Beweegcoach Georgette Parlevliet begint met een warming up, waaraan ook wethouder Ingeborg ter Laak (tweede van links) enthousiast mee doet. Foto Kees van Rongen
Beweegcoach Georgette Parlevliet begint met een warming up, waaraan ook wethouder Ingeborg ter Laak (tweede van links) enthousiast mee doet. Foto Kees van Rongen

Opening KWIEK-beweegroute in Oosterheem

Actueel 1.026 keer gelezen

ZOETERMEER - “Buiten bewegen, daar word je toch vrolijk van,” zegt wethouder van sport en welzijn Ingeborg ter Laak. De sportieve wethouder, die op de fiets naar de KWIEK-beweegroute in Oosterheem was gekomen, opende donderdag het informatiebord van de fitnesswandeling op de kruising van Tasmanië en het Schipluidenpad vlakbij het winkelcentrum Oosterheem.

Door Kees van Rongen

Beweegcoach Georgette Parlevliet (72) besloot twee jaar geleden al deze fitnesswandeling te doen. Zij begeleidt elke maandagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur een groep van 13 dames en één heer. “De oudste deelnemer is 82 jaar,” vertelt Georgette. “In het begin was het wel lastig dat we geen plek hadden om na afloop even koffie te drinken en te plassen. Maar de Oosterkerk in het winkelcentrum opende spontaan haar deuren. Nu is elke maandagmorgen de Oosterkerk het verzamelpunt. Daar hou ik op het plein de warming up met muziek. Spontaan doen dan vaak de winkelende mensen mee met een toepasselijk dansje.”

Trimbaan altijd open
Wethouder Ingeborg ter Laak: “De trimbaan is 24 uur per dag te gebruiken, dus ik nodig iedereen uit om er gebruik van te maken. En niet zoals nu alleen dames, maar ook mannen.”
De gemeente heeft op verzoek van Palet Welzijn de beweegroute bewegwijzerd. Op de route zijn onder meer stoeptegels voorzien van pijltjes en bordjes met oefeningen op het pad geplaatst. “Het is een soort urban trimbaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanwezige straatmeubilair en andere voorwerpen,” legt sociaal makelaar Lieanne Kamphuis uit. “Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een balansoefening.”
Beweegcoach Georgette Parlevliet zou aanvankelijk binnen bij inZet aan het Zanzibarplein beweeglessen gaan geven. Door de coronaperikelen kon dat niet doorgaan. Bovendien bleek het zaaltje eigenlijk te klein. Georgette bedacht het bewegen buiten, want dat kon natuurlijk wel. Hierdoor ontdekte ik het Schipluidenpad langs het Heemkanaal. “Aanvankelijk deed ik de zomerse beweegroute met enkele senioren, maar van lieverlee sloten meer mensen zich aan. Ik kreeg steun van de Oosterkerk en inmiddels is de wekelijkse fitnesswandeling op maandagmorgen niet meer weg te denken.” Overigens kan de route ook op elk moment van de dag op eigen houtje gelopen worden.
De route is mede mogelijk gemaakt door Palet Welzijn, inZet, gemeente, Sportakkoord Zoetermeer, de Montagne Stichting, Team Sportservice Zuid-Holland en KWIEK.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 15 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 15 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 16 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 17 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24