Politici gaan met elkaar in debat. Foto: Fred Roland
Politici gaan met elkaar in debat. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Afval zet partijen tegenover elkaar

Actueel 1.280 keer gelezen

De coalitiepartijen VVD en LHN staan niet meer achter het afvalbeleidsplan wat ze enkele maanden geleden in het college met GroenLinks, D66 en CDA hebben afgesproken. Tijdens het lijsttrekkersdebat gaven Berend Aptroot (VVD) en Ward Meijroos (LHN) niets te voelen voor Diftar.

Door Hélène Ouwerkerk

Wonen en afval. Dat waren de twee hot items tijdens het lijsttrekkersdebat dat het Streekblad in samenwerking met Focus op Zoetermeer op touw had gezet. Presentatoren René van Geffen en Hans Ouwerkerk voelden de partijen aan de tand en wisten snel bloot te leggen waar de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Vooral in de discussie in het blok met GroenLinks, VVD en PvdA werd de verdeeldheid duidelijk. Coalitiepartner VVD trok haar handen af van het afvalplan wat een paar maanden geleden nog zo eensgezind werd gepresenteerd. “We willen geen extra bak en willen niet dat de grijze container nog maar eens in de vier weken wordt geleegd”, zei Berend Aptroot die vanwege de vakantie van lijsttrekker Iedema het debat voor de VVD voerde. Hij kreeg steun uit de zaal van coalitiepartner Ward Meijroos (LHN) en aan tafel van Margot Kraneveldt (PvdA). Ook Kraneveldt is tegen het plan. Vooral het kostenaspect is voor Kraneveldt een heikel punt. Dat mensen straks per keer betalen dat ze afval wegbrengen in bijvoorbeeld de ondergrondse container is voor haar onverteerbaar. Ze staat daarmee lijnrecht tegenover GroenLinks waarmee een eventuele samenwerking niet wordt uitgesloten. Jordy Boerboom (GroenLinks). “We produceren enorm veel restafval. Niet alleen vanwege het klimaat maar ook vanwege de hogere kosten voor verbranding, kunnen we onze handen hier niet van aftrekken.”
Het hele debat wordt zaterdag 5 maart uitgezonden bij Focus op Zoetermeer.

Naast het afvaldilemma was ook de woningbouw een heikel discussiepunt tijdens het debat.

Zo beten de twee nieuwkomers bij de gemeenteraadsverkiezingen Ton Lammertink (GOED) en Marco van den Boomgaard (Forum voor Democratie) het spits af. En al snel ging het over woningbouw. Tussen de heren ontspon zich een interessant debat. Marco van den Boomgaard: “Je kan niet zomaar hoogbouw in wijken of het Stadshart neerzetten en mensen in de schaduw zetten. Die mensen wonen er al en worden ineens met een flat geconfronteerd.” Ton Lammertink was het hier niet mee eens. “Je moet bij mij niet aankomen met het ‘not-in-my backyard’ principe. Natuurlijk gaan we met bewoners in gesprek maar er moet ook worden gebouwd”, aldus Lammertink.

Ook in het laatste discussieblok met LHN, SP en CU/SGP kwam woningbouw aan bod. “We moeten bouwen naar behoefte”, vond Jan Velner (SP). “Dus vooral voor jongeren en ouderen en sociale woningbouw.” Ward Meijroos die lijsttrekker Hilbrand Nawijn verving was het hier niet mee eens. “Met alleen maar sociale woningen bouwen, werk je toe naar je eigen failliet want dan trekken andere mensen weg uit de stad. We moeten vooral die doorstroming op gang brengen”, betoogde hij. Ook de tekorten in de jeugdzorg kwamen aan bod. “We moeten voorzichtig zijn hoe je de kosten beperkt”, vindt Francijn Brouwer (CU/SGP). Toch zijn er volgens de heren Velner en Meijroos wel mogelijkheden. Jan Velner wil meer aandacht voor preventie en Ward Meijroos wil dat er strakker wordt gekeken naar de aanmeldingen.

