Robin Paalvast, Nathalie Vinke en Ed Boutkan bij de opening van kunstgarage Franx. Foto: Fred Roland
Robin Paalvast, Nathalie Vinke en Ed Boutkan bij de opening van kunstgarage Franx. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

“Franx is een droom die werkelijkheid wordt”

Actueel 917 keer gelezen

Zoetermeer - “Een droom die werkelijkheid wordt”. Zo noemt directeur Nathalie Vinke de opening van Franx. Afgelopen weekend opende de kunstgarage Franx voor het eerst haar deuren.

Door Hélène Ouwerkerk

Cultuurwethouder Robin Paalvast kan zich wel in de woorden van Vinke vinden. “In de acht jaar dat ik wethouder was, heb ik bij Franx meermalen gedacht dit gaat niet lukken. Maar dankzij de tomeloze inzet van Nathalie en Ed (Boutkan directeur red.) is het toch gelukt ondanks alle tegenslagen”, aldus Paalvast. Door constructiefouten vertraagde de bouw maar moest er ook flink geld bij. Ook de opening werd door corona uitgesteld.

Maar nu is het zover en kan er gedwaald worden door de openingstentoonstelling die curator Marus van der Made heeft samengesteld. Deze tentoonstelling Ode is met recht een ode aan de kunst te noemen want verschillende kunstdisciplines komen aan bod. Zo bevat de expositie werk van Debora Makkus, Marijke Wijgerinck, Theo Janssen, Marus van der Made, Robbert de Goede, Marja Milo, Andreas Hetfeld en Merel Holleboom. In de mooie lichte ruimte zijn de werken opgesteld. Daarnaast is in de galerij het kleurrijke werk te zien van de Zoetermeerse kunstenaar Gerart Kamphuis. In de ateliers hebben Flirt Jewels en Design Studio Mippe hun intrek genomen.

Robin Paalvast: “Ik vind het heel mooi dat een link is gemaakt naar Dirk Franx die op deze plek zijn garage had en ook zweefvliegtuigen maakte. Ook het belang van de Dorpstraat en de stad in het algemeen worden door deze plek helemaal benadrukt. En dat mag wat mij betreft wel wat kosten.” Nathalie Vinke: “Ik ben erg blij dat ook alle werkplaatsen een invulling hebben gekregen. In mei wordt de derde werkplaats in gebruik genomen door Urban Arts Studio.” Toch is Franx volgens de directeur nog niet af. “We hebben nog geen uitbater voor het café gevonden. Ik hoop dat die ook snel wordt gevonden zodat mensen hier ook terecht kunnen voor koffie of een broodje”, aldus Nathalie Vinke.
Curator Marus van der Made heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan de openingstentoonstelling. “Je bent lang met het idee bezig maar nu het resultaat er is ben ik blij. Juist doordat je niet in een oogopslag alles ziet word je verleid om achter het muurtje te kijken”, zegt hij.

Kunstgarage Franx is gevestigd aan de Vlamingstraat 1-3. De kunstgarage is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05