Ruud Steggerda:
Ruud Steggerda: "Op vier podia aandacht geven aan vrijheid." Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

5Mei op vier podia maar wel minder uitbundig

Actueel 1.131 keer gelezen

Zoetermeer  - Na twee jaar corona moest Bevrijdingsfestival 2022 een groot feest worden. Ruud Steggerda, directeur Netwerk Zoetermeer, heeft in overleg met de gemeente en het bestuur van Netwerk Zoetermeer besloten om toch een feest neer te zetten, maar met een andere invulling. “In verband met de gevolgen van het aangepaste subsidiebeleid op het evenementenprogramma en vanwege de nasleep van corona, is dit jaar gekozen voor een aangepaste versie van het Bevrijdingsfestival Zoetermeer. Hierbij houden we uiteraard rekening met de situatie in Oekraïne. Met een oorlog dichterbij dan ooit, voelt het niet goed om zo uitbundig feest te vieren”, zegt Steggerda.

Door Hélène Ouwerkerk

Toch betekent minder subsidie en de oorlog niet dat er een streep door het Bevrijdingsfestival wordt gezet. “Juist door de situatie in Oekraïne is het belangrijk om een gevoel van vrijheid en gezamenlijkheid uit te stralen. We realiseren ons dit jaar des te meer dat onze vrijheid kwetsbaar is en niet vanzelfsprekend”, zegt Steggerda. “Aan de andere kant is het ook weer niet gepast om helemaal los te gaan en het zo groots te vieren. We kiezen voor een kleinschaliger maar persoonlijker concept. Daarom hebben we een opzet waarbij op vier kleinere podia, verdeeld over de stad, bij de vrijheid wordt stil gestaan. Hierdoor kunnen we de vrijheid bewust vieren.”
Juist vanwege de oorlog in Oost-Europa grijpen de organisatoren het festival aan om mensen uit Oekraïne te helpen. “We willen tijdens het festival geld inzamelen voor al die moeders, kinderen en gezinnen die zijn gevlucht en deels ook in Zoetermeer terecht zijn gekomen”, zegt Ruud Steggerda. “We zijn hiervoor in overleg met de gemeente die met de maatschappelijke partners de opvang coördineert. We willen kinderen en gezinnen een zo probleemloos verblijf bieden, hier ons steentje aan bijdragen.”
Of het comité 4/5 mei ook haar programmering aanpast, weet hij niet. “Wel is duidelijk dat er rekening wordt gehouden met Oekraïne. We hebben vanwege corona lang moeten wachten voor we een definitief programma konden neerzetten. Nog langer afwachten hoe we het gaan doen kon ook niet”, aldus Steggerda.

Programma
Dus wordt de vrijheid gevierd. Het bevrijdingsvuur wordt weer de stad in gebracht en de kaars wordt door burgemeester Bezuijen aangestoken. Daarnaast zijn er vier podia met ieder hun eigen programmering. Aan deze programmering wordt deels nog gewerkt. Zo willen we in de Boerderij een grote nationale artiest(e) laten optreden, met voorprogramma. Dit optreden is naast reserveringskosten gratis, zoals gebruikelijk op 5 mei. Wie er komt wordt snel bekendgemaakt.”
In het Stadstheater staan kinderen centraal. “Hier komt een leuk vrijheidsfeest voor de kleinsten”, zegt hij. Op het Nicolaasplein wordt een jongerenfestival gehouden met Die Verrückte Stunde van Radio 538, een mix van foute hits en guilty pleasures. Op de Markt treden live acts op. “We hebben gekozen voor regionaal aanbod. Zo gaat PlusSupportAct optreden, pop/rockband Harlem Oil en in samenwerking met Rastaplas komt Blended Culture “, vertelt Ruud. Volgens hem zal het programma op de Markt en het Nicolaasplein elkaar niet bijten. Het podium op de Markt staat met de rug naar de Dobbe toe waardoor het geluid niet botst.”Daarnaast komt er ook een aanbod activiteiten van diverse culturele partners. We zijn in gesprek met onder andere Museum De Voorde, het Videogame Museum en de Bibliotheek. “Hierdoor wordt het thema vrijheid op verschillende plekken in de stad zichtbaar. Het hele programma is nog in ontwikkeling maar wordt de komende tijd gedeeld”, vertelt hij.

Saamhorigheid
“Nu de vreselijke oorlog in Oost-Europa dichterbij is dan ooit, willen we op 5 mei vooral verbondenheid en saamhorigheid uitstralen. Met elkaar vrijheid en vrede uitdragen, hier maar ook elders. We willen die positiviteit uitstralen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21