Rode Nieuw-Zeelanders van de Weidemolen. Foto: Richard Montenegro.
Rode Nieuw-Zeelanders van de Weidemolen. Foto: Richard Montenegro.

Groen onder de loep

Actueel 392 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tije Feijen van de Zoetermeerse stadsboerderijen.

Nieuw-Zeelanders

Uiteraard wordt een inwoner van Nieuw-Zeeland een Nieuw-Zeelander genoemd. Maar een Nieuw-Zeelander is niet altijd een inwoner van Nieuw-Zeeland. Het zou ook een konijn kunnen zijn. Er bestaan twee konijnenrassen met een dergelijke naam : de Nieuw-Zeelander en de Rode Nieuw-Zeelander. Deze rasnamen leveren wel eens verwarring op, want beide rassen zijn niet ontstaan in het land waar ze naar zijn vernoemd, maar in de Amerikaanse staat Californie. Men wilde konijnen fokken die nuttig waren voor zowel de vlees- als de bontindustrie. Om dit te bereiken werden diverse soorten konijnen met elkaar gekruist, waaronder konijnen die uit Nieuw-Zeeland waren geimporteerd. De Nieuw-Zeelander is een doorgaans rustig en betrouwbaar konijnenras. De eerste dieren waren geheel wit met rode ogen (albino’s). Later is daar een zwarte variant bijgekomen met bruine ogen, en in Engeland komen blauwe Nieuw-Zeelanders met blauwe ogen voor. Een volwassen exemplaar weegt tussen de 4 en 5 kilogram.Op de Weidemolen huppelen twee Rode Nieuw-Zeelanders rond. Rode Nieuw-Zeelanders zijn over het algemeen rustige, vriendelijke en nieuwsgierige konijnen. De typische vachtkleur van deze mooie dieren is altijd effen dieprood. Uitgegroeide konijnen bereiken een gewicht tussen de 3 en 4,5 kilogram.Zo zie je maar weer, de ene Nieuw-Zeelander is de andere niet !Mocht u ooit van plan zijn een (Rode) Nieuw-Zeelander als huisdier aan te schaffen: bezint eer u begint! Deze konijnen vinden het niet zo fijn om opgepakt te worden, hebben heel ruime huisvesting nodig en wonen het liefst in gezelschap van een soortgenootje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom gisteren
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16