Het vernielde raam na een vuurwerkbom aan de Argonautenrede. Foto: Ron van Tegelen
Het vernielde raam na een vuurwerkbom aan de Argonautenrede. Foto: Ron van Tegelen

Ruim een ton schade tijdens jaarwisseling

Actueel 341 keer gelezen

Zoetermeer - Tijdens de jaarwisseling is voor 116.300,31 schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Deze balans heeft de gemeente opgemaakt. De totale schade is nog hoger omdat ook inwoners te maken kregen met schade aan bijvoorbeeld hun huis of auto. Burgemeester Bezuijen noemt de schade onacceptabel.

Door Hélène Ouwerkerk

Met deze schade van ruim een ton is de schade 57.000 euro meer dan het jaar ervoor. Bovendien is het het tweede hoogste schadebedrag tijdens een jaarwisseling in Zoetermeer. Dit is ontstaan door illegaal zwaar vuurwerk.

Voor burgemeester Bezuijen is de maat nu echt vol.
“De grens is echt bereikt. Dit is onacceptabel”, zegt burgemeester Michel Bezuijen. “Wat mij betreft moeten we naar een totaal vuurwerkverbod. Daarover gaan we zo snel mogelijk bij het kabinet op aandringen.” De burgemeester wil dat alleen nog maar licht vuurwerk wordt toegestaan en verder alleen nog maar centrale vuurwerkshows in de stad. “We zien ook dat mensen over de grens zwaar vuurwerk halen. Dat moet ook veranderen dus dit moet ook in Europees verband worden opgepakt. We moeten het nu echt groot aanpakken want elk jaar zoveel schade is echt onacceptabel”, aldus Bezuijen. “Hoewel het enerzijds relatief rustig was in de stad, was er wel veel schade. Terwijl we toch veel aan preventie hebben gedaan en er zoveel inzet was.”

Schade
Tijdens de jaarwisseling waren er in Zoetermeer twee grote branden aan de Bijhouwerlommer en bij een kapsalon aan de Pilatesdam. Verder waren scholen en prullenbakken het doelwit. Ook werd een politievoertuig vernield. De brandweer rukte 54 keer uit en de ambulancedienst kwam 59 keer in actie. Vroeg in de avond werd er zwaar vuurwerk naar handhavers gegooid.
“Corona heeft natuurlijk niet meegewerkt waardoor er niks in de stad was”, zegt Bezuijen. “Voor komend jaar gaan we kijken of er extra cameratoezicht en extra repressiemaatregelen kunnen worden genomen. Ook gaan we bekijken of we alle afvalbakken kunnen weghalen want die zijn vaak het doelwit.”
Burgemeester Bezuijen betreurt de gang van zaken. “Ik wil liever aandacht aan een gezellige viering besteden. De jaarwisseling moet een feestje zijn. Hopelijk is er dit jaar wel meer mogelijk qua vuurwerkshows en andere festiviteiten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05