Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat zij voor haar kan betekenen. Foto Kees van Rongen
Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat zij voor haar kan betekenen. Foto Kees van Rongen

Ouderenadviseurs: ‘Samen oplossing zoeken bij problemen’

Actueel 500 keer gelezen

ZOETERMEER - Op social media was er veel te doen om een 80-jarige man, die levensmiddelen heeft gestolen, omdat hij moeilijk kan rondkomen van zijn AOW’tje. De man werd betrapt door de supermarkteigenaar. De wijkagent komt er aan te pas en met een reprimande is de kwestie afgedaan. Ouderenadviseurs bij Palet Welzijn/inZet komen vaker in aanraking met ouderen, die om verschillende redenen moeilijk rondkomen.

Door Kees van Rongen

Gelukkig is hulp in Zoetermeer goed geregeld. “Als de nood hoog is, dan zijn er voor minima heel veel mogelijkheden om toch rond te komen,” stelt ouderenadviseur Sabine Wendling van Palet Welzijn/inZet. Voor ouderen, die moeilijk kunnen rondkomen van hun AOW zoeken wij samen met hen naar oplossingen. Nee, we gaan niet zelf op jacht naar mensen. Veelal zijn mensen naar ons doorverwezen. Bijvoorbeeld door de praktijkondersteuner bij een huisarts, die zich zorgen maakt over een oudere. Of een huishoudelijke hulp, die constateert, dat het niet goed gaat. Ook via Meldpunt Bezorgd, waar mensen uit de buurt iemand hebben aangemeld, die problemen heeft.
In alle wijken van Zoetermeer staat een ouderenadviseur klaar om samen met de oudere naar oplossingen te zoeken. “Wij staan naast u, maar u voert zelf de regie over uw eigen leven. Wij zijn een soort wandelende vraagbaak.” Voor iedere oudere blijkt de situatie anders. De een kan prima met z’n pensioentje uitkomen en een ander kan dat door allerlei omstandigheden niet. Grote noodzakelijke uitgaven kunnen nog wel eens problemen opleveren. Denk aan een nieuwe bril, een gebit of de medische pedicure. “Hiervoor is een bijzondere bijstandsregeling,” weet de ouderenadviseur. “We kunnen ook helpen bij een conflict met een zorgverzekeraar. Wellicht is kwijtschelding van de gemeentebelasting of waterschapsbelasting mogelijk. Door een verblijf in het buitenland heeft iemand een onvolledig AOW, dan kan mogelijk een aanvulling worden aangevraagd. Bij een laag inkomen kan gekeken worden naar een collectieve zorgverzekering of het terugvragen van een eigen bijdrage. Er zijn allerlei regelingen voor minima. Voor gratis of gereduceerd tarief bij uitgaan of deelname in verenigingen is er de ZoetermeerPas.”
Palet Welzijn/inZet werkt nauw samen met andere organisaties. Behalve ouderen kunnen ook familieleden en mantelzorgers van ouderen terecht bij de ouderenadviseurs. Palet Welzijn/inZet vindt het belangrijk om vroegtijdig signalen op te pakken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51