Nel Colijn (links) en Hennie van de Graaf zijn op zoek naar taalmaatjes. Foto: Marcel Daniëls
Nel Colijn (links) en Hennie van de Graaf zijn op zoek naar taalmaatjes. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: anderstaligen blij met Gilde Samenspraak

Actueel 263 keer gelezen

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Hennie van de Graaf en Nel Colijn van Gilde SamenSpraak.

Waarom komen jullie bij Max op de koffie?
“Er is zoveel gaande rondom de anderstaligen in onze stad, dat vraagt om aandacht en om ondersteuning” begint Nel. “Daarom zijn we op zoek naar mede-stadsbewoners die het leuk vinden anderstaligen te helpen bij het vergroten van de taalvaardigheid. Daarmee wordt tegelijk de zelfredzaamheid gestimuleerd en de participatie in de samenleving bevorderd. Hoe mooi kun je het hebben!” Hennie vult aan: “Ons motto voor vrijwilligers die de anderstaligen willen helpen ondersteunen kun je eigenlijk samenvatten in één zin: je geeft en je krijgt. Je geeft twee uur per week van je tijd en je kennis van de Nederlandse taal, cultuur en de samenleving en je krijgt daarvoor een hele hoop terug. Je leert over andere culturen, andere eetgewoonten, je leert nieuwe mensen kennen, je hoort andere verhalen, je verbreedt je kennis. Het is gewoon super leuk om te doen en ook nog eens heel dankbaar werk!”

Dan heb je zeker wel veel kennis van de Nederlandse taal en onderwijservaring nodig?
“Helemaal niet!!”, reageren beide dames direct. “Het enige wat van een Gilde SamenSpraak vrijwilliger gevraagd wordt is dat hij of zij gewoon Nederlands spreekt en het hart op de goede plaats heeft. Dat wil zeggen dat iemand zich moet kunnen inleven in de situatie van de anderstalige. Wat trouwens ook wel erg fijn is, is dat iemand geduld heeft. En je wordt ondersteund met cursussen, workshops en informatie, dus je staat er zeker niet alleen voor. Het is ook niet de bedoeling dat de vrijwilliger Nederlandse taalles gaat geven, want daar zijn in Zoetermeer andere organisaties voor. Nee, het gaat over heel gewone dingen, zoals bijv. een keertje mee naar de bakker om dan uit te leggen hoe al de producten heten en hoe je af moet rekenen. Of je hebt het over de komende Koningsdag, wat dat betekent en waarom en hóe we dat vieren”.

Jullie zijn ook taalbegeleider geweest?
“Inderdaad dat klopt. Ik ben inmiddels coördinator want de in totaal ongeveer 150 vrijwilligers vragen toch de nodige aandacht. En Nel voert de eerste gesprekken met kandidaat vrijwilligers. Het is namelijk écht belangrijk dat er een goede match is tussen de vrijwilliger en de anderstalige. Het moet wel klikken”, vertelt Hennie. “Over het algemeen is dat geen probleem hoor” laat Nel weten. “Maar het begint nu wel een beetje te wringen, want er is inmiddels een behoorlijke wachtlijst van anderstaligen en er zijn niet voldoende vrijwilligers. Dan bestaat het gevaar om niet te kunnen koppelen en dat wil je natuurlijk niet. Het moet gewoon goed voelen.

Is er nog meer in de stad?
“We hebben het nog niet over het ‘praathuis’ gehad” zegt Hennie. “Dat is een inloopavond voor vrijwilligers en anderstaligen, twee keer per maand op donderdagmiddag in Meerzicht. Er wordt dan uitsluitend in het Nederlands met elkaar gepraat over allerlei onderwerpen. Ontmoeten en praten, daar gaat het op zo’n avond over”.

De afgelopen twee jaar is het met Corona ongetwijfeld niet makkelijk geweest?
“Dat klopt” beaamt Nel. “Bij elkaar langs gaan was erg lastig en er was veel gesloten. Maar ik ben in die tijd bijv. veel gaan wandelen met mijn taalmaatje. Helaas zijn veel vrijwilligers afgehaakt. Dat is ook één van de redenen waarom we nu op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers”.

Bent u geïnspireerd geraakt door het aanstekelijke verhaal van Hennie en Nel en heeft u altijd al iets met taal en mensen gehad? Dan is nu misschien wel het juiste moment om contact op te nemen via email samenspraak@gildezoetermeer.nl of bel 06-45746611.

Uit de krant