Ankie van der Helm vertelt over de Levensboeken. Foto: Marcel Daniëls
Ankie van der Helm vertelt over de Levensboeken. Foto: Marcel Daniëls

Bij Max op de koffie: Een levensverhaal op papier

Actueel 1.308 keer gelezen

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Tijdens deze eerste editie van ‘Bij Max op de koffie’ staat de ontmoeting centraal. Deze keer spreken we met Ankie van der Valk van ‘Uw Verhaal Verteld’

Door Marcel Daniëls

“Uw Verhaal Verteld” is een project van UVV Zoetermeer. Ankie is coördinator van het project “Uw Verhaal Verteld”. Ankie: “Op dit moment zijn er vijftien vrijwilligers die voor iedereen die dat wil hun levensverhaal opschrijven. Dat gaat vooral in de vorm van een boek. De keuze van het formaat, de dikte, de kaft, de foto’s (zwart/wit of kleur) dat mag de verteller helemaal bepalen. Natuurlijk is het wel zo dat hoe luxer het boek, hoe meer het kost. Maar voor het schrijven zelf, het aantal uren dat een vrijwilliger hiermee bezig is, reiskosten, noem maar op, daar hoeft niet voor betaald te worden.”
De vrijwilligers doen het vooral voor de lol van het schrijven en het ontmoeten van mensen. En de vertellers vinden het vaak ontzettend leuk om hun verhaal te vertellen en het daarna terug te zien in boekvorm. “Zo was er laatst een meneer die nu in het verpleeghuis woont die een heel bewogen leven achter de rug had en daar honderduit over kon vertellen”, vertelt Ankie. “Telkens als de schrijver dacht dat alles wel gezegd was kwam hij weer met een nieuw verhaal. Dat was van beide kanten een ontzettend succes. Het is ook een heel mooi boek geworden.”
Toch haast Ankie zich te zeggen dat niet elk verhaal enorm heftig hoeft te zijn. “Vaak zijn het ook heel gewone gebeurtenissen die beschreven worden, maar die voor de verteller en daarna ook voor de lezer, heel herkenbaar zijn. Mensen vinden het dan enorm leuk om dit weer (samen) terug te lezen.”
Ondertussen laten we ons de koffie en de warme chocolademelk goed smaken.

Project
Ankie is zelf een paar jaar geleden bij het project betrokken geraakt toen ze een boek over haar eigen moeder had geschreven. En toen niet veel later de toenmalige coördinator vertrok, heeft zij min om meer automatisch het stokje overgenomen. “Ik ga altijd eerst met iemand in gesprek die zich heeft aangemeld als verteller. Die dus zijn/haar eigen leven in boekvorm terug wil lezen. En dan merk ik telkens weer dat iedereen wel iets moois te vertellen heeft. Sommige mensen heel veel, anderen wat minder, maar altijd interessant. Geen van de boeken lijken dan ook op elkaar omdat het per definitie erg persoonlijk is”, legt Ankie uit. “Juist vanwege dat persoonlijke karakter zorg ik er voor dat ik de vrijwilligers zelf goed ken, dus dat ik weet wie ze zijn en natuurlijk ook of het een betrouwbaar persoon is, want een schrijver komt toch zeker zo’n tien keer bij iemand over de vloer. En er moet natuurlijk ook een klik zijn, dus daar probeer ik wel voor te zorgen”. Is iedereen altijd even open en eerlijk? “Soms nemen we wel eens iemand in bescherming tegen zichzelf. Bijvoorbeeld omdat de verteller dan iemand onbewust zwart maakt, of uitweidt over een heftige echtscheiding. De betreffende lezer zal dat mogelijk niet zo leuk vinden. Maar uiteindelijk is het iemands eigen verhaal.”

Vanwege de Corona is het een tijdje stil geweest, maar nu we elkaar weer mogen ontmoeten staan de vrijwilligers te popelen om weer verhalen te gaan schrijven. Zoetermeerders, schroom niet en meld je aan. Straks een boek over je eigen leven in de kast hebben staan, hoe leuk is dat!” Aanmelden voor het laten schrijven van je levensboek kan door te bellen naar Ankie van der Valk 06-26064636 of stuur een mail naar levensboeken@uvv-zoetermeer.nl..

Bij Max
Wilt u ook bij Max op de koffie? Dat kan. Streekbladjournalist Marcel Daniëls gaat iedere twee weken met iemand in gesprek. Geef u op via redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl.. Vermeld in uw mail waar u het over wilt hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1