Repeteren voor Theater Na de Dam
Repeteren voor Theater Na de Dam

Stadstheater maakt voorstelling voor Theater Na de Dam

Actueel 353 keer gelezen

Zoetermeer - In heel Nederland spelen er op 4 mei om 21:00 uur meer dan honderd voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. 

Dit is een initiatief van Theater Na de Dam, een organisatie opgericht door theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over het verlies van betekenis van de Nationale Dodenherdenking. Theater Na de Dam is inmiddels uitgegroeid tot een unieke theatertraditie, waaraan het Stadstheater Zoetermeer nu voor het eerst deelneemt.  

Dertien jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar hebben zich vol enthousiasme aangemeld. Tijdens dit project doen de Zoetermeerse jongeren onderzoek naar hun stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag Zoetermeer eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat is er gebeurd in de stad? Hoe was het om toen te leven? Kon je nog gewoon naar buiten? Ging je nog naar school? Ook hebben de jongeren gesprekken gevoerd met ooggetuigen. Het onderzoek en de gesprekken hebben de jongeren samen met een professionele theatermaker uitgewerkt tot een voorstelling. De voorstelling wordt door de jongeren zelf gespeeld op 4 mei om 21:00 uur.

Het doel van Theater Na de Dam is om de dodenherdenking meer betekenis te geven. De dodenherdenking komt steeds verder van jongeren af te staan. Bij Theater Na de Dam ligt de focus op onderbelichte verhalen. Je zal niet zo snel een bekend oorlogsverhaal horen, maar verhalen van de gewone burger. Een verhaal van een man van in de negentig waar de deelnemers mee spraken vormt de rode draad. Als kind hoorde hij dat een oorlogsvliegtuig neergestort was. Hij wilde daar in eerste instantie in spelen, maar zag later dat er verbrande lichamen in het vliegtuig lagen. Iets wat begon als een mooie herinnering, kreeg later een andere lading. Dit soort verhalen brengen de kinderen van nu dichter bij de geschiedenis.

De voorstelling is na de Nationale Herdenking op 4 mei, om 21:00 uur, te bezoeken in de Kleine Zaal van het Stadstheater Zoetermeer. Kaarten €7,50
www.stadstheater.nl

Uit de krant