Sepher Mohammadian, Stijn ten Damme, Jurgen van der Hel en Quinten de Gruijter. Foto: Fred Roland
Sepher Mohammadian, Stijn ten Damme, Jurgen van der Hel en Quinten de Gruijter. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Jongeren gegrepen door de lokale politiek

Actueel 881 keer gelezen

Zoetermeer - Ze zijn rond de twintig jaar maar nu al gegrepen door de gemeentepolitiek. Hun doel? De stad mooier maken en fijner voor jongeren. Het Streekblad sprak met vier jongeren die op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Door Hélène Ouwerkerk

Even een disclaimer vooraf. Er zijn meer partijen die jongeren op de lijst hebben staan. We proberen met dit artikel dan ook niet volledig te zijn. Maar willen gewoon dit jong politiek talent een stem geven en horen wat hun drijfveren zijn. Een gesprek met Jurgen van der Hel (23) van GroenLinks, Sepher Mohammadian (23) van Zoetermeer Vooruit, Quinten de Gruijter (18) van de VVD en Stijn van Damme (23) van D66) over Zoetermeer, de politiek en hun ambities. Een gesprek waarbij de partijen niet tegenover elkaar staan. Eensgezind zeggen ze: “Ons doel is hetzelfde en dat is Zoetermeer beter maken.”

Voor Quinten begon de politiek interesse al vroeg. “Op de middelbare school van Sepher en mij werden debatten georganiseerd en werd ik gegrepen door de politiek”, vertelt hij. Het zorgde ervoor dat Quinten al op zijn 15e lid werd van de VVD. Nu staat hij op de kieslijst voor zijn partij. Voor Stijn kwam de interesse voor de politiek op een andere manier tot stand. “Ik klets graag met mijn vrienden en dan hebben we het ook vaak over dingen in de stad die ons opvallen en die we niet goed vinden. Ook door mijn studie planologie vind ik van alles over de stad. Ik dacht, ik kan mijn mening aan vrienden zeggen, maar ik kan er ook iets mee doen. Ook qua energietransitie jeuken mijn handen om ermee aan de slag te gaan”, vertelt Stijn.

Jurgen kwam met de politiek in aanraking via de studentenvertegenwoordiging op het MBO. “Ik werd actief in de jongerenraad en bij het ILOZ. Ik was lobbyist in de tweede kamer. De jongerenraad geeft advies aan politici en gemeente en zo ben ik er ingerold. Ik belde Jordy (Boerboom red) en die vroeg mij om fractiemedewerker voor GroenLinks te worden.” Sepher heeft er op zijn beurt al vier jaar commissielidmaatschap opzitten en dat is de twintiger niet tegen gevallen. “Ik ben met de politiek in aanraking gekomen omdat ik regelmatig mensen in mijn buurt hielp. Dat leidde ertoe dat ik dat ook via de politiek wilde doen. Het is mij niet tegengevallen. Als commissielid heb ik mooie gesprekken gehad en een bijdrage aan de stad geleverd. Ik ga vaak naar bijeenkomsten en zo hoor je veel.” Jurgen beaamt het. “Het is belangrijk om betrokken te zijn. En niet alleen in de verkiezingstijd. Ik wil altijd graag luisteren naar wat er speelt.”

Vertrouwen

Verbaasd was hun omgeving niet over de politieke aspiraties van de vier jongens. “Gemeentepolitiek is niet supersexy maar ik krijg wel veel waardering voor wat ik doe”, vertelt Stijn. “Ik krijg veel vragen over de politiek. Ik vind juist de lokale politiek erg leuk omdat dat over je eigen stad gaat en je veel contact hebt met de mensen in de stad.”, zegt Sepher. “En mensen hebben er respect voor dat ik soms feestjes moet afzeggen omdat ik een vergadering moet voorbereiden. En onbekendheid is er ook want ik krijg veel vragen. Overigens niet alleen van jongeren hoor. Ik moest laatst een professor op de universiteit uitleggen wat een raadscommissie doet. Toch word ik er heel verdrietig van als mensen zeggen dat ze het vertrouwen in de politiek zijn verloren.” Jurgen vult aan: “Die passiviteit vind ik echt niet goed. Ik wil niet passief toekijken maar het verschil maken. Dat kan echt.” Stijn moet ook regelmatig aan leeftijdgenoten uitleggen wat de gemeenteraad doet en waar het verantwoordelijk voor is. “Het leenstelsel is een onderwerp waar mensen dan wel interesse in hebben en wat dicht bij ze staat. Maar als ik vertel over de gemeente dan begrijpen ze het ook.”

