Mariette van Leeuwen heeft thuis geen boekenkast. Ze gaat liever naar de bibliotheek. Foto: Gerard van Warmerdam
Mariette van Leeuwen heeft thuis geen boekenkast. Ze gaat liever naar de bibliotheek. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

LHN-er Mariëtte van Leeuwen doet een boekje open

Actueel 2.203 keer gelezen

Zoetermeer - Op woensdag 16 maart gaan we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De lijsttrekkers van de vijf grootste partijen doen op deze plek een boekje open. Een gesprek over inspirerende boeken, Zoetermeer en de politiek. Deze week een gesprek met Mariëtte van Leeuwen, de nummer twee op de lijst LHN.

Door Hélène Ouwerkerk

Wat is je favoriete boek en waarom?
“Ik was ooit op reis door Australië en kocht daar het boek ‘A mother’s ordeal’ van Steven W. Mosher. Het is een waargebeurd verhaal van een Chinese vrouw die zwanger raakt van haar tweede kind. Een indrukwekkend verhaal. Ze moeten vluchten voor de overheid en wordt van alles afgesloten. De afgelopen jaren tijdens de coronatijd hebben we ook te maken gehad met een zwaar sturende overheid. Ik vond het een hele heftige en ongewisse periode. Vooral voor de kinderen. Die zijn door deze periode enorm geraakt . De meest basale waarde dat je je kan ontwikkelen stond door het online onderwijs onder druk. Als ik alleen al kijk naar mijn eigen dochter. Ze heeft geen groep 8 kamp en geen start-kamp op de middelbare school gehad. Dan is het toch lastig om die verbinding te maken. Ook vind ik het heel pijnlijk om te zien hoe snel de verharding toeslaat. Het taalgebruik is zo scherp en hard. Ik vind dat vooral heel verdrietig.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar?
“LHN heeft het in het college goed gedaan. Margreet (van Driel wethouder red.) heeft de Binnenbaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor elkaar gekregen. De lasten zijn in Zoetermeer niet gestegen en we hebben veel aan armoedebestrijding en het verbeteren van de veiligheid kunnen doen.”

En wat zijn je ambities voor de komende vier jaar?
“We spreken veel mensen op straat en horen dat veel mensen in de knel komen en in armoede leven. We moeten zorgen dat er voor hen compensatie komt zodat ze niet nog verder in de problemen komen. We moeten dus kijken wat we lokaal kunnen doen om de armoede te bestrijden en de lastenverhoging tegen te gaan. Mensen moeten niet bang zijn als er weer een rekening op de mat valt. En ook qua veiligheid willen we stappen zetten. De drugsoverlast in Oosterheem is groot. Daar moeten we hard tegen strijden. We vinden het dan ook verantwoord om in sommige gevallen preventief te fouilleren. Ook de combinatiefunctionarissen van de gemeente doen goed werk. Dat wil ik wel uitbreiden. En natuurlijk hopen we de inwoners weer te kunnen verblijden met mooie feesten. Ik hoop dat Bevrijdingsfestival echt een topfeest wordt.”

Welk boek symboliseert voor jou de afgelopen vier jaar?
“Wij zijn toch Fortuynisten dus dan kom ik toch uit op ‘De verweesde samenleving’ van Pim Fortuyn. Ik begrijp meer dan ook wat hij bedoelt. Ik vind deze tijd ook met de oorlog in de Oekraïne heel zorgelijk.”

De slogan van LHN is ‘maak ons de grootste’. Waar komt die ambitie vandaan?
“In de politiek geldt toch hoe groter je bent, hoe groter je stem in de gemeenteraad is en hoe meer je voor elkaar krijgt. Het is een wenselijke positie om de grootste partij te zijn. Nu hebben we als tweede partij al veel zetels maar we hebben nog veel wensen als het gaat om veiligheid en lastenverlichting. Na een zilveren plak moet je ambitieus zijn dus gaan wij voor een gouden medaille.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 14 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx gisteren
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18