Vlnr: wethouder Ingeborg ter Laak, Dr. Maaike Verhagen (professor Radboud Universiteit) en de presentatoren Roy en Isis.
Vlnr: wethouder Ingeborg ter Laak, Dr. Maaike Verhagen (professor Radboud Universiteit) en de presentatoren Roy en Isis. Z A

Jongerenconferentie moet eenzaamheid uit de taboesfeer halen

Actueel 467 keer gelezen

Zoetermeer - U zou het misschien niet verwachten; maar eenzaamheid onder jongeren is net zo omvangrijk als bij ouderen en senioren. In Zoetermeer alleen al zijn er zo’n 8.000 jongeren die zich eenzaam voelen en hier niet over durven te praten. Om eenzaamheid bespreekbaar te maken, én oplossingen te vinden om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen werd door de organisatie van het Kom Erbij Jongeren Project op donderdag 21 april op het Picasso Lyceum een jongerenconferentie georganiseerd met het thema ‘Eenzaamheid – daarover spreek je toch niet’.

Door Robbert Roos

De aula van het Picassolyceum is flink gevuld met jongeren als wethouder Ingeborg ter Laak de jongerenconferentie opent met een woord van welkom. “Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem”, geeft de wethouder aan. “Tijdens de pandemie en lockdowns zagen we dit probleem steeds groter worden. Hoogste tijd om ermee aan de slag te gaan. Als je echt eenzaam bent, kan die eenzaamheid letterlijk ziekmakend zijn.”

Het doel van de conferentie op het Picassolyceum is om jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar met elkaar te verbinden, om de problematiek van eenzaamheid uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar en zichtbaar te maken in Zoetermeer. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij hun ouders. Vaak merk je dat jongeren zich schamen voor eenzaamheid. “Dat taboe moeten we aanpakken.”

De presentatie van de jongerenconferentie is in handen van Isis Caljé en Roy Vathorst. “Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Australië”, vertelt ervaringsdeskundige Isis. “Daar moest ik nog anderhalf jaar naar school. Op de school hadden zich natuurlijk al vriendengroepjes gevormd. Ik werd niet echt genegeerd ofzo, maar met name in de pauzes viel ik vaak buiten de groep en voelde ik me echt alleen.” Eenzaamheid is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. “Ook mensen met duizenden volgers op social media kunnen zich toch eenzaam voelen.” In Zoetermeer is men inmiddels al flink met het thema aan de slag gegaan. Met onder andere een campagnevideo voor social media, posters, een festival en de jongerenconferentie van vandaag wil de organisatie graag in gesprek met jongeren zelf om bewustzijn te creëren en samen tot een oplossing te komen. Op zaterdag 11 juni zal in het centrum van Zoetermeer het ‘Kom Erbij Jongerenfestival’ georganiseerd worden. Een boeiend middag- en avond programma voor jongeren van 12 t/m 25 jaar.  Een festival waar je veel kunt beleven zoals VR games spelen, dansworkshops volgen, sporten, je talent laten zien en in de avond kleinschalig kunt feesten. Alles draait om ontmoeting en gezellig meedoen.   

Dat het doorbreken van het taboe minder eenvoudig is dan u zou denken blijkt wel uit de presentatie van professor Maaike Verhagen van de Radboud Universiteit. “We gaan jullie vandaag prikkelen om na te denken over het thema en hoe je zelf in actie kunt komen.” Via een online systeem kunnen de jongeren met hun mobiel reageren op stellingen die voorgelegd worden. Even later vraagt Maaike of de jongeren met een rode of groene kaart op de stellingen willen reageren. En dan gebeurt er iets opvallends; waar iedereen, lekker anoniem, met zijn mobieltje vrolijk meedoet wordt dat toch iets anders als je ineens ‘zichtbaar’ bent voor de hele school. “Dat is nu precies het taboe waar we mee te maken hebben.”

Na de pauze gaan de jongeren in groepjes uiteen om met elkaar te discussiëren over stellingen die voorgelegd worden en krijgen ze handvatten aangereikt om eenzaamheid aan te pakken. Want soms kan een klein gebaar, een groet of het tonen van interesse in de ander, al een groot verschil maken. Zie ook: https://www.komerbijzoetermeer.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Staatsbosbeheer legt MTB route aan in Bentwoud 6 dec., 12:04 5
Afbeelding
Kaarsjesavond in de Dorpsstraat met de mooiste etalages 5 dec., 16:48 2
Afbeelding
Open atelier Debora Makkus aan de Dorpsstraat 99a 5 dec., 16:11 1
Afbeelding
Groot Jumbo kerstfestijn in Stadstheater 4 dec., 11:51 1
Afbeelding
Superzeldzame Gele stamjager Natuur onder de loep 2 dec., 12:22 2
Afbeelding
Magisch Zoetermeer houdt 2e Santa Evening Run en Santa Kids Run in en om het Stadshart 1 dec., 16:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26