Reisgidsen typeren voor Jordy Boerboom de afgelopen collegeperiode. Foto: Gerard van Warmerdam
Reisgidsen typeren voor Jordy Boerboom de afgelopen collegeperiode. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

GroenLinks lijsttrekker Jordy Boerboom doet een boekje open

Actueel 635 keer gelezen

Zoetermeer - Op woensdag 16 maart gaan we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De lijsttrekkers van de vijf grootste partijen doen op deze plek een boekje open. Een gesprek over inspirerende boeken, Zoetermeer en de politiek. Deze week een gesprek met Jordy Boerboom lijsttrekker van GroenLinks.

Door Hélène Ouwerkerk

Welk boek inspireert jou en waarom?
“Dat is ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Dit boek heeft mij zeer geraakt. Ik vind dat we mensen vertrouwen moeten geven en niet per definitie ervan uitgaan dat mensen fraude willen plegen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen in de bijstand. We moeten niet gelijk met boetes zwaaien als iemand zijn declaraties niet op orde heeft.”

Welke thema’s zijn deze verkiezingen het belangrijkste?
“Dat is natuurlijk bouwen. Ik vind het wel belangrijk dat inwoners hierbij aan de voorkant mee kunnen doen. En dan bedoel ik niet een plan presenteren waar ze op kunnen reageren maar vooraf met omwonenden praten. Nutrihaghe vind ik een voorbeeld van waar het goed is gegaan. Eerst met een plan komen is voor mij de omgekeerde volgorde. Verder zijn betaalbare woningen voor ons urgenter dan ook. En ook zie ik graag de stad vergroenen bijvoorbeeld door groene gevels.”

Hoe zie je de rol van GroenLinks in een nieuwe coalitie?
“Meer sociale woningen is voor ons een cruciaal en een harde eis. Ik zie ons niet in een college stappen waarin sociale woningbouw niet het uitgangspunt is. Wat samenwerkingen betreft sluit onze Zoetermeerse fractie niet op voorhand partijen uit. Al zal het moeilijk zijn om met bepaalde partijen overeenstemming te bereiken. Ideologisch liggen we natuurlijk dichter bij de PvdA dus een samenwerking met deze partij ligt meer voor de hand.”

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar. Waar ben je het meest trots op?
“Het is altijd een spanningsveld om Zoetermeer groen te houden. Maar ik ben trots op het wijkgroen en de drie tiny forests. Ook ben ik er blij mee dat we met de eerste Eneco-gelden de verduurzaming van Palenstein een boost hebben gegeven. En ik ben er trots op dat we vluchtelingen opvangen.”

Hoe zie jij de verduurzaming van de stad voor je?
“Zoetermeer is de natste stad van Nederland dus daar ligt echt een uitdaging. Ik geloof er erg in om vooral de inwoners te betrekken bijvoorbeeld aan een klimaattafel. En dan vooral uit een positieve invalshoek. Het moet haalbaar en betaalbaar blijven. Ik geloof echt wel dat mensen maatregelen willen nemen en met de hoge prijzen voor gas en stroom is het urgenter dan ooit. Ik zou graag fondsen en financieringsmogelijkheden zien om die verduurzaming op gang te brengen.”

Wat kan er beter de komende vier jaar?
“We moeten uitkijken voor verschraling van de voorzieningen. Bijvoorbeeld de bibliotheek moet overeind blijven maar ook laagdrempelige voorzieningen zoals Huizen van de wijk zouden wij graag zien. Als er geld vrijgemaakt moet worden dan zet ik de ambtelijke capaciteit liever in op versterking van de verenigingen dan op de handhaving van de bijstand.”

Welk boek symboliseert voor jou de afgelopen 4 jaar?
“Dat zijn eigenlijk al mijn reisboeken. Voor GroenLinks was deelname aan een college en deze raadsperiode een groot avontuur. We geven er graag een vervolg aan en dan uiteraard zoveel mogelijk duurzaam met de trein.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07