwerk Zoetermeer twee Bevrijdingsvaarten. Een combinatie van een mooie vaartocht door de Zoetermeerse polder en tevens een tocht waarbij Laurens de Groot op zijn eigen theatrale wijze meer zaal vertellen over John McCormick en de Jolly Duck en hoe hun geschiedenis onlosmakelijk met Zoetermeer is verbonden.

Nadat het 2 jaar door corona niet mogelijk was, organiseert de Stichting Rondvaart Zoetermeer in samenwerking met Netwerk Zoetermeer op dinsdag 3 mei 2022 weer een tweetal Herdenkingsvaarten die in het teken staan van de Bevrijding van ons land. De vertrektijden zijn 13.00 en 15.00 uur.

Geertje
Tijdens deze vaarten, die vertrekken vanaf boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude en ongeveer één uur zullen duren, worden de passagiers door acteur/verteller Laurens de Groot meegenomen op de laatste vlucht van het vliegtuig de Jolly Duck op 22 februari 1945. Hij vertelt het verhaal van deze vlucht beginnend op de vliegbasis in Noord-Engeland tot op het moment van de noodlanding in de Geerpolder bij Zoeterwoude en vervolgt dan met het wel en wee van de bemanning van het vliegtuig. Met name de lotgevallen van de 24-jarige boordschutter John McCormick, die zich naderhand aansloot bij het verzet in Zoetermeer, komen hierbij uitgebreid aan de orde. Hiermee heeft u niet alleen een mooie tocht in het vooruitzicht maar komt u ook meer te weten over de Tweede Wereldoorlog in Zoetermeer.

Herdenking
Tussen de beide vaarten in, wordt vanaf de boerderij ’t Geertje met de passagiers van beide vaarten een korte wandeling gemaakt naar de plek waar het vliegtuig is neergekomen. Op deze plek is een klein herdenkingsmonument ingericht waarbij wij even stil willen staan bij de gebeurtenissen in 1945, die mede hebben bijgedragen aan onze bevrijding. Tijdens deze korte bijeenkomst zal een onderdeel van het vliegtuig worden getoond dat bij latere opgravingen in de polder weer boven de grond is gekomen en leggen wij een bloemstukje ter nagedachtenis aan de bemanning van het vliegtuig.

Kaarten
Kaarten à € 8,-- (volwassenen) en € 3,20 (kind tot 13 jr) voor deze vaarten kunnen worden besteld via de website www.rondvaartzoetermeer.nl maar wees er snel bij want vol = vol.

Uit de krant