
Jongerenconferentie moet eenzaamheid uit de taboesfeer halen
Actueel 467 keer gelezenZoetermeer - U zou het misschien niet verwachten; maar eenzaamheid onder jongeren is net zo omvangrijk als bij ouderen en senioren. In Zoetermeer alleen al zijn er zo’n 8.000 jongeren die zich eenzaam voelen en hier niet over durven te praten. Om eenzaamheid bespreekbaar te maken, én oplossingen te vinden om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen werd door de organisatie van het Kom Erbij Jongeren Project op donderdag 21 april op het Picasso Lyceum een jongerenconferentie georganiseerd met het thema ‘Eenzaamheid – daarover spreek je toch niet’.
Door Robbert Roos
De aula van het Picassolyceum is flink gevuld met jongeren als wethouder Ingeborg ter Laak de jongerenconferentie opent met een woord van welkom. “Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem”, geeft de wethouder aan. “Tijdens de pandemie en lockdowns zagen we dit probleem steeds groter worden. Hoogste tijd om ermee aan de slag te gaan. Als je echt eenzaam bent, kan die eenzaamheid letterlijk ziekmakend zijn.”
Het doel van de conferentie op het Picassolyceum is om jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar met elkaar te verbinden, om de problematiek van eenzaamheid uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar en zichtbaar te maken in Zoetermeer. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij hun ouders. Vaak merk je dat jongeren zich schamen voor eenzaamheid. “Dat taboe moeten we aanpakken.”
De presentatie van de jongerenconferentie is in handen van Isis Caljé en Roy Vathorst. “Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Australië”, vertelt ervaringsdeskundige Isis. “Daar moest ik nog anderhalf jaar naar school. Op de school hadden zich natuurlijk al vriendengroepjes gevormd. Ik werd niet echt genegeerd ofzo, maar met name in de pauzes viel ik vaak buiten de groep en voelde ik me echt alleen.” Eenzaamheid is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. “Ook mensen met duizenden volgers op social media kunnen zich toch eenzaam voelen.” In Zoetermeer is men inmiddels al flink met het thema aan de slag gegaan. Met onder andere een campagnevideo voor social media, posters, een festival en de jongerenconferentie van vandaag wil de organisatie graag in gesprek met jongeren zelf om bewustzijn te creëren en samen tot een oplossing te komen. Op zaterdag 11 juni zal in het centrum van Zoetermeer het ‘Kom Erbij Jongerenfestival’ georganiseerd worden. Een boeiend middag- en avond programma voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Een festival waar je veel kunt beleven zoals VR games spelen, dansworkshops volgen, sporten, je talent laten zien en in de avond kleinschalig kunt feesten. Alles draait om ontmoeting en gezellig meedoen.
Dat het doorbreken van het taboe minder eenvoudig is dan u zou denken blijkt wel uit de presentatie van professor Maaike Verhagen van de Radboud Universiteit. “We gaan jullie vandaag prikkelen om na te denken over het thema en hoe je zelf in actie kunt komen.” Via een online systeem kunnen de jongeren met hun mobiel reageren op stellingen die voorgelegd worden. Even later vraagt Maaike of de jongeren met een rode of groene kaart op de stellingen willen reageren. En dan gebeurt er iets opvallends; waar iedereen, lekker anoniem, met zijn mobieltje vrolijk meedoet wordt dat toch iets anders als je ineens ‘zichtbaar’ bent voor de hele school. “Dat is nu precies het taboe waar we mee te maken hebben.”
Na de pauze gaan de jongeren in groepjes uiteen om met elkaar te discussiëren over stellingen die voorgelegd worden en krijgen ze handvatten aangereikt om eenzaamheid aan te pakken. Want soms kan een klein gebaar, een groet of het tonen van interesse in de ander, al een groot verschil maken. Zie ook: https://www.komerbijzoetermeer.nl/