LONE tijdens een eerder live optreden (foto: John Vis)
LONE tijdens een eerder live optreden (foto: John Vis) John Vis

Een dikke pluim voor Boerderij van LONE

Actueel 349 keer gelezen

Zoetermeer - Ze verheugen zich erop om op 20 mei op te treden bij het Zoetermeerse Poppodium Boerderij. De heren van het duo LONE waren hier al regelmatig te gast. “Dit is de eerste keer in twee jaar dat dat zonder beperkingen is”, vertelt componist en gitarist Ferdinand Bakker. “We maken er een feestje van.”

Door Annemarie de Vries

“Poppodium Boerderij verdient echt een pluim,” gaat Bakker verder. “Zet dat maar in de kop. Alles is daar altijd enorm goed geregeld met de vele vrijwilligers en altijd een fijn music-minded publiek. Top om daar te spelen.” 

Samen verder 
Op 18 februari verscheen alweer het vijfde album van de fitte zeventigers Ferdinand Bakker en zanger Michel van Dijk, die al in de jaren ‘70 wereldwijd furore maakten met de bekende van oorsprong Delftse band Alquin. Hun album Nobody Can Wait Forever uit 1975 wordt door liefhebbers gezien als het beste Nederlandse Rockalbum ooit. Nadat de band in 1977 onverwacht uit elkaar ging, kwam de band begin deze eeuw tijdelijk bij elkaar voor een reünie. Van Dijk en Bakker gaan sinds 2012 samen verder als LONE. Aan inspiratie geen gebrek, want de heren produceren sindsdien het ene na het andere nummer. Bakker: “We maken vooral wat we zelf mooi vinden. Je ziet wel dat het hele jonge publiek ons minder goed kent. Al komen ze soms met hun ouders mee. We hebben echter niet een bepaalde leeftijd voor ogen hoor bij het produceren van onze nummers.”

Vijfde album
Ferdinand Bakker schreef en arrangeerde alle elf songs van het vijfde album, eenvoudigweg No5 genaamd. Daarbij trekken ze zich weinig aan van wat de hedendaagse muziekwereld vindt. Bakker: “We hebben natuurlijk allebei een heel rijke rugzak, maar we blijven samen constant zoeken naar muziek zonder ‘citaten’. Gaandeweg hebben we als LONE in de afgelopen tijd onze eigen stijl gevonden. We doen gewoon wat wij zelf lekker vinden, en willen horen.” En het blijft niet onopgemerkt, want muziekblad OOR schreef over No5: ‘Beiden 71 en niks meer te bewijzen, maar nog altijd in topvorm. Op No5 onderscheidt Lone zich met aanstekelijke seventiesrock met soepele leadzang, fraai subtiel gitaarspel en een uitstekende productie. Gevarieerd, integer en lekker bluesy.’

Optreden voor examenklasje
Was tijdens de coronatijd de productie van hun nummers geen probleem, het optreden was een ander verhaal. “Ik heb een eigen geluidsstudio” legt Bakker uit, “Dus we konden regelmatig, zelfs dagelijks blijven spelen, dus de souplesse van het spelen hebben we gewoon behouden. We hebben vorig jaar ook opgetreden in de Boerderij en toen moest iedereen achter een lessenaar op zijn plaats blijven. Het leek wel een examenklasje. Een beetje surrealistisch eigenlijk, je mist dan toch de betrokkenheid met de zaal. We verheug ons dan ook weer op een normaal optreden.”

Nog even wennen
Wel merk je een bepaalde terughoudendheid bij het publiek, weet ook Bakker. “Mensen moeten toch nog even wennen uit het uitgaan, lijkt wel. Uiteindelijk zijn in een zaal altijd wel wat lege plaatsen nog. Enerzijds omdat mensen nog niet goed durven, maar ook op de dag zelf zullen er voorlopig mensen moeten besluiten om niet te komen, omdat ze positief testen. In de Boerderij merk je dat gelukkig niet zo zoals in een theater, omdat het om staanplaatsen gaat.”

Feestje
Het belooft in ieder geval een feestje te worden op 20 mei in de Boerderij. “We spelen veel nummers van ons nieuwste album,” vertelt Bakker, “maar ook van eerdere albums en ik denk ook nog wel wat bekende nummers uit de Alquin-tijd. Die blijven altijd in de smaak vallen.” Bakker en van Dijk worden deze avond bijgestaan door Kim Haworth - drums, Misha Kool - bass en Harry Hardholt - guitar. Tickets: www.poppodiumboerderij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39