Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat zij voor haar kan betekenen. Foto Kees van Rongen
Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat zij voor haar kan betekenen. Foto Kees van Rongen

Ouderenadviseurs: ‘Samen oplossing zoeken bij problemen’

Actueel 590 keer gelezen

ZOETERMEER - Op social media was er veel te doen om een 80-jarige man, die levensmiddelen heeft gestolen, omdat hij moeilijk kan rondkomen van zijn AOW’tje. De man werd betrapt door de supermarkteigenaar. De wijkagent komt er aan te pas en met een reprimande is de kwestie afgedaan. Ouderenadviseurs bij Palet Welzijn/inZet komen vaker in aanraking met ouderen, die om verschillende redenen moeilijk rondkomen.

Door Kees van Rongen

Gelukkig is hulp in Zoetermeer goed geregeld. “Als de nood hoog is, dan zijn er voor minima heel veel mogelijkheden om toch rond te komen,” stelt ouderenadviseur Sabine Wendling van Palet Welzijn/inZet. Voor ouderen, die moeilijk kunnen rondkomen van hun AOW zoeken wij samen met hen naar oplossingen. Nee, we gaan niet zelf op jacht naar mensen. Veelal zijn mensen naar ons doorverwezen. Bijvoorbeeld door de praktijkondersteuner bij een huisarts, die zich zorgen maakt over een oudere. Of een huishoudelijke hulp, die constateert, dat het niet goed gaat. Ook via Meldpunt Bezorgd, waar mensen uit de buurt iemand hebben aangemeld, die problemen heeft.
In alle wijken van Zoetermeer staat een ouderenadviseur klaar om samen met de oudere naar oplossingen te zoeken. “Wij staan naast u, maar u voert zelf de regie over uw eigen leven. Wij zijn een soort wandelende vraagbaak.” Voor iedere oudere blijkt de situatie anders. De een kan prima met z’n pensioentje uitkomen en een ander kan dat door allerlei omstandigheden niet. Grote noodzakelijke uitgaven kunnen nog wel eens problemen opleveren. Denk aan een nieuwe bril, een gebit of de medische pedicure. “Hiervoor is een bijzondere bijstandsregeling,” weet de ouderenadviseur. “We kunnen ook helpen bij een conflict met een zorgverzekeraar. Wellicht is kwijtschelding van de gemeentebelasting of waterschapsbelasting mogelijk. Door een verblijf in het buitenland heeft iemand een onvolledig AOW, dan kan mogelijk een aanvulling worden aangevraagd. Bij een laag inkomen kan gekeken worden naar een collectieve zorgverzekering of het terugvragen van een eigen bijdrage. Er zijn allerlei regelingen voor minima. Voor gratis of gereduceerd tarief bij uitgaan of deelname in verenigingen is er de ZoetermeerPas.”
Palet Welzijn/inZet werkt nauw samen met andere organisaties. Behalve ouderen kunnen ook familieleden en mantelzorgers van ouderen terecht bij de ouderenadviseurs. Palet Welzijn/inZet vindt het belangrijk om vroegtijdig signalen op te pakken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21