Charlie en Berend Aptroot. Foto: Gerard van Warmerdam
Charlie en Berend Aptroot. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Berend Aptroot treedt in voetsporen van vader Charlie

Actueel 2.842 keer gelezen

Zoetermeer - Politieke interesse zat er bij Berend Aptroot al jong in. Het werk van zijn vader Charlie in de gemeenteraad, de Tweede Kamer en als burgemeester boeide hem altijd al. “Als jij met pensioen gaat dan word ik politiek actief’, zei ik hem.”, vertelt Berend. Nu twee jaar na de pensionering van vader Charlie is het zover en staat Berend op plek 7 bij de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Door Hélène Ouwerkerk

Dat hij heeft gewacht tot zijn vader afzwaait als burgemeester, ziet Berend als niet meer dan normaal. “Wettelijk gezien mag het wel maar het lijkt mij ongezond als vader burgemeester is en zijn zoon in de raad zit. Dat kan toch leiden tot ongemakkelijke situaties”, zegt Berend die staat te popelen om gemeenteraadslid te worden. Charlie is best trots dat zijn zoon in zijn politieke voetsporen wil treden. “We hebben altijd benadrukt dat het belangrijk is om in ieder geval te gaan stemmen. We leven in vrijheid in een democratisch land. Toen de kinderen mochten stemmen, hebben we ze folders gegeven van diverse partijen. Ik vind het belangrijk dat er bewust wordt gestemd”, zegt Charlie Aptroot.
De grote vraag is natuurlijk in hoeverre vader en zoon in politiek opzicht van elkaar verschillen. Berend trapt af: “Ik denk dat jij ongenuanceerder bent. Voor mij is criminaliteit minder zwart-wit. Ik wil wel de beweegredenen weten waarom bijvoorbeeld jongeren zich misdragen”, zegt hij. Vader Charlie verslikt zich bijna in zijn koffie. “Nou, ik vind ook wel dat preventie beter is maar ik vind wel dat notoire overlastgevers moeten worden aangepakt. Soms moet er wel een grens worden getrokken”, aldus Charlie. Berend knikt. “De overeenkomst is wel dat we allebei van duidelijkheid houden en de liberale waarden hoog in het vaandel hebben staan.”
Met de verkiezingen voor de deur is het voor Berend klip en klaar wat de focus moet zijn. “Dat is zondermeer woningbouw. Dat is echt de grootste uitdaging. Daar moet echt gas op worden gegeven. We staan in de top 5 van minst groeiende gemeenten. Maar we moeten wel bouwen wat bij de wijk past. Het is belangrijk om een goede afweging te maken. Neem bijvoorbeeld de locatie Sniep. Bewoners keren zich tegen een hoge toren en inderdaad begrijp ik dat wel”, zegt Berend. “Eens”, zegt Charlie. “Maar je moet ook knopen durven doorhakken. Toen ik burgemeester was speelde de woningbouw op het terrein van de Zilverster. Tijdens de eerste commissievergadering spraken twee omwonenden er schande van. De meerderheid van de raad wilde toen af van de woningbouw. Bij een volgende vergadering stonden nog veel meer boze mensen die er juist wilden gaan wonen. Toen vond de raad weer dat we voort moesten maken met het bouwen. Iedereen blij maken dat lukt nooit.”
Naast de focus op bouwen ligt voor Berend ook een uitdaging om de stad aantrekkelijk te maken. “Zoetermeer moet een aantrekkelijk stad blijven met veel leuke evenementen maar ook met genoeg mogelijkheden voor jongeren om actief te zijn in een club of sportclub. Dan maakt het mij niet uit of dat dan scouting is of een sportclub. Sportclubs moeten zich wel richten op de Zoetermeerse jeugd. Ik vind het niet kunnen dat er enerzijds een wachtlijst is en anderzijds talentvolle spelers van buitenaf worden gehaald”, zegt hij.
Nu Zoetermeer over drie weken naar de stembus gaat, zijn het drukke tijden voor het raadslid in spé. “We gaan zo’n vier avonden per week op pad. Enorm leuk en waardevol. Ik spreek mensen die met veel plezier in onze stad wonen.” Charlie kijkt toch wel met gemengde gevoelens naar de gemeenteraadsverkiezingen. “De opkomst is al jaren niet erg hoog en meestal net boven de 50 procent. Dat vind ik ontzettend jammer want juist bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het over je eigen woonomgeving. Ik hoop dat de mensen wel gaan stemmen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10