Tocht voert door het Wilhelminapark. Foto: Gerard van Warmerdam
Tocht voert door het Wilhelminapark. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Zoetermeer is stil voor bevolking van Oekraïne

Actueel 356 keer gelezen

De oorlog in Oekraïne leeft, ook hier in Nederland. Net als andere gemeenten in de regio stond Zoetermeer op zaterdag 12 maart, de Europese dag van de gemeente voor solidariteit met Oekraïne, stil bij de situatie met een toespraak van burgemeester Michel Bezuijen en aansluitend een stille tocht door het centrum. Stadsdichter Robbert Roos droeg een gedicht voor wat speciaal voor de gelegenheid is geschreven en vertaald is in het Oekraïens.

Van de redactie

Er zijn ongeveer driehonderd personen aanwezig als burgemeester Bezuijen rond half zes het podium betreedt. “Wat zich op dit moment afspeelt in Oekraïne is nauwelijks te bevatten”, geeft hij de situatie weer. “We maken ons grote zorgen over Oekraïne en haar inwoners. De ontwikkelingen zijn erg verontrustend. Daarom staat het gemeentebestuur hier met u om gezamenlijk onze steun te betuigen, én onze betrokkenheid te tonen aan de bevolking van Oekraïne.” In zijn toespraak refereert Bezuijen aan de kleuren blauw/geel die niet alleen de vlag van Oekraïne sieren, maar ook de kleuren van het wapen van Zoetermeer zijn. “Niet alleen daarin zijn we verbonden. Samen kunnen we het verschil maken. Dat hebben we in Zoetermeer al vaak laten zien. Misschien niet altijd groots en meeslepend, maar wel ontzettend betekenisvol.” Aansluitend sprak hij de wens uit dat de oorlog snel mag stoppen en de vrede weer terug zal keren. 

Het gedicht van Stadsdichter Robbert Roos benadrukt de kracht van stilte. “Wij lopen vandaag in stilte, stilte van betekenis. Omdat, wanneer wij zwijgen. Juist die stilte, oorverdovend is.” Tijdens de bijeenkomst zijn ook een aantal vluchtelingen uit Oekraïne aanwezig die momenteel opgevangen worden in Zoetermeer. Speciaal voor hen wordt het gedicht in het Oekraïens vertaald en uitgedeeld. Zij waren  dan ook zichtbaar geroerd door de steunbetuiging. 

De stille tocht loopt van de Markt, via het Charlie Aptrootpark richting de Dorpsstraat, het Julianapark en de Delftsewallen weer terug om te eindigen op de Markt. Hier nemen burgemeester Bezuijen en zijn vrouw ruim de tijd om met de aanwezige vluchtelingen te spreken en hen een hart onder de riem te steken. Een enkele inwoner die met de tocht meeliep heeft bloemen voor de vluchtelingen meegenomen die de afgelopen dagen in onze stad zijn aangekomen. Wilt en kunt u zelf hulp bieden, of heeft u een vraag aan de gemeente over de situatie? Op de website van de gemeente is aanvullende informatie te vinden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21