Op 77-jarige leeftijd daagde Kasper Kardolus toenmalig burgemeester Charlie Aptroot nog uit voor een schermpartijtje. Foto Kees van Rongen
Op 77-jarige leeftijd daagde Kasper Kardolus toenmalig burgemeester Charlie Aptroot nog uit voor een schermpartijtje. Foto Kees van Rongen

Kasper Kardolus overleden: 7 januari 1937-3 april 2022

Actueel 1.132 keer gelezen

ZOETERMEER - Kasper Kardolus is zondagavond na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden. Maître Kasper Kardolus wordt nationaal en internationaal gezien als een schermicoon. Hij veroverde vijf keer de Nederlandse titel op sabel en was ook coach van succesvolle schermers. Hij realiseerde samen met zijn vrouw Gerda in 1976 als eerste in Nederland een eigen schermzaal aan het Speulderbos in Meerzicht.

Door Kees van Rongen

Kasper Kardolus werd op 7 januari 1937 geboren. Zijn eerste Nederlandse schermtitel behaalde hij op 19-jarige leeftijd.

Tot voor kort was Kasper Kardolus nog actief in zijn eigen schermzaal bij de schermvereniging Zaal Kardolus. Hij bouwde met eigen middelen de schermzaal voor zijn vereniging. De schermvereniging richtte hij samen met zijn vrouw Gerda en Bram van der Hout in 1969 op. Zijn vrouw Gerda overleed in 2010 en in 2017 was het wederom een zware slag voor Kasper Kardolus, toen zijn oudste zoon Oscar al op 60-jarige leeftijd overleed.

Behalve dat Kasper Kardolus zelf meerdere schermtitels behaalde, waren ook zijn zonen Oscar, Olaf en Arwin en dochter Yvette meervoudig Nederlands kampioen.

137 Nederlandse titels

Schermvereniging Zaal Kardolus behaalde mede door zijn inbreng in totaal 137 Nederlandse titels. Hij coachte onder meer bekende succesvolle schermers als Pernette Osinga en Stéphane Ganeff. Kasper Kardolus is de enige maître met een internationale staat van dienst. Bekende Nederlanders lieten zich in deze unieke sportzaal zien. Luitenant-generaal Ferry Meynderts opende op 16 oktober 1976 Schermzaal Kardolus. In 2001 werd de schermzaal uitgebreid en vernieuwd. Erica Terpstra en Wilma Driessen heropenden de schermzaal in Zoetermeer.

Kasper Kardolus komt uit een schermgeslacht. Zijn ouders schermden allebei op niveau, waardoor hij al op jonge leeftijd met de schermsport te maken kreeg. Bij het 45-jarig bestaan van schermvereniging Zaal Kardolus daagde de toen 77-jarige Kasper Kardolus nog burgemeester Charlie Aptroot uit voor een schermpartijtje.

In 1995 werd Kardolus tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Door de internationale schermfederatie, Fédération Internationale d’Escrime, (FIE) werd hij in 2007 voor zijn grote verdienste in de schermsport letterlijk met goud behangen met de onderscheiding ‘honoré d’or de la FIE.

Visitekaartje voor Zoetermeer

De schermzaal is het visitekaartje voor Zoetermeer. Talentvolle buitenlandse schermers kwamen naar Zoetermeer om bij maître Kasper Kardolus te trainen. Voorzitter Lucien Jonckers prees enkele jaren geleden de oprichter van de schermvereniging: “We kunnen terugzien op fraaie resultaten van onze maître Kasper Kardolus en vele leerlingen. Er zijn historische prestaties geleverd op WK, EK, NK, Masters, World Cups en andere klassiekers. Maar liefst acht leerlingen van Kasper Kardolus hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Het is een vereniging, waarin toppers, maar ook recreanten zowel jong als oud zich thuis voelen. Iedereen schermt met iedereen. Ook dat is de verdienste van Kasper Kardolus.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22