Stemmen tellen op het Stadhuis. Foto: Fred Roland
Stemmen tellen op het Stadhuis. Foto: Fred Roland Fred Roland

Teleurstelling bij linkse partijen over voorstel nieuw college

Actueel 540 keer gelezen

Zoetermeer - Informateur Sander Dekker heeft zijn informatie voor de vorming van een nieuw college afgerond. Dekker stelt voor dat de VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en CU/SGP samen een coalitieakkoord gaan sluiten. Vooral GroenLinks, PvdA, D66 en Zoetermeer Vooruit voelen zich buitenspel gezet.

Door Hélène Ouwerkerk

Volgens Jordy Boerboom is GroenLinks als derde partij genegeerd in het formatieproces. “Deze beoogde coalitie doet geen recht aan de verkiezingsuitslag”, aldus Boerboom. “Er is geen ruimte geweest om inhoudelijk met elkaar te spreken over de uitdagingen waar Zoetermeer voor staat. Ik maak me zorgen om een conservatief programma, waarbij kwetsbare inwoners de rekening gepresenteerd krijgen.’’ Volgens informateur Sander Dekker maakten voorwaarden van partijen de varianten beperkt. “D66 wilde alleen met PvdA of GroenLinks in het college en GroenLinks en PvdA wilden alleen met elkaar”, legt Dekker uit. “Ik wil recht doen aan de verkiezingsuitslag, een mix van ervaren en lokale partijen en partijen die programmatisch bruggen slaan.” Ook Margot Kraneveldt (PvdA) is negatief. “Er is geprobeerd om ons los te weken van GroenLinks maar wij gooien GroenLinks niet voor de bus voor een plek in het college”, zegt zij.
Volgens Mariëtte van Leeuwen had LHN problemen met GroenLinks vanwege het afvalbeleid. Ingeborg ter Laak (CDA) noemt de coalitie verrassend. Het CDA zag het aantal zetels halveren van vier naar twee. “Na de uitslag paste ons een bescheiden rol”, zegt zij. “Maar we nemen onze verantwoordelijk en willen zeker bruggen slaan tussen de verschillende partijen.”
Volgens de PvdA is er wat dat laatste betreft veel werk aan de winkel. Daarom heeft de partij samen met Zó! Zoetermeer, CDA, GroenLinks, CU/SGP een motie ingediend om tot een democratiseringsagenda te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21