Wouter van de Berg (handhaving) Lucien Groenewegen (brandweer). Cor Pronk (politie) en burgemeester Bezuijen.
Wouter van de Berg (handhaving) Lucien Groenewegen (brandweer). Cor Pronk (politie) en burgemeester Bezuijen. Gerard van Warmerdam

Daling geweld maar zorgen om jongeren met een mes op zak

Actueel 465 keer gelezen

Zoetermeer  - Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aantal misdrijven in Zoetermeer gedaald. Minder woninginbraken en minder straatroven. Echter het aantal zedenmisdrijven en zakkenrolincidenten zijn wel gestegen. Het aantal misdrijven is met 2% gedaald van 5628 naar 5326 misdrijven.

Door Hélène Ouwerkerk

Toch zijn dit geen cijfers om de vlag uit te hangen. Er zijn grote zorgen door het messenbezit onder jongeren. Cor Pronk, teamchef politie: “Het messenbezit onder jongeren is een grote zorg. Als een jongere dat mes gaat gebruiken dan is de impact enorm groot. Vorig jaar is er een steekincident geweest aan het Fonteinbos waarbij twee mensen zijn gestoken. Maar die hadden ook zomaar overledenen kunnen zijn en had dat voor die jongere een veroordeling voor doodslag kunnen zijn.”
Het aantal zedenmisdrijven is gestegen met 67% van 36 naar 60 incidenten, zakkenrollen is gestegen met 81% van 21 naar 38 incidenten. “Het aantal gevallen is misschien minder hoog maar de impact is erg groot”, aldus burgemeester Michel Bezuijen.
Er is een duidelijk verschuiving te zien van klassieke misdrijven naar digitale en cybercrimes. Ook ondermijning is een aandachtspunt. “We zien vooral bij ondermijning een waterbedeffect. Criminele activiteiten uit omliggende steden steken de kop in Zoetermeer. We roemen onze goede bereikbaarheid maar is in dit kader juist een nadeel.” Ook is er veel aandacht aan de problematiek onder jongeren. Cor Pronk: “We gaan in gesprek met de ouders. De ouders zijn vaak niet op de hoogte wat hun kinderen doen.” De capaciteit blijft een probleem. Zoetermeer zit nog altijd 15% onder de formatie. “De capaciteit blijft een belangrijk speerpunt. Zeker in de bestrijding van ondermijning hebben we meer agenten nodig.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1