Wethouder Ingeborg ter Laak ging online in gesprek met Hassan Egan Alhadid. Foto: Robbert Roos
Wethouder Ingeborg ter Laak ging online in gesprek met Hassan Egan Alhadid. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

‘Meer mogelijkheden om echt maatwerk te leveren’

Actueel 529 keer gelezen

Zoetermeer - De nieuwe Wet Inburgering is op een januari van dit jaar officieel in werking getreden. Deze wet maakt het onder meer mogelijk om sneller het inburgeringstraject te doorlopen, maar legt ook de verantwoordelijkheid vanaf die datum neer bij de gemeente. Wethouder Ingeborg ter Laak ging in gesprek met Hassan Egan Alhadid, ervaringsdeskundige, over wat er speelt en waar verbetering mogelijk is.

Door Robbert Roos

Hassan Egan Alhadid woont sinds 2017 in onze stad. Hij kwam als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland, en vervult sinds zijn komst naar Zoetermeer een belangrijke rol voor de gemeente Zoetermeer. “Ik heb de gemeente geholpen door te tolken in gesprekken met cliënten van Vluchtelingenwerk Nederland”, vertelt hij enthousiast. “In januari 2021 ben ik bij de gemeente komen werken in een werkervaringstraject, maar sinds augustus ben ik in vaste dienst als klantmanager statushouders.” De passie spat van het scherm als Alhadid aan het vertellen is. Wegens zijn quarantaine moet het gesprek met de wethouder online plaatsvinden. Zij is erg blij met de nieuwe wet. “Het geeft ons meer mogelijkheden om naar persoonlijke omstandigheden te kijken zodat we echt maatwerk kunnen leveren.” Zij wil van Alhadid dan ook graag weten wat hij in zijn eigen inburgeringstraject gemist heeft. “Tijdens de taallessen leer je eigenlijk alleen woordjes en grammatica”, geeft hij aan. “Je leert geen gesprekken te voeren.” Om dat te leren deed Alhadid vrijwilligerswerk bij boerderij ‘t Geertje. Bij de nieuwe wet geldt voor taal een hogere norm. “Je krijgt brieven met moeilijke begrippen. Daarom is het goed dat het taalniveau omhoog gaat.” Ook begrippen vragen soms om extra duiding. Zo zocht Alhadid zich suf naar de betekenis van ‘wat is er aan de hand’ omdat hij dacht dat er letterlijk iets aan een hand zou zitten. Omdat hij zelf ervaringsdeskundige is en de taal van de vluchtelingen spreekt kan hij de verbindende schakel zijn tussen statushouders en de gemeente. “Mensen zijn onzeker en begrijpen het systeem niet”, legt hij uit. “Ook zijn er cultuurverschillen die het soms moeilijk maken.” Een zorgverzekeringssysteem zoals wij dat kennen is bijvoorbeeld voor veel andere culturen ongebruikelijk.” Alhadid merkt dat zijn aanstelling andere statushouders energie geeft om zelf ook actief aan de slag te gaan. Hij zit inmiddels in het tweede jaar van zijn studie rechten en hoopt zijn studie hier af te kunnen maken. Al mist hij Syrië nog elke dag, hij droomt inmiddels wel in het Nederlands en dat is volgens wethouder Ter Laak hét teken dat zijn inburgering hier een feit is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10