Wethouder Iedema. Foto: Fotoflex
Wethouder Iedema. Foto: Fotoflex FOTOFLEX Nederland - FOTOFLEX.NL

Positief saldo tussen aanhalingstekens

Actueel 225 keer gelezen

Zoetermeer – Zoetermeer heeft 2021 afgesloten met een positief saldo van €15,3. Toch is volgens wethouder Jan Iedema deze goed gevulde bankrekening maar schijn. Door corona zijn activiteiten doorgeschoven en heeft de gemeente eenmalig van het Rijk een extra bedrag ontvangen om de kosten van Covid-19 te betalen.

“De structurele meerjarige financiële situatie van de gemeente Zoetermeer blijft onverminderd zorgelijk”, zegt Iedema. “2021 wordt afgesloten met een ‘positief’ resultaat, maar dit geeft een vertekend beeld. Activiteiten werden doorgeschoven omdat deze door de coronapandemie niet door konden gaan. Daardoor schuiven ook de kosten voor deze activiteiten door. Daarnaast heeft de gemeente aan het eind van het jaar eenmalig een extra bedrag van het rijk ontvangen om de kosten van Covid-19 te betalen. De kosten van de Zorg, waaronder Wmo en Jeugd, bleven ook in 2021 erg hoog. Mede omdat gemeenten vanuit het rijk niet genoeg betaald worden voor de verplichte taken die zij op het gebied van jeugdzorg moeten uitvoeren, blijft de druk op de financiën groot.”

De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening in de commissievergadering van 7 juni 2022 en in het resultatendebat op 13 juni 2022.

Uit de krant