Amara van der Elst opent samen met wethouder Paalvast de tentoonstelling. Foto: Gerard van Warmerdam
Amara van der Elst opent samen met wethouder Paalvast de tentoonstelling. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Museum is weer open en verrast met tentoonstelling

Actueel 581 keer gelezen

Zoetermeer - “Kunst en cultuur is te lang op slot geweest”, zegt wethouder Robin Paalvast als hij op de trap van museum De Voorde de tentoonstelling Respect!, Perspectieven in de hedendaagse kunst opent.  Na maanden van stilte was het weer gezellig druk in het museum.

Door Hélène Ouwerkerk

Spoken word artist Amara van der Elst draagt op haar geheel eigen wijze een gedicht voor over Respect waarna zij samen met wethouder Paalvast de tentoonstelling opent.
De druk bezochte opening trekt veel bezoekers. Blij dat het museum weer open is en er weer gedwaald kan worden tussen de kunstwerken die Nederlandse kunstenaars hebben gemaakt rond het thema respect. “Het mooie van deze tentoonstelling vind ik dat het uitnodigt tot inspiratie en respect”, zegt wethouder Paalvast. “Want de vraag Wat is respect? is een vraag waar je met elkaar over in gesprek kunt gaan.”
Op de bovenste verdieping van Museum De Voorde domineren de kunstwerken van 18 kunstenaars. Hun werken zijn verschillend maar gaan stuk voor stuk in op het overkoepelende thema Respect. “Voor ons sociaal-maatschappelijke museum is het belangrijk om meer te exposeren dan alleen maar kunst omdat het mooi is”, zegt directeur Hans van de Bunte.
Tijdens de opening zijn de kunstenaars aanwezig om tekst en uitleg te geven bij hun kunstwerken. Zo wordt de wethouder gestrikt om het kwanokkel masker van Rob Sweere op te zetten en vertellen verschillende kunstenaars over hun werk in het museum. Maar niet alleen binnen ook buiten is er wat te zien. Daar heeft de Zoetermeerse kunstenaar Tobias Becker Hoff een graffiti kunstwerk gemaakt in de bouwput aan de Markt 10. “Ik parkeerde daar vroeger mijn auto”, grapt de wethouder.
Tussen veel robuuste en stoere kunstwerken valt het fragiele werk van Frode Bolhuis. “De ingezwachtelde beelden tonen hiermee respect voor het leven”, legt hij uit. Op de vraag van de wethouder of corona niet een hele lastige tijd voor hem was, zegt Bolhuis: “Enerzijds wel maar anderzijds is er ook online een wereld open gegaan en heeft dat juist meer mensen getrokken.”
“Wat ik erg leuk vind aan deze tentoonstelling is de combinatie tussen kunst en het maatschappelijk thema”, zegt Robin Paalvast. “Het is een moeilijke tijd voor kunstenaars geweest en het is fijn dat de makers zo weer op gang kunnen worden gebracht. Ik zie al veel gesprekken op deze middag en dat is enorm waardevol.”

De tentoonstelling Respect! is te zien in Museum de Voorde, Zuidwaarts. Meer info op www.museumdevoorde.nl.

Bezoekers vergapen zich aan de kunstwerken. Foto: Gerard van Warmerdam
Uitleg bij de Beastie Boys van Marjolijn Mandersloot. Foto: Gerard van Warmerdam
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1