Eric Brunings en Marijke du Burck kijken uit naar Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Eric Brunings en Marijke du Burck kijken uit naar Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Koningsdag wordt een feest van saamhorigheid

Actueel 791 keer gelezen

Zoetermeer - Twee jaar lang moest de Oranjevereniging Koningsdag lijdzaam voorbij laten gaan. Maar dit jaar gaat het door. Bestuursleden Marijke du Burck en Eric Brunings hebben er zin in om Zoetermeer weer oranje te kleuren.

Door Hélène Ouwerkerk

Toch merkt het tweetal wel dat het even een omslag is. “Je merkt dat je ineens moet versnellen want je hebt inderdaad twee jaar in een soort winterslaap gezeten”, zegt Eric Brunings. “Gelukkig zijn er geen partijen waarmee we werkten failliet gegaan en we hebben met onze medewerkende partijen ook goed contact gehouden en dat scheelt”, zegt Marijke du Burck. “Het Brabantse familiebedrijf dat voor ons altijd het treintje en andere kinderactiviteiten verzorgt, kan dit jaar maar drie opdrachten aannemen. Ik ben trots dat wij één van die drie zijn.” Wel moet de organisatie op zoek naar een ander dweilorkest omdat het vaste orkest ‘Kappen nou’ al andere afspraken had. “Ach dat vullen we wel in”, zegt Marijke du Burck.

Een stuk gevoeliger ligt het verlies van Ron Verhaak als vaste ‘spreekstalmeester’. Verhaak overleed heel plotseling in december vorig jaar. “Dat was een enorme schok toen we dat hoorden”, zegt Marijke du Burck. “Ron was bestuurslid van het eerste uur en praatte altijd de verschillende onderdelen aan elkaar. Zijn overlijden heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk ‘Pluk de dag’ is. Gelukkig hebben we een vervanger voor Ron gevonden en dat is Jo Weerts. Hij heeft Ron al een keer vervangen en zei gelijk ‘ja’ toen we het vroegen.”
Hoewel het tweetal ernaar uitkijkt om weer een Koningsdag neer te zetten in Zoetermeer, vindt Eric Brunings het ook ingewikkeld. “Kan je wel feest vieren als de wereld in brand staat en er een oorlog gaande is in Oekraïne? Dat vraag je je wel af en wil ik niet onbenoemd laten”, zegt hij. Het is om die reden dat de organisatie vooral inzet op saamhorigheid. “Koningsdag in Zoetermeer moet een gezellig en gemoedelijk feest worden waar families gezellig naar toe gaan”, zegt Marijke.

Vrijmarkt
Zoals altijd wordt Koningsdag een dag waarop mensen hun overtollige spullen kunnen verkopen. “Ik verwacht dat de vrijmarkt groter dan ooit wordt. Alle zolders liggen vol want de mensen hebben hun spullen twee jaar lang niet kunnen verkopen.” Het is om die reden dat de vrijmarkt die op de Markt en rond de Dobbe is, wordt verlengd naar Park Palenstein.
Koningsdag in Zoetermeer wordt verder een feest van veel bekende elementen zoals de kinderspelen op het Nicolaasplein, bootje varen op de Dobbe, de vrijmarkt en het bellen blazen dat drie jaar geleden de ballonnenwedstrijd heeft vervangen en het Koningsontbijt van Lionsclub Soetermare en de aubade. Voor dat laatste is er dit jaar een ander koor. Het Zoetermeerse Shantykoor zet dit keer samen met de burgemeester het Wilhelmus in. “Enorm leuk dat het Shantykoor dit gaat doen. De mannen zijn al flink aan het oefenen met het Wilhelmus en ook aan het bedenken hoe ze een oranje tintje aan hun outfit kunnen toevoegen”, zegt Marijke du Burck. Voor het Koningsontbijt kan iedereen zich aanmelden via www.soetermare.nl. Voor een tientje koopt u een ontbijtticket en steunt hiermee het goede doel, de Stichting Biezonder.
Ook nieuw is de inzet van Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat. “De net geopende kunstgarage is op Koningsdag open. Je kunt dus ook lekker cultuur snuiven”, zegt Eric Brunings.

Eerste
Eric Brunings en Marijke du Burck zijn blij dat ze twee jaar coronatijd achter zich hebben kunnen laten en aan maatregelen hoeft de organisatie zich niet te houden. “Het eerste grote evenement in de stad. We hebben er veel zin in. Het is lekker buiten. Natuurlijk zijn er mensen die liever nog voorzichtig zijn maar buiten op afstand met elkaar praten is natuurlijk veilig”, zegt Marijke.
In de week voor Koningsdag kunt u in het Streekblad precies het programma lezen en zien wat er waar allemaal te doen is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1