Eerste periode

Drie partijen PDvZ, Zoetermeer Vooruit en PVV hebben er hun eerste termijn van vier jaar opzitten. Ze kijken er met een goed gevoel op terug en wisten ieder een aantal successen op te noemen. Als het gaat om duurzaamheid is het plaatsen van windturbines een heikel punt waar de PVV tegen strijdt. “We hebben de windturbines bij de Plas van Poot tegen kunnen houden en nu zijn we in de slag om ook het plan van de turbines bij Bleizo van tafel te krijgen”, zegt Jeremy Mooiman (PVV) die naast raadslid ook statenlid is. Wim Blansjaar (PDvZ) opperde het plan voor een kleine kerncentrale (“een kerncentraletje”)voor het leveren van energie. Na een schok door de zaal opperde Yvonne Bink (Zoetermeer Vooruit) dat duurzaamheid vooral in de dagelijkse dingen zit zoals korter douchen en duurzame kleding kopen.

Cultuur

In de discussie met D66, CDA en Zó! Zoetermeer kwam cultuur aan bod. Michel Havenith, muzikaal leider van het Ebony Ensemble, rekende vanuit de zaal voor dat Zoetermeer wel erg weinig over heeft voor cultuur en op de 46e plaats staat met uitgaven aan cultuur. Of dat niet wat meer kan worden, was zijn vraag. Roel van der Vlies (Zó! Zoetermeer) die lijsttrekker Marijke van der Meer verving, gaf aan dat cultuur voor zijn partij niet bovenaan staat. “Het is in Zoetermeer misschien schraal maar met de fiets kan je zo naar Delft, Leiden of Amsterdam waar alles is”, vond hij. Zijn tafelgenoten Ingeborg ter Laak (CDA) en Frank Schoonbeek (D66) waren het daar niet mee eens. “Cultuur draagt bij aan gezondheid en welzijn van mensen en stimuleert ontmoetingen”, aldus Ter Laak. In dat kader juicht Schoonbeek een verhuizing van Poppodium Boerderij naar het centrum toe. “Dat zorgt voor een levendige en gave binnenstad.”

Blueszanger Ton Kouwets zorgde voor een muzikaal intermezzo. Het debat werd afgesloten met een politiek gedicht van Stadsdichter Robbert Roos waarin uiteraard ook aandacht was voor de oorlog in Oekraïne.

Wie het debat niet heeft gezien maar het wil terugzien kan vanaf 5 maart is het debat te bekijken op www.focusopzoetermeer.nl. Het debat werd mede mogelijk gemaakt door Geurle, Sharebiz en Broodjesservice Zoetermeer.

Gedicht voor Politiek Debat door Robbert Roos

Met elkaar in debat

Dat is luisteren en praten

Dat is elkaar overtuigen

Voor het welzijn van de stad

Met elkaar in de raad

Dat is politieke degens kruisen

Voor je mensen op de vuisten

Dat is doen waar je voor staat

Dus ‘Blijft het goed, of wordt het beter’

‘Wie maakt ons de grootste, Laat iedereen vrij’

‘Stem je voor Links of voor Groen, of stem je voor Vrijheid’

Samen maken we de stad, dus Strijd Mee, Zij aan Zij’

‘Willen we Vooruit, of zijn we Onderscheidend’

‘Stem je vrijheid terug, of geef jij je stem toch aan de Heer’

‘Stoppen met groeien en juist bloeien, wie kan het ons vertellen’

In elk geval allemaal in een zorgzaam, en veilig Zoetermeer

Want tussen pandemie en oorlog

Vinden wij het beste in onszelf terug

Nooit bereid, om onder druk te buigen

Bij wrijving, rechten wij juist onze rug

Stemmen, dat doe je steeds in vrijheid

Los van de wil van een overheerser, of een tiran

Dit is het moment, om de daad bij het woord te voegen

Kies voor de toekomst, van iedere vrouw of man

Wij hebben, het recht om nu te kiezen

In maart wordt onze stem een feit

Pak het potlood, en laat je stem dus horen

Maak het verschil, in deze bijzondere tijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven gisteren
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer gisteren
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt gisteren
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter gisteren 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21