Don Braad heeft de sleutel van het Wijkgebouw De Vlieger. Foto Kees van Rongen
Don Braad heeft de sleutel van het Wijkgebouw De Vlieger. Foto Kees van Rongen

Weer eigen wijkcentrum voor bewoners Kleurenbuurt

Actueel 1.207 keer gelezen

ZOETERMEER - Op initiatief van Don Braad, oprichter en voorzitter van Sportief Wandelgroep Zoetermeer, kunnen bewoners van de Kleurenbuurt in de wijk Rokkeveen weer terecht in hun vertrouwde wijkcentrum aan de Groen-blauwlaan 133. Wethouder Ingeborg ter Laak verricht vrijdag 4 maart om 16.00 uur de opening van het wijkgebouw.

Door Kees van Rongen

“Iedereen uit Rokkeveen is welkom bij de feestelijke opening,” vertelt Don Braad.” Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.”
Zeker twintig clubs werden in augustus vorig jaar onaangenaam verrast door de sluiting van het wijkcentrum.  Het samenwerkingsverband van lokale welzijnsaanbieders inZet besloot per 1 september vorig jaar het wijkcentrum aan de Groen-blauwlaan te sluiten. De ouderenbonden KBOZ, PCOB en AOVZ gingen direct na de mededeling in gesprek met inZet. Als alternatief werd het wijkcentrum aan de Nathaliegang aangeboden. “Dat is voor de ouderen in de wijk geen doen,” werd aangegeven. Hoewel de gemeente eigenaar is van het wijkcentrum, liet de gemeentelijke woordvoerder weten, dat inZet in de wijken verantwoordelijk is voor de inlooplocaties. “De inlooplocatie in Rokkeveen is het wijkcentrum aan de Nathaliegang,” zo werd gesteld. Ouderen misten de afgelopen maanden de koffieochtenden, bewegingslessen, biljartuurtje, kaartmiddagen en breiochtenden.

‘Ik kan wel juichen’
Don Braad trok al in oktober vorig jaar aan de bel bij de vastgoedafdeling van de gemeente. Zijn Sportief Wandelgroep Zoetermeer wilde het wijkgebouw wel gebruiken en gelegenheid bieden aan andere verenigingen om het gebouw te delen. Hij kreeg geen reactie. Maar enkele dagen later kon hij wethouder Ingeborg ter Laak aanspreken op een bijeenkomst van de Community tegen Eenzaamheid. “Ik kan wel juichen,” reageerde de wethouder enthousiast op zijn voorstel om het wijkgebouw in gebruik te nemen. “Ik heb dezelfde avond nog een uitgebreide mail gestuurd naar de wethouder,” vertelt Don Braad. “Daarna hebben we geregeld overlegd hoe een en ander moest worden aangepakt. Inmiddels hebben we de Stichting Wijkcentrum De Vlieger opgericht. De gemeente werkt aan alle kanten welwillend mee. De huur van het wijkgebouw wordt voor het jaar 2022 door de gemeente gesubsidieerd. De kosten van licht, water en onderhoud zijn voor de stichting. We kunnen de ruimtes voor € 18,50 per dagdeel (09.00 tot 12.00 uur, 13.00 tot 17.00 en 19.00 tot 23.00 uur verhuren. We moeten 15 dagdelen per week zien te vullen om het pand te kunnen gebruiken.”

Thuisbasis
Sportief Wandelgroep Zoetermeer verhuist haar activiteiten van Noordhove naar het Wijkcentrum De Vlieger. “Het wordt onze thuisbasis,” vertelt Don Braad. “De voorbereiding op de Vierdaagse, waar wij altijd prominent in onze groene outfit aanwezig zijn, vindt hier plaats.”
Don Braad heeft een volledig stichtingsbestuur samengesteld met onder meer Marianne Schuijt als secretaris, Yvonne Castelein als penningmeester, Nico Tetteroo voor algemene zaken en Don zelf als voorzitter. “We hopen, dat de oude gebruikers van het wijkgebouw weer terug zullen keren. We hebben al contact gelegd met een biljartclub, een bridgevereniging, de EHBO-vereniging en de Zonnebloem. Verder hebben we met sociaal makelaar Elly Hengeveld van Palet Welzijn al geregeld overleg, zodat activiteiten voor ouderen weer aan de Groen-blauwlaan kunnen plaatsvinden.

In het wijkgebouw is een barruimte met een keuken, van waaruit de grote ruimtes aan beide zijden kunnen worden bediend, er is een biljarttafel, een kleine zaal met een beamer, een grote vergaderzaal met beamer, twee bestuurskamers en een gescheiden toiletgroep voor dames en heren.
“Als stichtingsbestuur zullen we de nodige subsidies aanvragen zoals onder meer aan het Fonds 1818. Deze week tekenen we het huurcontract en starten we per 1 maart met de activiteiten van onze wandelclub.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38