D66-lijsttrekker Frank Schoonbeek
D66-lijsttrekker Frank Schoonbeek Gerard van Warmerdam

D66-lijsttrekker Frank Schoonbeek doet een boekje open

Actueel 577 keer gelezen

Zoetermeer - Op woensdag 16 maart gaan we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De lijsttrekkers van de vijf grootste partijen doen op deze plek een boekje open. Een gesprek over inspirerende boeken, Zoetermeer en de politiek. Deze week een gesprek met Frank Schoonbeek, lijsttrekker van D66.

Door Hélène Ouwerkerk

Wat is je favoriete boek en waarom?
“Dat is eigenlijk een quote van de Dalai Lama ‘My main purpose in this life is to help others’. Het is een quote die mijn levenshouding verklaart. Ik vind het belangrijk om naar elkaar om te kijken. Om die reden ben ik gaan helpen op Lesbos, heb ik geholpen bij de Eigenwij en ben ik al jaren contactpersoon voor de AED. Het positieve moet we door het negatieve laten ondersneeuwen.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar?
“Het was natuurlijk een hele gekke tijd. Vier jaar geleden sloten we een coalitie-akkoord en wilden we veel bereiken. Maar we kregen te maken met heel weinig geld voor de jeugdzorg en de coronacrisis. Toch ben ik blij met wat we hebben bereikt. Zoetermeer kent heel veel vrijwilligersclubs en we hebben de wijkbibliotheken overeind kunnen houden. De bibliotheek is onder de achttien jaar gratis. En ik ben heel blij met inZet dat met lokale partijen is gerealiseerd. Maar we zijn elkaar tegelijkertijd ook wel een beetje kwijtgeraakt in de discussie over QR codes en wel of geen vaccinatie. Ik vind dat jammer want alle meningen zijn relevant. We moeten gaan kijken hoe we die samenhang terug kunnen krijgen.”

Wel boek symboliseert voor jou de afgelopen vier jaar?
“Het is niet een boek wat ik van kaft tot kaft goed vind maar ik noem dan wel ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Neem de toeslagenaffaire. Ik vind dat je ervan uit moet gaan dat iemand het goed bedoeld. Dat geldt ook voor het onderzoek naar de moskeeën. We moeten niet per definitie van het slechte uitgaan.”

Voor welke uitdaging staan we de komende vier jaar?
“Dat is vooral wonen voor iedereen. We moeten met de bewoners kijken hoe we die woonbehoefte gaan oplossen. En heel belangrijk, we moeten kijken hoe we lokaal een goed klimaatplan kunnen maken. Verduurzamen en de groengebieden handhaven is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Ook belangrijk is het ontwikkelen van kansengelijkheid. Dat gaat met de integraal kindcentra (IKC) al heel goed. Dat geldt ook voor sporten maar nog belangrijker dat je kan doen wat je leuk vindt. En ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat de huizen in de wijk er komen. Een ontmoetingsplek voor mensen in de buurt is echt heel belangrijk.”

En welke hobbels komen we dan tegen?
“Dat is natuurlijk het geld. De overheid moet gemeenten er wel geld bij gaan geven. Ik ben er trots op dat we als Zoetermeer het voortouw hebben genomen bij Raden in verzet.”

Sluiten jullie partijen op voorhand uit bij een coalitie?
“In principe niet en is iedereen welkom en we laten iedereen vrij. Maar we kunnen natuurlijk niet aan de grondregels van D66 tornen. Dat is heel essentieel.”

Wat hoop je voor deze verkiezingen?
“Ik hoop dat de Zoetermeerders vooral lokaal stemmen. Kijken wat er goed is voor hun eigen buurt. En ik hoop dat de zwijgende minderheid ook naar de stembus gaat zodat we echt boven de 50 procent uitkomen. Deze verkiezingen zijn erg spannend. Het kan echt alle kanten opgaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36