Jan Iedema bij zijn gecombineerde boeken en vinylkast. Foto: Gerard van Warmerdam
Jan Iedema bij zijn gecombineerde boeken en vinylkast. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

VVD lijsttrekker Jan Iedema doet een boekje open

Actueel 387 keer gelezen

Zoetermeer - Op woensdag 16 maart gaan we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De lijsttrekkers van de vijf grootste partijen doen op deze plek een boekje open. Een gesprek over inspirerende boeken, Zoetermeer en de politiek. Deze week bijt VVD-lijsttrekker Jan Iedema het spits af.

Door Hélène Ouwerkerk

Welk boek inspireert jou en waarom?
“Dat zijn er eigenlijk twee; ‘On the road’ van Jack Kerouac en ‘Ik en mijn speelman’ van Aart van der Leeuw. Het zijn roadnovels. Het inspirerende aan deze boeken vind ik dat ze vol levenslust zitten en je helemaal zin krijgt om van alles te ontdekken. Ik lees vooral in de vakantie. Normaal gesproken lees ik vooral veel stukken. Gelukkig ben ik een snelle lezer.”

Welke thema’s zijn deze verkiezingen het belangrijkste?
“Het moet goed wonen zijn voor iedereen. Huizen bouwen past daarbij. En dan niet alleen sociale huurwoningen maar woningen voor alle doelgroepen. Voor starters, maar ook voor ouderen. Voor mij ligt de focus niet per se op het dichtbouwen van ieder veldje in de wijk maar vooral op ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Entree en de binnenstad. Een ander belangrijk thema is ervoor zorgen dat Zoetermeer goede voorzieningen heeft. Ik denk dan aan culturele voorzieningen maar zeker ook aantrekkelijk onderwijs.”

Hoe zie je de rol van de VVD in een nieuwe coalitie?
“De VVD zit al heel lang in het bestuur van de stad. Toch vind ik het nooit een vanzelfsprekendheid. Ik vind het jammer als mensen ons als landelijke partij zien. Dat is niet zo. Wij zijn een Zoetermeerse lokale afdeling van de VVD en varen onze eigen koers. Er is dan ook geen sprake van dat wij partijen uitsluiten bij het vormen van een coalitie. Het kan zijn dat je er bij de onderhandelingen niet uitkomt maar op voorhand iemand uitsluiten, nee. Dat leren we onze kinderen al op het schoolplein en zou heel gek zijn als we dat als volwassenen wel gaan doen.”

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar. Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben er trots op dat hoe de Dutch Innovation Factory is uitgebreid en zelfs met een nieuwe HBO opleiding. Ook ben ik er trots op dat we midden in de coronacrisis MKB-stad van Nederland zijn geworden. Ook ben ik trots dat de ontwikkeling van de Entree, ons grootste binnenstedelijke bouwproject van start is gegaan.”

Er wordt vaak gesproken over de kloof tussen politiek en inwoners?
“Dat is een hele lastige. Ik vind dat we als stadsbestuur best goed bereikbaar zijn. Mensen krijgen op een mail altijd antwoord. Er wordt veel gepubliceerd op onze website maar ook in het Streekblad en via social media.Alls partij houden we altijd spreekuren en publiceren we veel op social media. Maar mensen moeten het wel willen lezen. De kloof moet je niet verwarren met luiheid van mensen om op zoek te gaan naar informatie. Toch moeten we een stap harder zetten om die kloof te dichten.”

Waar kan er beter?
“Zoetermeer is goed maar wordt beter. Dat geldt voor het onderhoud van de stad maar ook voor woningbouw, onderwijs, economie en  zorg en jeugdzorg. We gaan er niet altijd over maar zitten wel aan tafel met zorgbestuurders. Ik ben er trots op dat Zoetermeer voorop staat om meer geld te krijgen voor de jeugdzorg. En er is meer aandacht voor veiligheid nodig.”

Welk boek symboliseert voor jou de afgelopen 4 jaar?
“Het boek Charlatans van Daphne Huisden. Het gaat over burgerschap en je thuis voelen. Ik lees het nu dus het is nu top of mind. Maar ik vind het goed passen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1