Nathalie Vinke en Marus van der Made bij het werk van Marus in de openingstentoonstelling Ode. Foto: Fred Roland
Nathalie Vinke en Marus van der Made bij het werk van Marus in de openingstentoonstelling Ode. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Kunstgarage Franx opent met een ode aan de kunst

Actueel 728 keer gelezen

Zoetermeer - De realisatie van Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat had wat voeten in de aarde en er was met recht een lange adem nodig. Eerst waren er funderingsproblemen, toen kwam er vervuiling aan het licht en vervolgens gooide corona roet in het eten. Maar nu is het dan zover. Op 12 maart kan Franx dan eindelijk haar deuren openen voor publiek.

Door Hélène Ouwerkerk

Vol trots laten artistiek directeur Nathalie Vinke en Marus van der Made, curator van de openingstentoonstelling Ode, de imposante hal van Kunstgarage Franx zien. Een aantal kunstwerken van de openingstentoonstelling zijn al geplaatst. “Het idee van de tentoonstelling is om 9 kunstdisciplines te laten zien”, vertelt Marus van der Made. “Aanvankelijk had ik het idee om units te plaatsen met in iedere unit een eigen kunstdiscipline. Maar toen kwam corona waarbij we veel opgesloten hebben gezeten. Daarom heb ik het idee laten varen en zijn de kunstwerken opgesteld in de grote ruimte maar door de wanden zie je niet alle kunstwerken in één oogopslag. Ik vind het belangrijk dat de mensen als het ware dwalen door de kunst”, legt hij uit.
De expositie Ode bevat werken van Robbert de Goede, Andreas Hetfeld, Merel Holleboom, Theo Janssen, Marus van der Made, Debora Makkus, Marja Milo, Marijke Wijgerinck. De laatste vijf zijn Zoetermeerse kunstenaars. In de galerij is een expositie te zien van Gerart Kamphuis.
“Ode is eigenlijk ook een ode aan de kunst en aan iedereen die ons heeft geholpen in deze reis naar de kunsthal toe”, vult Nathalie Vinke aan.

Franx
Terra Art Projects heeft sinds haar oprichting in 1994 een lange weg van antikraak locaties achter de rug. Vinke is blij dat de lange adem van de organisatie uiteindelijk heeft geleid tot Kunstgarage Franx waar ze kunstenaars een podium kunnen geven.
Kunstgarage Franx is een bijzonder gebouw waarbij veel van vroeger behouden is gebleven. De dakconstructie, de buitenmuren zijn allemaal blijven staan. Wel is er een nieuwe lichtstraat aangebracht die de ruimte een geweldig licht geeft. Op deze locatie opende Dirk Franx in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn automobielgarage. Franx was ook uitvinder. “Behalve dat het een geweldige naam is, vonden we het ook een belangrijk eerbetoon en goed om dit stuk historie terug te laten komen”, zegt Nathalie Vinke. De artistiek directeur is blij met de verbouwing. “Elke dag dat hier ben, denk ik hoe geweldig het is geworden.” De wanden in de tentoonstellingsruimte zijn verplaatsbaar waardoor iedere tentoonstelling weer anders wordt.

Laagdrempelig
De exposities die straks in Franx worden gehouden zijn gratis te bezoeken. “We willen niemand uitsluiten door een toegangsprijs te heffen”, zegt Nathalie Vinke. “Het is belangrijk dat iedereen de kunst kan zien en dat we laagdrempelig zijn.” Een goed idee vindt Marus van der Made: “Het is verstandig om de drempel om naar binnen te komen niet te hoog te maken en de kunst dicht bij de mensen te brengen.” Vinke: “Inkomsten genereren we door verhuur van de werkplaatsen. In twee werkplaatsen zitten nu edelsmid Flirt en designstudio Mippe. Daarnaast kunnen we inkomsten genereren door de winkel en door de horeca die aan de voorzijde komt.” Plannen zijn er volop. Zo denkt Nathalie Vinke onder andere aan de Terratafel waarbij je in de hal tussen de kunstwerken kan dineren.
De tentoonstellingen moeten vijf keer per jaar wisselen. “Franx moet een plek worden van veel dynamiek”, zegt ze.

Vrijwilligers
Met de opening van Kunstgarage Franx wordt de kleine ruimte in de Dorpsstraat vaarwel gezegd. “We hebben veel vrijwilligers nodig en hebben gelukkig al veel mensen die ons helpen maar nieuwe vrijwilligers voor de winkel en hosts zijn meer dan welkom”, aldus Vinke.
Meer informatie over alles wat er te doen is en welke vrijwilligersfuncties er zijn vindt uw op www.kunstgaragefranx.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10