Rob Schaafsma (l) en Marco de Bruin tonen de AED aan de achterkant van de woning van Jonagoldhof 4 in de buurt De Boomgaard. Foto Kees van Rongen
Rob Schaafsma (l) en Marco de Bruin tonen de AED aan de achterkant van de woning van Jonagoldhof 4 in de buurt De Boomgaard. Foto Kees van Rongen

AED en buurtpreventie maken buurt veiliger

Actueel 642 keer gelezen

ZOETERMEER - “Door onze actie lijkt de buurt De Boomgaard veel gezelliger geworden,” vertellen Rob Schaafsma en Marco de Bruin. “De mensen beginnen elkaar na 20 jaar nu pas echt te kennen. Het komt allemaal doordat we buurtpreventie en een AED hebben gekregen.”

Door Kees van Rongen

Rob Schaafsma en Marco de Bruin wonen aan Jonagoldhof in de wijk Noordhove. “We kennen elkaar van de sport,” vertelt Marco. “Allebei liepen we al een tijdje rond met de gedachte hoe we buurtpreventie in onze buurt konden krijgen. Via de gemeente bleek dat snel te regelen.”
De gemeente wijst inwoners erop, dat mensen hun buurt veiliger kunnen maken door een Buurt WhatsApp groep te starten. “Hierin houden buurtbewoners elkaar op de hoogte van eventuele verdachte situaties. Met het melden van verdachte situaties in een Buurt WhatsApp worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. Zo zijn er meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Een buurt of straat kan zich aanmelden via buurtpreventie@zoetermeer.nl U kunt dan ook een gratis buurtpreventiebord en -stickers aanvragen.”
Rob en Marco begon met flyeren in de Jonagoldhof, een straat met 40 woningen. Daarin stelden zij drie vragen: Doet u mee met buurtpreventie via Buurt WhatsApp, wilt u een app wel en wee en wilt u een AED. “Nou voor de wel en wee app was geen belangstelling, maar voor de buurtpreventie en de AED wel. Maar liefst 80 procent van de bewoners aan de Jonagoldhof wilden wel buurtpreventie. Inmiddels is de straat van het bekende buurtpreventiebord voorzien. Om een AED te kunnen bekostigen besloten we de bewoners van de hele buurt De Boomgaard te benaderen. Daarbij gaat het om 250 woningen. Minimaal 50 huishoudens hadden we in ieder geval nodig. De mensen reageerden positief en zagen de noodzaak van een AED wel in.”
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. In de naaste omgeving was nog geen AED.
“Uiteindelijk betalen al 63 huishoudens mee, zodat we een AED konden aanschaffen en voor de komende zes jaar kunnen onderhouden. We hopen, dat nog meer mensen zich aansluiten om de kosten te kunnen drukken. We hebben de AED aan de achterzijde van de woning Jonagoldhof 4 kunnen ophangen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22