De vrijwilligers zijn blij met de nieuwe ouderenbussen.
De vrijwilligers zijn blij met de nieuwe ouderenbussen.

Chauffeurs blij met nieuwe Ouderenbussen

Actueel 937 keer gelezen

Zoetermeer - Afgelopen maandag 28 maart zijn twee nieuwe Ouderenbussen in Den Haag opgehaald door de vaste groep vrijwilligers die de bussen besturen. De twee bekende gele ouderenbussen rijden al sinds 1983 door Zoetermeer en senioren die minder mobiel zijn maken er graag gebruik van.

De maar liefst16 vrijwilligers die in de bussen rijden zijn stuk voor stuk betrokken bij hun werk als chauffeur en begaan met de oudere passagiers. Ze nemen de tijd om te helpen met instappen en er is ruimte om de rollator mee te nemen en tijd voor een praatje. De oude bussen waren aan vervanging toe. Nu kan de dagelijkse dienstregeling van dinsdag t/m zaterdag door Zoetermeer weer met gemak worden uitgevoerd. Er kunnen maximaal 8 personen in een bus plaatsnemen. Extra fijn nu na de intense coronaperiode van de afgelopen jaren het aantal passagiers weer toeneemt.
Zonder vrijwilligers kan de ouderenbus niet rijden. Gelukkig is er een leuke groep vrijwilligers die zich vaak al jaren inzet om ervoor te zorgen dat ouderen ondanks mindere mobiliteit toch op pad kunnen en onder de mensen blijven. Zij stonden dan ook centraal deze dag en gingen als groep richting Den Haag om de bussen op te halen. De dealer gaf een uitgebreide instructie en wees hen op de nieuwe functies en het comfortabel rijden met een automaat.
Vrijwillige chauffeur Dick de Kler rijdt al bijna 14 jaar op de bus met veel plezier. “Én schadevrij, zo vertelt hij, “want elk jaar dat je zonder schade rijdt krijg je een mooi certificaat en daar heb ik er inmiddels 14 van” Er zijn ook drie vrouwelijke chauffeurs verbonden aan de ouderenbus. Ineke te Strake van collega-organisatie STAK heeft dit vrijwilligerswerk destijds van haar vader overgenomen en is degene bij de nieuwe chauffeurs een rijvaardigheidstoets afneemt.
De mensen die van de ouderenbus gebruik maken hebben een gemiddelde leeftijd van zo’n 80 jaar, maar er is ook een 99-jarige die nog graag meerijdt. Vroeger lag de gemiddelde leeftijd wat lager. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van de scootmobiel waardoor mensen langer mobiel blijven. Maar nog steeds blijft de bus een uitkomst voor veel ouderen.
Om mee te rijden met de Ouderenbus is een leeftijd van 65 jaar of ouder geen vereiste. Personen met een mobiliteitshandicap die jonger zijn kunnen er ook gebruik van maken. Eventueel met begeleiding van maximaal één persoon.
De tarieven zijn vergelijkbaar met die van het openbaar vervoer. Mensen met een regiopas kunnen kosteloos mee, anderen kunnen gebruik maken van een knipkaart.Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met het kantoor van de Ouderenbus: tel.nr. 088-0234232 of kijk op www.paletwelzijn.nl. Ook als u interesse heeft om als vrijwilliger op de Ouderenbus te rijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38