Linda Bregman (links) en Anneke Hanemaaijer kijken uit naar het Koningsontbijt. Foto Gerard van Warmerdam.
Linda Bregman (links) en Anneke Hanemaaijer kijken uit naar het Koningsontbijt. Foto Gerard van Warmerdam. Gerard van Warmerdam

Kom ontbijten op Koningsdag en steun het goede doel

Actueel 951 keer gelezen

Zoetermeer - Wat is de beste manier om Koningsdag goed te beginnen. Juist met het Koningsontbijt. De dames van Lionsclub Soetermare staan te trappelen om na twee jaar afwezigheid het ontbijt weer op touw te zetten. 

Door Hélène Ouwerkerk

“Het idee is 7 jaar geleden ontstaan door een van onze leden Heleen Aptroot. Zij constateerde dat de scouts op Koningsdag de vlag hesen maar verder gebeurde er eigenlijk niks. Door het Koningsontbijt is het nu echt een happening geworden. Op 27 april van 9.00 tot 11.00 uur kan iedereen komen ontbijten op het Stadhuisplein, er is een aubade, het Wilhelmus wordt gezongen en de vlag wordt gehesen. Het is elk jaar weer enorm gezellig. En wij Lionsleden kijken er ook enorm naar uit. De mensen gaan met hun ontbijtpakket op de terrassen zitten en wij brengen koffie of thee. Koningsdag begint hierdoor gelijk heel leuk en feestelijk”, zegt Linda Bregman. Anneke Hanemaaijer vult aan: “Het Koningsontbijt is echt voor iedereen. Er komen weleens mensen voorbij die niet blijken te weten dat zij mee hadden kunnen doen maar dat kan echt. Het is geen feestje voor de incrowd maar echt voor alle Zoetermeerders.”

Zoals zoveel evenementen lag ook het Koningsontbijt door corona twee jaar stil. De Lions organiseren het ontbijt maar krijgen ook veel steun van bedrijven. “Het was best even een dingetje om ondernemers na die zware coronajaren te benaderen maar de Sligro was gelijk enthousiast en stellen de ontbijtpakketten beschikbaar, de horeca-ondernemers op het Stadhuisplein stellen hun terrassen open voor het ontbijt, Douwe Egberts stelt de koffie en thee beschikbaar en het bedrijf TPM heeft de kaarten voor ons gedrukt. Het was  hartverwarmend dat iedereen zo enthousiast mee wil werken”, zegt Anneke Hanemaaijer.
De opbrengst van het Koningsontbijt gaat uiteraard naar het goede doel. En dat is de Zoetermeerse Stichting Biezonder. “Eigenlijk waren zij twee jaar geleden al ons goede doel voor het Koningsontbijt”, vertelt Linda Bregman. “Maar doordat het ontbijt niet doorging hebben zij ook twee jaar moeten wachten. Enorm jammer. Stichting Biezonder doet zulk goed werk voor kinderen in het ziekenhuis en kan het geld goed gebruiken. Ze verzorgen bijvoorbeeld leuke pakketjes en verrassingen voor de kinderen die in het ziekenhuis liggen. Maar ook zorgen ze dat voor het ouders het verblijf in het ziekenhuis makkelijker wordt”, zegt ze. “Niet alleen voor ons maar ook voor Biezonder hopen we dat enorm veel mensen een kaart kopen voor het ontbijt. En als je niet kan komen ontbijten kan je ook een donatie doen om het goede doel te steunen.”

Prijzen
Behalve dat het gewoon enorm gezellig is om met elkaar Koningsdag te beginnen met een gezellig ontbijt zijn er dit jaar voor de ontbijters ook drie prijzen te winnen. Onder de mensen die een ontbijtje komen eten wordt een high tea voor twee personen verloot. Wie het meest koninklijk gekleed is maakt kans op een rondrit met de ‘gouden’ koets van Stalhouderij Hanemaaijer. Deze koetstocht is aansluitend op het ontbijt. Onder de mensen die niet komen ontbijten maar een donatie doen wordt een overnachting in de nieuwe Zoetermeers Bed and Breakfast De Vlaming verloot. De prijsuitreiking voor de koetstocht en de high tea-bon zijn op Koningsdag om 10.30 uur. De winnaars van de koetstocht gaan van daaruit direct naar de ‘gouden’ koets en maken een mooi tochtje door Zoetermeer. De winnaars van de bed and breakfast krijgen telefonisch bericht.

Kaarten
Kaarten voor het ontbijt kunnen worden besteld via www.soetermare.nl. Een ontbijtje kost 10 euro. Als u niet kunt komen ontbijten, kunt u ook een donatie doen voor het goede doel. Ook dit kan via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 16 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18