Florian Dirkse wil de jongeren van het ONC laten zien dat je van dromen ook je werk kunt maken.
Florian Dirkse wil de jongeren van het ONC laten zien dat je van dromen ook je werk kunt maken. Robbert Roos

Florian Dirkse inspireert jongeren ONC Parkdreef

Actueel 617 keer gelezen

Zoetermeer - Het verhaal van Florian Dirkse zou prima passen in een spannend jongensboek. Hij zeilde niet alleen met een vriend de wereld over, maar was later ook co-founder van The Ocean Cleanup. Op woensdag 9 maart inspireerde hij de leerlingen van ONC Parkdreef met een boeiende presentatie in het kader van het duurzaamheidsproject Cornerstones of Sustainability.

Door Robbert Roos

Voor dit project werkt ONC Parkdreef samen met andere scholen in Portugal, Denemarken, Spanje, en Duitsland. Die konden de presentatie, die volledig in het Engels gehouden werd, online volgen. Henry van der Vecht, coördinator internationalisering; “Zo kunnen we ook andere jongeren inspireren.”

Wat ontstond als een wild idee van vier vrienden, leidde uiteindelijk tot een zeiltocht rond de wereld die Dirkse samen met zijn vriend Van Eijk maakte. “We zijn op de mooiste plekken geweest, maar werden ook achtervolgd door gewapende piraten.” De beelden die zijn presentatie ondersteunen maken zichtbaar indruk op de klassen havo/vwo die vandaag aanwezig zijn. Tijdens de zeilreis bezochten Dirkse en Van Eijk verschillende projecten van het Wereldnatuurfonds, het Rode Kruis, en Sea Shepherd. “We merkten dat, als we midden op de oceaan aan het vissen waren, we telkens plastic op onze haak kregen. Dat is toch bizar, zover van de bewoonde wereld vandaan? We wilden tijdens onze reis dan ook echt iets terugdoen voor de oceaan.” Het avontuur van het tweetal kon rekenen op flinke aandacht van de media. Er werd door de AVRO zelfs een documentaireserie van gemaakt met de titel ‘Zee, zout en zeilen’. Na het zeilavontuur kwam Dirkse in contact met Boyan Slat en richtte samen met hem in 2012 The Ocean Cleanup op. Samen ontwikkelden ze verschillende manieren om de enorme hoeveelheid plastic uit de oceanen te krijgen. “Ons doel is om de oceanen binnen dertig jaar schoon te krijgen.” Als Dirkse een ding geleerd heeft tijdens al zijn avonturen dan is het wel dat je je dromen uit kunt laten komen. “Als je het kunt dromen, dan kun je het ook waarmaken”, gaf hij de jongeren dan ook mee. Die kregen volop de gelegenheid om vragen te stellen. Zo wilde iemand weten wat er met al het opgehaalde plastic gebeurt. “Daar kun je nieuwe producten van maken zoals stoelen of zonnebrillen”, legt Dirkse uit. Een ander wil weten of ze na twee jaar zeilen nog steeds vrienden zijn? Dirkse vertelt lachend dat er ook weleens een keer ruzie is geweest. Hoe kan het ook anders op zo’n reis, maar beide heren zijn nog altijd goede vrienden. “De vriendschap tussen ons is alleen maar hechter geworden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 10 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 20 uur geleden
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 22 uur geleden
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop gisteren
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei gisteren 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik gisteren
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18