Karin Beukers en Hilko Folkeringa hopen dat publiek het Stadstheater weer weet te vinden. Foto: Gerard van Warmerdam
Karin Beukers en Hilko Folkeringa hopen dat publiek het Stadstheater weer weet te vinden. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Bezoekers Stadstheater nog niet massaal terug

Actueel 533 keer gelezen

Zoetermeer - Na twee coronajaren waarin het Stadstheater maandenlang haar deuren gesloten moest houden, was er blijdschap toen de coronamaatregelen werden afgeschaft. Helaas zien Hilko Folkeringa, directeur, en Karin Beukers, marketing manager, nog geen overvolle zalen in hun theater. Het publiek is voorzichtig en afwachtend.

Door Hélène Ouwerkerk

Het Nationaal Theaterfonds heeft onlangs een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat mensen in de toekomst wel weer meer naar het theater willen gaan, maar dit nu nog niet doen. Een deel doet dit omdat ze niet weten of de voorstelling wel doorgaat. En jongeren vinden vooral het programma niet aantrekkelijk genoeg. Bij 55-plussers speelt vooral ook de angst voor gezondheid mee.

Minder bezoekers
“Het is helaas niet zo dat de theaterzalen weer volstromen. Dat is een landelijke tendens. Dat weten we omdat we ook met andere theaters spreken en ook het onderzoek van het Nationaal Theaterfonds wijst dat uit. Wat we eigenlijk zien is dat het aantal voorstellingen minder is en we daardoor dus ook minder bezoekers kunnen trekken. Ook in de genres zijn de verhoudingen anders dan in een gezond seizoen. We hebben nu relatief veel cabaret en muziek”, zegt Karin Beukers. Hilko Folkeringa vult aan. “Twee jaar coronatijd heeft zijn sporen achtergelaten. Waar we eerst dachten twee weken dicht te zullen gaan, werd een heel seizoen. Dat er nu relatief veel muziek en cabaret is, heeft ook te maken met het feit dat dit voor de artiesten makkelijker te realiseren is. Vroeger kwam er een cabaretier met technici en een lichtplan. Nu komt hij alleen met een lichtplan wat onze technici uitvoeren. Bij grote toneel- en musicalproducties zeggen gezelschappen niet te gaan touren of de voorstelling terug te trekken. Hierdoor is er nu nog een wat verschraald aanbod. In seizoen 20/21 waren er 70 voorstellingen ten opzichte van de 250 voorstellingen die we normaal programmeren.” Het is overigens niet overal lege zalen. Zo doen bijvoorbeeld jeugdvoorstellingen het daarentegen heel goed of zijn zelfs helemaal uitverkocht.
Ondanks de moeizame opstart zijn Folkeringa en Beukers niet pessimistisch. “We zijn optimistisch maar ook realistisch. Ik maak me geen zorgen en geloof dat het wel weer aantrekt. Het theater zit nog niet in het systeem van mensen. En ik hoor letterlijk van mensen terug dat ze nog even willen wachten. Maar ook de inflatie speelt een rol. De komende tijd hebben we nog de naweeën van de coronacrisis. We hebben in de cultuurvisie ook aangegeven dat 2022 en 2023 geoormerkt moeten worden als hersteljaren”, zegt Folkeringa. Hij verwacht dat de kaartverkoop anders gaat verlopen. “Er wordt nu veel meer last minute verkocht. Dat was in 2019 absoluut niet aan de orde.”

Seizoen
Hoe nu mensen verleiden om toch naar het theater te gaan? “De angst dat voorstellingen niet doorgaan kan ik niet voor 100 procent wegnemen. Mensen die het aanbod nu nog niet divers genoeg vinden, kan ik geruststellen. Dat is volgend seizoen wel het geval”, zeg Beukers. “Dit jaar gaan we in juni weer een seizoenspresentatie doen als start van de voorverkoop. Een brochure is heel lastig om te maken want veel is al achterhaald. Daarom gaan we een magazine en een kalender uitbrengen. Ik wil vooral de sfeer en gezelligheid benadrukken en hoe fijn het is om het theater te bezoeken. Mensen zijn ook steeds meer online georiënteerd, dus ook daar gaan we op inzetten.”
Folkeringa blijft positief. “Er is veel veranderd maar we hebben in deze coronaperiode zwarte cijfers laten zien. Dankzij de steun van de overheid en gemeente is er niemand ontslagen. Ik zeg altijd ‘schouders eronder, er komen betere tijden. Dit jaar en komend jaar worden financieel zware jaren maar dat weten we.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1