Stemmen tellen op het Stadhuis. Foto: Fred Roland
Stemmen tellen op het Stadhuis. Foto: Fred Roland Fred Roland

Teleurstelling bij linkse partijen over voorstel nieuw college

Actueel 407 keer gelezen

Zoetermeer - Informateur Sander Dekker heeft zijn informatie voor de vorming van een nieuw college afgerond. Dekker stelt voor dat de VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en CU/SGP samen een coalitieakkoord gaan sluiten. Vooral GroenLinks, PvdA, D66 en Zoetermeer Vooruit voelen zich buitenspel gezet.

Door Hélène Ouwerkerk

Volgens Jordy Boerboom is GroenLinks als derde partij genegeerd in het formatieproces. “Deze beoogde coalitie doet geen recht aan de verkiezingsuitslag”, aldus Boerboom. “Er is geen ruimte geweest om inhoudelijk met elkaar te spreken over de uitdagingen waar Zoetermeer voor staat. Ik maak me zorgen om een conservatief programma, waarbij kwetsbare inwoners de rekening gepresenteerd krijgen.’’ Volgens informateur Sander Dekker maakten voorwaarden van partijen de varianten beperkt. “D66 wilde alleen met PvdA of GroenLinks in het college en GroenLinks en PvdA wilden alleen met elkaar”, legt Dekker uit. “Ik wil recht doen aan de verkiezingsuitslag, een mix van ervaren en lokale partijen en partijen die programmatisch bruggen slaan.” Ook Margot Kraneveldt (PvdA) is negatief. “Er is geprobeerd om ons los te weken van GroenLinks maar wij gooien GroenLinks niet voor de bus voor een plek in het college”, zegt zij.
Volgens Mariëtte van Leeuwen had LHN problemen met GroenLinks vanwege het afvalbeleid. Ingeborg ter Laak (CDA) noemt de coalitie verrassend. Het CDA zag het aantal zetels halveren van vier naar twee. “Na de uitslag paste ons een bescheiden rol”, zegt zij. “Maar we nemen onze verantwoordelijk en willen zeker bruggen slaan tussen de verschillende partijen.”
Volgens de PvdA is er wat dat laatste betreft veel werk aan de winkel. Daarom heeft de partij samen met Zó! Zoetermeer, CDA, GroenLinks, CU/SGP een motie ingediend om tot een democratiseringsagenda te komen.

Uit de krant