Silas Weinert, Leon, Helena, Anouk, Marion en Mariet van Goch tonen trots het eindresultaat van de opdracht.
Silas Weinert, Leon, Helena, Anouk, Marion en Mariet van Goch tonen trots het eindresultaat van de opdracht. Robbert Roos

Leerlingen erg enthousiast over Technasium ONC Parkdreef

Actueel 1.127 keer gelezen

Zoetermeer - Als ONC Parkdreef eind van dit schooljaar voldoet aan alle kwaliteitseisen, dan mag de school zich vanaf dat moment officieel Technasium noemen. Dit schooljaar bereidt ONC Parkdreef zich namelijk als Kandidaat-Technasium voor op toetreding tot het Technasiumnetwerk. 

Robbert Roos

Dit betekent dat alle havo- en vwo-leerlingen die volgend schooljaar in de brugklas starten dan het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) op hun rooster hebben staan. Leerlingen die nu al met het vak werken zijn erg enthousiast.
Marion, Helena, Anouk en Leon (16) hebben al kennis mogen maken met het nieuwe vak. Ter voorbereiding op het Technasium draait ONC Parkdreef nu al enkele pilots om de nieuwe manier van werken te leren kennen. Zo hebben leerlingen van 5 vwo gewerkt aan het project ‘Bewegwijzering Stadshart’ in opdracht van het internationale vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield. Leerlingen van 1 havo ontwerpen in opdracht van Treon Bouw BV duurzame technische aanpassingen voor woningen van studenten met een beperking. “Het vak is erg afwisselend en uitdagend”, vertelt Marion. “Je gaat samen aan de slag om een probleem op te lossen.” Waar de meeste vakken van havo/vwo vooral theoretisch van aard zijn, richt het vak Onderzoek & Ontwerpen zich vooral op vraagstukken uit de praktijk, aangedragen door bedrijven en organisaties uit de omgeving. “Dat is veel interessanter dan zomaar een opdracht uit een boek.” Binnen het technasiumonderwijs ontwikkelen leerlingen de vaardigheden die ze nodig hebben, zoals onderzoeken, ontwerpen, communiceren, samenwerken, plannen, organiseren, en projectmatig werken. In het 5 vwo-team werden de rollen als vanzelf verdeeld. Waar de een de leiding nam, waren anderen sterk in de uitvoering. Leon zorgde voor het verslag. “Ik ben goed in het samenvoegen van dingen.” Anouk en Helena werkten aan de maquette om hun plannen te visualiseren. “Tussendoor namen we interviews af en hielden een enquête.” De leerlingen kwamen met verrassende oplossingen. Om de route naar de Dorpsstraat beter onder de aandacht te brengen, bedachten zij een geaccentueerd wandelpad rond de Dobbeplas. “Het pad ligt er al, het hoeft alleen rood geverfd te worden. De kleur rood staat symbool als ‘rode loper’ van het ene naar het andere centrum.” Voor de Woonboulevard ontwierp het team een gezellig grasveldje met ruimte voor activiteiten en recreatie. Voor de signing van het centrum was het idee om de verschillende logo’s tot een geheel samen te voegen.

Silas Weinert is technator, leerkracht van het Technasium. “Als docent heb ik nu een meer coachende rol. De leerlingen werken veel zelfstandig.” Het accent bij het vak Onderzoek & Ontwerpen ligt vooral op de vaardigheden en toepassing in de praktijk. Door samen te werken aan oplossingen wordt inventiviteit, creativiteit en oplossend vermogen gestimuleerd.” De leerlingen leren bij het uitwerken van hun vraagstukken ook om gebruik te maken van nieuwe technieken en creatieve onderzoeks- en ontwerpmethoden. “Je ziet dat de leerlingen erg gemotiveerd zijn. Het gaat om levensechte problemen van bedrijven en organisaties, waar leerlingen vaak weer anders tegen aankijken dan de bedrijven zelf.” Directeur Mariet van Goch is erg trots op het nieuwe vak en de pilot. “We kijken de laatste jaren steeds meer naar de stad. Wat gebeurt er en waar liggen de speerpunten? We willen als school midden in de stad staan door lokale projecten als casus te nemen.” Inmiddels heeft ONC Parkdreef vernomen van de stichting dat ze op de goede weg zijn om het predicaat Technasium inderdaad te verkrijgen. “Dit betekent dat alle havo- en vwo-leerlingen die volgend schooljaar in de brugklas starten dan het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) op hun rooster hebben staan. In de tweede klas kunnen zij kiezen voor het Technasium”, aldus Van Goch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00