Simone Langeveld vertelt enthousiast over de architectuur in Rokkeveen
Simone Langeveld vertelt enthousiast over de architectuur in Rokkeveen

Wandelen langs architectonisch Rokkeveen

Actueel 777 keer gelezen

Zoetermeer - Het is nog fris maar de zon schijnt aan een verder strak blauwe hemel als elf Zoetermeerse inwoners zich verzamelen voor het gebouw van Dunea aan het Plein van de Verenigde Naties. Nu alle Corona maatregelen zo’n beetje zijn opgeheven kunnen ook de architectuur wandelingen weer worden opgestart. 

Door Marcel Daniëls

Vandaag staat de eerste van twee wandelingen ín en óver de wijk Rokkeveen op het programma onder deskundige en bevlogen begeleiding van Simone Langeveld, bekend van het architectuurpunt Zoetermeer. De meeste deelnemers zijn al bekenden van elkaar, want ze delen allemaal dezelfde liefde voor (de Zoetermeerse) architectuur. Daardoor weten ze bijna allemaal dat het inmiddels 30 jaar geleden is dat de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in Zoetermeer werd georganiseerd en dat in een paar maanden tijd meer dan drie miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland mochten worden verwelkomd. Een groot deel van deze eerste wandeling bestrijkt dan ook het voormalige Floriade terrein.

Simone vertelt dat de architectuur wandelingen weliswaar volledig op zichzelf staan, maar toch ook weer niet helemaal los mogen worden gezien van een historische gebeurtenis van betekenis. Het is namelijk dit jaar 60 jaar geleden dat er sprake was van de geboorte van een ‘nieuwe stad’, omdat toen de beslissing is genomen om het dorp van 10.000 inwoners uit te laten groeien tot een stad van meer dan 100.000. Het hele jaar door vragen verschillende organisaties op het gebied van architectuur, stedenbouw, planologie en cultuur dan ook aandacht voor dit feit, onder de gezamenlijk noemer ‘Zoetermeer, 60 jaar Newtown’. En het ontstaan van Rokkeveen is dus ook onlosmakelijk met deze groei verbonden.
Simone wijst de deelnemers van de wandeling in het begin al direct op de classicistische bouwstijl van de kantoorvilla’s tegenover het winkelcentrum Rokkeveen. Het moet een genot zijn om hier te mogen werken. Daarna wordt er door de houtbuurt (Rokkeveen-West) gewandeld waarbij de aandacht wordt gevestigd op drie vooroorlogse architectuurstijlen, te weten de Haagse-, de Rotterdamse- en de Amsterdamse school. Dat is toch mooi om in één wijk deze drie stijlen te kunnen zien en ervaren.

Via de floraplas naar de Follies van architect Erik Knippers. Dit zijn een drietal gebouwtjes die, zoals de brochure het omschrijft, “een eerbetoon vormen aan nutteloze bouwsels” en het is nog leuk ook. We eindigen deze eerste wandeling, die ongeveer 2,5 uur heeft geduurd en uiteraard véél meer te bieden heeft dan in dit artikel beschreven kan worden, met een blik op het Cumulus, een postmodernistisch appartementengebouw van architect Frits van Dongen, die is geplaatst op het voormalige centrum van de Floriade: het Ganzevoetplein.

In de week erna, wederom begeleid door een heerlijk zonnetje komt dezelfde groep, aangevuld met twee nieuwe geïnteresseerden bij elkaar bij station Oost voor de tweede wandeling door Rokkeveen. We wandelen door het ‘Rokkeveense Hofje’, patiowoningen op een onverwachtse, knusse, wijze bij elkaar gebracht. We zien het kerkelijk centrum De Regenboog, gebouwd volgens modern horizontale architectuur en geïnspireerd door ontwerpen van Oud, Dudok en Brandes, zich baden in het zonlicht én als contrast wandelen we o.a. langs twee gemeentelijke monumenten. De eerste is uiteraard watertoren De Tien Gemeenten en daarnaast nog de Boerderij aan de Vierde Stationsstraat. 

Meer weten over architectuur en stedenbouw in Zoetermeer? Of wil je je opgeven voor een wandeling? 

www.architectuurpuntzoetermeer.nl of www.zoetermeerisdeplek.nl

Je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan om architectuur in de wijken te bekijken. Gidsen zijn gratis verkrijgbaar in het stadhuis. Een aanrader.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21