Korenmolen de Hoop is al 125 jaar beeldbepalend voor Zoetermeer
Korenmolen de Hoop is al 125 jaar beeldbepalend voor Zoetermeer Robbert Roos

Molen De Hoop viert 125-jarig bestaan met leuke activiteiten

Actueel 897 keer gelezen

Zoetermeer - Voor een relatief jonge stad als Zoetermeer is het best bijzonder als je kunt zeggen dat je een bijzonder Rijksmonument in je gemeente hebt. Korenmolen De Hoop is al 125 jaar een van de beeldbepalende herkenningspunten van Zoetermeer. Een feest dat dit jaar groots gevierd wordt met een reeks aan activiteiten. Het bestuur licht alvast een tipje van de sluier op.

Door Robbert Roos

Voorzitter van Stichting Molen de Hoop Jacques Boonekamp en bestuurslid pr & communicatie Cor Groen zijn blij dat de maatregelen rondom corona eindelijk van de baan zijn. “We hebben lang in spanning gezeten, en kunnen niet wachten om te beginnen met de activiteiten”, vertellen beiden enthousiast. 

Boeiend programma
En dat zijn er dan ook heel wat. Op zaterdag 14 mei starten de activiteiten met het Ammerlaan Molenontbijt tijdens de Nationale Molendag. “Samen met Jeroen Huurman namens de gezamenlijke Rotarys organiseren we een groots ontbijt op en rond de molen”, vertelt Boonekamp. “Voor € 10,- euro ontbijt je het terras, maar een select gezelschap kan voor € 25,- per persoon plaatsnemen op de stelling van de molen. “Dat is echt een letterlijk ontbijt op niveau, met een prachtig uitzicht over de omgeving”, aldus Boonekamp. De dag wordt afgesloten met een besloten receptie voor vrijwilligers en Gildenaren.

Op zaterdag 4 juni krijgt de uitdrukking ‘koren op de molen’ wel een heel bijzondere betekenis. Die dag is Molen de Hoop namelijk het decor waarin drie koren op zullen treden. “We zijn blij en trots dat De Paradijsvogels, Het Zoetermeers Mannenkoor en popkoor Just for Fun bij ons komen zingen. Dat is letterlijk koren op onze molen”, grapt Groen.

Op zaterdag 9 juli  verzorgt Brandweer Zoetermeer verschillende demonstraties bij de molen. Daarbij kunt u denken aan tips hoe je een vlam in de pan dooft, maar ook spectaculaire demo’s waarbij de brandweer laat zien wat ze allemaal doen tijdens hun werk.

Storytellers laat op 13 augustus met een indrukwekkend en aansprekend theaterstuk zien hoe het proces verloopt van graankorrel tot meel. Een boeiend verhaal waarin korenmolen De Hoop natuurlijk een bijzondere rol speelt.

Genoeg voor iedereen
De winkel van Molen de Hoop biedt een leuk assortiment meel en bloem, aangevuld met lokale producten. Sinds de opening kan de winkel rekenen op grote belangstelling. Soms is de belangstelling zelfs té groot. “Bij Molen De Hoop is er genoeg voor iedereen”, vertelt Groen. “Maar ook in onze gezellige molenwinkel worden de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voelbaar.” Klanten zijn bang dat er binnenkort geen meel of bloem verkrijgbaar is. Dit is niet terecht. “Er is echt genoeg meel voor iedereen. Niet alleen vandaag en morgen, maar volgende week ook. Alle vrijwilligers werken hard om alles te malen, builen, mixen en verpakken; maar de beschikbare tijd stelt grenzen aan wat we kunnen produceren.” Ondanks eerdere oproepen om toch vooral niet te hamsteren, wordt helaas toch regelmatig geprobeerd meer dan normaal te kopen. Dit heeft tot direct gevolg dat de vrijwilligers de schappen niet meer op tijd gevuld krijgen. Om iedereen een eerlijke en gelijke kans te bieden, heeft het bestuur van molen De Hoop moeten besluiten om per direct de volgende (tijdelijke) maxima in te voeren: Bloem 2,5 kilogram per klant / Meel 5 kilogram per klant.

Best onderhouden molen
Korenmolen De Hoop, die zich mag rekenen tot een van de best onderhouden molens van Nederland is niet de eerste molen die op deze plaats stond. “Er zijn landkaarten uit de 14e eeuw waarop hier al een molen getekend staat”, vertelt Cor Groen. “Eind vorige eeuw werd de vorige molen die hier stond door een grote brand verwoest.” En het zou niet de laatste brand zijn die op deze plek zou woedden.

Historie
De huidige molen De Hoop werd in 1897. Tot het jaar 1935 maalde de molen op windkracht. “Naast de molen was inmiddels een maalderij gebouwd waarin met mechanische kracht werd gemalen”, vertelt voorzitter en geboren Zoetermeerder Jacques Boonekamp. “Het inwendige van de molen is in de loop der jaren gesloopt om ingericht te worden als silo-ruimte voor de naastgelegen maalderij.” Tot die ene nacht op 22 mei 1978 toen er opnieuw brand uitbrak. Dit keer in de maalderij, die inmiddels buiten bedrijf was gekomen. Het geheel brandde tot de grond toe af. De molen bleef bij deze brand gelukkig gespaard.” Door gebrek aan onderhoud en toezicht en het verlies van de functie, raakte de molen steeds verder in verval en werd op den duur een gevaar voor de omgeving.

Dat was een doorn in het oog van het Zoetermeerse bedrijfsleven. “Om te voorkomen dat de molen verloren zou gaan werd Stichting Molen De Hoop opgericht”, vertelt Boonekamp. “De stichting nam voor het symbolische bedrag van één gulden de molen over van de gemeente Zoetermeer. Dankzij diverse donaties en het organiseren van activiteiten kon Molen De Hoop in 1987 gerestaureerd woorden tot het beeldbepalende monument wat de molen tot op de dag van vandaag is. “Het bedrijfsleven gaf de stichting als belangrijke taak mee de molen in goede staat te houden, operationeel te houden en zoveel mogelijk beschikbaar te stellen voor de Zoetermeerse bevolking”, legt Boonekamp uit. “Vandaar dat er tot vandaag de dag rondleidingen mogelijk zijn. Hiervan wordt veel gebruik wordt gemaakt door zowel groepen (o.a. scholen) als particulieren. Officieus staat de Zoetermeerse molen in heel Nederland bekend als en van de mooiste en best onderhouden molen van het land. Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, aldus Boonekamp. 

Steun Molen De Hoop
Maar zo’n status krijg je natuurlijk niet zomaar. “Voor het onderhoud van onze molen zijn wij voor een belangrijk deel afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren”, vertellen Groen en Boonekamp. “Wij stellen het dan ook bijzonder op prijs als mensen hierin wilt participeren. Al vanaf € 25,00 per jaar (bedrijven vanaf € 50,00) mag u zichzelf Gildenaar van Molen De Hoop noemen. Zo draagt u bij aan het behoud van onze molen en zorgt u dat de molen kan blijven malen.” Stichting Molen De Hoop is door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), waardoor uw giften in principe aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. 

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van de molen; www.molendehoopzoetermeer.nl 

Jeroen Huurman (Rotary) en molenbestuurslid Cor Groen op de stelling van de molen waar men straks kan ontbijten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31