Klara, Noah, Tim en Wendy zijn blij dat ze elkaar gevonden hebben in het project van Stichting Present.
Klara, Noah, Tim en Wendy zijn blij dat ze elkaar gevonden hebben in het project van Stichting Present.

Klara mag bonusoma zijn voor Noah en Tim

Actueel 1.003 keer gelezen

ZOETERMEER - Als je geen kleinkinderen of geen opa of oma hebt, kan dat zeker een gemis zijn. Een jaar geleden startte Stichting Present daarom met het project ‘bonus opa en oma’, waarbij gezinnen zonder opa en oma in beeld gekoppeld werden aan een senior die graag kleinkinderen zou willen. Een bijzonder project met al de eerste succesvolle matches. Zo ook Klara Krens, die sinds een halfjaar de bonusoma mag zijn voor Noah (7) en Tim (5).

Door Marit Nikerk

Klara zag in het Streekblad een interview staan waarin Stichting Present bonusopa’s en -oma’s zocht. “Ik heb het artikel toen uitgeknipt en opzij gelegd,” vertelt ze. “Je moet toch weten waar je aan begint.” Toch sprak het haar enorm aan, want in de kinderopvang werkt ze graag met kinderen. Zelf heeft ze geen kleinkinderen – alleen stiefkinderen uit een eerder huwelijk van haar overleden man “Ik heb het altijd een beetje gemist,” geeft ze toe. “Kinderen zien opgroeien en dingen doen.” Ook Wendy Reijman, moeder van Noah en Tim, zag de oproep. “Mijn kinderen hebben geen opa en oma meer, want die zijn overleden,” vertelt ze. Haar eigen ouders waren altijd heel betrokken als opa en oma. “Het is dubbel, want niemand kan mijn ouders vervangen natuurlijk. Maar het idee van dit project is heel mooi. Op het schoolplein staat het soms vol met opa’s en oma’s en dan is het toch moeilijk dat Noah en Tim dat op deze leeftijd niet meer hebben. Daarom wilde ik het project een kans geven.”
Na een intakegesprek werd Klara als een mogelijke match gezien voor het gezin. Onder begeleiding van Yvonne Oemar van Stichting Present gingen ze met elkaar kennismaken tijdens een uitje naar de kinderboerderij. “In het begin was het nog ongemakkelijk, alsof je op een eerste date zit en het heel leuk moet hebben,” lacht Wendy. “De kinderen durfden Klara amper aan te kijken.” Inmiddels zijn ze al een halfjaar verder en hebben ze een goede band met elkaar. “Als Noah en Tim nu ziet, dan rennen ze enthousiast over de galerij naar Klara’s huis. Het is bizar hoe snel dat gaat!”

Regelmatig trekt oma met Noah, Tim en hun ouders erop uit of gaan de kinderen lekker knutselen of kleien bij haar thuis. “Voor mij is het een verrijking,” vindt Klara. “Tim is wat opener en Noah is wat rustiger. Die verschillen vind ik leuk.” “Klara is ook iemand die actief is en waar je leuke dingen mee kunt doen,” zegt Wendy. “Wij vinden het super mooi dat er iemand tijd voor de kinderen vrijmaakt en af en toe wilt oppassen. En voor de kinderen is het leuk dat ze naar een vertrouwd iemand toe kunnen die leuke dingen met ze doet. Tegelijkertijd kunnen wij er voor Klara zijn als ze ergens heen moet of als er iets is. Dat zouden we voor onze ouders ook doen.”

Klara en Wendy kunnen daarom het andere senioren en gezinnen aanraden om zich op te geven als bonusopa of -oma of bonusgezin. Toch benadrukken ze allebei dat het belangrijk is om te beseffen waar je aan begint. Klara: “Dit is niet voor een halfjaartje, want er komen kinderen bij kijken.” Wendy vult aan: “Je krijgt echt een persoonlijke band. Dat maakt het anders dan vrijwilligerswerk waar het niet zo bezwaarlijk is als je ermee stopt.”

Coördinator Yvonne Oemar bevestigt dat: “Vanwege de kinderen zit ik er in het begin bovenop.” Wie interesse heeft kan vrijblijvend een intake aanvragen. Ook na de kennismaking met een bonusopa, bonusoma of bonusgezin kun je ‘nee’ zeggen, als je geen klik voelt. Wanneer de match er is, houdt Yvonne vinger aan de pols.
Senioren die heel graag een opa of oma zouden willen zijn voor een gezin, kunnen zich aanmelden bij Stichting Present. Ook gezinnen waarvan de opa’s en oma’s er niet meer zijn of ver weg wonen, kunnen zich aanmelden als bonusgezin. Neem dan contact op met Yvonne Oemar voor een vrijblijvend gesprek via yvonne.oemar@presentzoetermeer.nl of 06-24975092.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 16 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18