Verkiezingsavond in het Stadhuis. Foto Fred Roland
Verkiezingsavond in het Stadhuis. Foto Fred Roland Fred Roland

Lokale partijen winnen gemeenteraadsverkiezingen

Actueel 648 keer gelezen

Zoetermeer - De lokale partijen in Zoetermeer zijn de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor Partij Democratie voor Zoetermeer was de grote winnaar. De partij van Wim Blansjaar ging van één naar vier zetels. Zó! Zoetermeer en Zoetermeer Vooruit zijn respectievelijk vijfde en zesde partij. Zij gaan van twee naar drie zetels. LHN blijft met 5 zetels de tweede partij.

Door Hélène Ouwerkerk

De VVD verliest wel een zetel maar blijft toch de grootste partij. Ook GroenLinks verliest een zetel en wordt de vierde partij van Zoetermeer. Deze uitslag is een voorlopige uitslag. Vandaag of morgen wordt de definitieve uitslag bekend.

“Waanzinnig. We hadden gehoopt op een zetel erbij maar zoveel. Dit is niet te bevatten. Ik ben er ontroerd over”, zegt een dolgelukkige Wim Blansjaar tijdens de verkiezingsavond in het Stadhuis. Ook bij Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer heerst euforie. “We hebben keihard campagne gevierd. Ik denk dat we de mooie uitslag mede te danken hebben aan het afvalbeleid. Daar begrepen de mensen niks van.” Hilbrand Nawijn van LHN snapt de winst voor de lokale partijen wel. “Mensen hebben deze verkiezingen heel bewust gestemd en zijn gevoelig voor wat lokaal speelt.” Nawijn blikt vooruit op de vorming van het college. “Dit gaat een verschuiving in het college teweeg brengen.” Juliette Meurs van Zoetermeer Vooruit glundert. “Ik ben zo enorm blij. Je hoopt wel op een zetel meer maar je weet het nooit zeker. Een grotere fractie betekent meer slagkracht en natuurlijk is onze stem groter.”

GroenLinks is een zetel verloren. Wethouder Jakobien Groeneveld is tevreden. “Ik vind het bizar hoe het politieke veld versplinterd is. Feitelijk horen we met 4 zetels tot een van de grotere partijen.” Dat het afvalbeleid een grote rol heeft gespeeld is volgens haar heel duidelijk. “Toch waren we altijd van plan om het beleid in kleine stapjes uit te voeren. Ik ben ervan overtuigd dat dat heus goed was gelopen. Maar goed een nieuw college gaat daar nu over.” Groeneveld geeft aan graag als wethouder terug te komen als haar partij dat wil. “Of dat weer op afval wordt weet ik niet maar ik heb het in ieder geval met liefde gedaan.”

Jan Iedema VVD is ondanks een zetel verlies toch enigszins tevreden. “Ik ben blij dat de VVD in Zoetermeer de landelijke trend heeft doorbroken. Ik denk dat dat komt doordat we toch hebben laten zien dat we meer lokaal zijn.”

Waar er winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Het CDA zag haar zetels halveren naar twee. “Ik ben uiteraard heel erg teleurgesteld maar ik feliciteer de winnaars. We moeten nu met de fractie bekijken welke doelen we kunnen halen en daar over nadenken.” Ook Frank Schoonbeek is teleurgesteld over de uitslag. D66 ging van 5 naar 3 zetels. “Bij 5 zetels was ik tevreden geweest, bij 4 teleurgesteld maar 3 is helemaal erg. Ik heb nu nog geen idee waar het aan heeft gelegen. Misschien dan toch het afvalreferendum waar wij voor waren.”
Ook teleurstelling is er bij Ton Lammertink van GOED. Zijn partij haalde de kiesdrempel niet en krijgt geen zetel in de raad. “We hadden toch gehoopt op een zeteltje. Misschien zijn er wel teveel lokale partijen. Ik ben in ieder geval trots op mijn team”, aldus Lammertink.

De gehele voorlopige uitslag:

1 VVD - 6 zetels (had 7 zetels)
2. LHN - 5 zetels (had 5 zetels)
3. PDvZ - 4 zetels (had 1 zetel)
4. GroenLinks - 4 zetels (had 5 zetels)
5. Zó! Zoetermeer - 3 zetels (had 2 zetels)
6. Zoetermeer Vooruit - 3 zetels (had 2 zetels)
7. D66 - 3 zetels (had 5 zetels)
8. PvdA - 2 zetels (had 2 zetels)
9. PVV - 2 zetels (had 2 zetels)
10. SP - 2 zetels (had 1 zetel)
11. CDA - 2 zetels (had 4 zetels)
12. CU/SGP - 2 zetels (had 2 zetels)
13. Forum voor Democratie 1 zetel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 19 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18