De vier jongens merken dat de drempels hoog zijn. “Neem de gemeenteraadsvergaderingen die je online kan bekijken. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die geen band met een partij hebben of een moeder van een raadslid is die kijkt, en dat vind ik ontzettend jammer”, zegt Quentin. “Natuurlijk kan je inspreken maar dat gebeurt dan toch vaak door de usual suspects. Bijvoorbeeld bij de Mavo Zoetermeer. De directeur van de school ging samen met een paar moeders inspreken, maar ik had ook graag gezien dat er ook jongeren zouden inspreken.” Ook qua taalgebruik willen de jongeren graag een frisse wind door het politiek landschap laten gaan. “Er wordt veel beleidstaal gebruikt. Tijdens het jongerendebat is dat anders. Daar praten we in een taal die jongeren begrijpen”, zegt Jurgen. Ook Sepher houdt zich bezig met de taal in de raad. “In de gemeenteraad wordt veel jargontaal gebruikt. Nu is Nederlands niet mijn moedertaal dus ik zoek vaak naar makkelijker woorden. Daar heb ik complimenten voor gekregen”, zegt hij.

Ambities

De ambities van de vier jongeren zijn duidelijk. Ze willen Zoetermeer op allerlei fronten beter maken. “Er moeten vooral meer woningen komen”, vindt Quentin. “Natuurlijk voor jongeren maar ook voor ouderen. Nu wonen ouderen in grote huizen, maar als er mooie en betaalbare appartementen voor hen zijn dan willen zij hun grotere huis wel achterlaten waardoor daar weer gezinnen in kunnen gaan wonen”, zegt hij. Stijn wil vooral een levendige binnenstad. “Ik denk dat wij als jongeren heel goed weten wat een leuke en levendige binnenstad is en dat is een binnenstad die ook voor ouderen leuk is. En ook het OV mag verbeteren. Wat ik zie is dat veel jonge mensen de stad verlaten. Uit mijn klas wonen er nog maar 5 in Zoetermeer.”

Verschil

De vier jongens geloven dat zij en de andere jongeren op de lijst een verschil kunnen maken.

Volgens het viertal is het zo enorm belangrijk om juist nu te gaan stemmen. “Als jij je niet bemoeit met de politiek dan bemoeit de politiek zich met jou. Daar wil je toch een stem in hebben?”, zegt Sepher. “Het verschil tussen jongeren en oudere politici is dat jongeren vaak actiever zijn op social media en sneller reageren”, zegt Jurgen. “Om die reden heb ik ook mijn instagram open gezet. Ik wil graag reageren en vragen beantwoorden. Ik denk ook dat het goed is als meer jongeren in de gemeenteraad zitten zodat het een goede afspiegeling is van de stad.”

Gemeenteraad

Hoe groot is de kans dat de vier jongens een plek bemachtigen in de gemeenteraad? Jurgen en Sepher staan op plek 7, Quentin op plek 11 en Stijn op 12. “Ik sta op plek 7 maar er is afgesproken dat als we drie zetels halen, ik dan in de gemeenteraad kom”, zegt Sepher. “Het is met voorkeursstemmen altijd mogelijk maar dan moet je er ongeveer 300 of 400 halen”, zegt Quentin. “Dat lijkt weinig maar is toch best wel veel”, vindt Jurgen. “Ik zou het mooi vinden als veel mensen juist op een jongere stemmen. Bij bijna elke partij staan wel jongeren op de lijst”, vult Stijn aan. “We hebben frisse ideeën voor de stad.”

Over één ding zijn de vier jongens het roerend eens en dat is dat iedereen vooral moet gaan stemmen. “Juist in deze tijd met een oorlog in de Oekraïne, maakt het alleen maar duidelijker dat je vooral moet gaan stemmen”, zegt Quentin. “En”, vult Stijn aan. “Nogmaals, dan het liefst op een jongere.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity 26 apr, 12:50
Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47