Janny Gooijer presenteert The Best of IDFA on Tour. Foto Kees van Rongen
Janny Gooijer presenteert The Best of IDFA on Tour. Foto Kees van Rongen

Heerlijke filmdag bij Filmhuis Cameo in Stadstheater

Actueel 576 keer gelezen

ZOETERMEER - “We zijn blij, dat we in het Stadstheater weer films kunnen vertonen,” zegt Janny Gooijer, voorzitter van Filmhuis Cameo. “Door corona beperkende maatregelen op dit moment nog 40 bezoekers, maar we gaan er vanuit vanaf 25 februari 107 bezoekers. De Vrienden van Cameo hunkerden lang naar onze geselecteerde films.”

Door Kees van Rongen

De Vrienden van Cameo kijken ongetwijfeld uit naar zondag 27 februari. Het Zoetermeerse filmhuis is uitverkoren voor de vertoning van The Best of IDFA on Tour. “Ja, de vier beste documentaires van 2021,” vertelt Janny Gooijer. “De vier prijswinnende films, die door de jury’s van IDFA 2021 uit 264 films, zijn bekroond om hun uitmuntendheid. Het wordt een heerlijke filmdag,” belooft Janny.
De IDFA on Tour wordt niet zomaar een filmmiddag. “Wij doen wat extra’s voor de bezoekers. Zij worden om 10.30 uur verwelkomd met koffie/thee en gebak, een drankje naar keuze tijdens de lunch en een lekker borrelhapje tijdens de na-borrel”, vertelt de voorzitter.
De filmdag begint om 10.50 uur met de inleiding en om 11.00 uur met de documentaire Handbook van 26 minuten: Het is augustus 2020. Terwijl in Minsk de protesten tegen de omstreden herverkiezing van president Loekasjenko aanzwellen, volgt de Belarussische Pavel Mozhar op zijn kamer in Berlijn de ontwikkelingen in zijn geboorteland. Om 11.30 uur volgt de film Children of the Mist. Di is een meisje van twaalf uit de bergen van Noord-Vietnam. Meisjes moeten vaak op jonge leeftijd trouwen. Dat verging ook haar zus. Di leert op school dat het anders kan. Haar moeder waarschuwt haar voor een kindhuwelijk. Een verhaal over de botsing tussen oude gebruiken en moderne waarden.

Verrukkelijke lunch
“Na deze film is er een verrukkelijke lunch,” verzekert Janny. Hiervoor kan men zich voor € 12,50 aanmelden. Om 13.45 uur is er de inleiding voor de volgende film, die om 13.50 uur begint. O, Collecting Eggs Despite the Times. De Duitse ornitholoog Max Schönwetter (1874-1961) verzamelde eieren. Hij had er 19.206. Schoönwetter ordende de wereld van het ei, terwijl in de wereld om hem heen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog de chaos uitbrak. Archiefbeelden van de turbulente buitenwereld met nagespeelde beelden uit de werkkamer van Schönwetter. Op straat marcheren de nazi’s, binnen meet hij de eieren. Om 15.10 uur is er pauze, waarna om 15.30 uur de slotfilm begint: Where are we headed. In Moskou komt alles en iedereen samen in de ondergrondse gangen van de metro. De met marmeren wanden en gouden lampen versierde stations vormen het perfecte theatrale decor voor de tragikomische voorstelling, die zich er doorlopend afspeelt. Om 16.30 uur kunnen de bezoekers nagenieten van de filmdag met een borrel en bittergarnituur.
De ticketprijs voor deze heerlijke filmdag bedraagt € 27,50 en tegelijk kunt u de lunch reserveren voor € 12,50. Er is geen losse ticketverkoop voor de afzonderlijke films. Alle films zijn Engels ondertiteld.

Cameo
Filmhuis Cameo bestaat in Zoetermeer 17 jaar. De coronaperiode ging ook aan het Zoetermeerse filmhuis niet ongemerkt voorbij. “Uiteraard hebben wij het de afgelopen twee jaar moeilijk gehad. Maar met steun van gemeente en het Stadstheater zijn we overeind gebleven,” zegt Janny Gooijer. “Van de 425 Vrienden van Cameo, zij betalen € 13,75 per jaar en krijgen dan korting op de toegangskaartjes, is niemand afgehaakt. Bovendien hebben we maar liefst 1100 mensen, die zich hebben ingeschreven op onze nieuwsbrief. Dus het bestaansrecht van Cameo staat onomstotelijk vast. Cameo werkt uitsluitend met vrijwilligers: Bestuur, programmeurs en gastheren en -vrouwen. Overigens zoeken we een nieuwe penningmeester.”

Meer info www.filmhuiscameo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie gisteren 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1